ŠPORTNIKI

Zaradi boja s poškodbami vsi hrepenijo le po zdravju

Objavljeno 30. december 2013 19.20 | Posodobljeno 30. december 2013 19.21 | Piše: Drago Perko

Tomaž Nose okreva po prometni nesreči, Gregor Žemlja upa na boljše čase v boju z neznano boleznijo.

Dino Murić na tekmi v Mariboru, kjer se je poškodoval aprila letos. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Zdravje je človekovo največje bogastvo. Tega se še kako dobro zavedajo tudi športniki, ki jim je v korist le zdravo telo, ob poškodbah in boleznih pa so primorani skozi dolgotrajne in mučne rehabilitacije. Prej pa je treba še pod nož, da se jih pokrpa in pripravi za nove boje v surovem ritmu sodobnega gladiatorstva.

Počena medenica

Najbolj svež primer je Tomaž Nose, kolesar Adrie Mobil. Na domačih tleh v Novem mestu v predelu Bršljin je na enem od zadnjih letošnjih treningov po desni strani prehiteval kolono stoječih vozil v Bršljinu. Ob tem je 42-letni voznik kombiniranega vozila zavil desno in kolesarju presekal pot. Tomaža so v petek operirali v UKC Ljubljana, poseg na počeni medenici je opravil dr. Anže Kristan. Nose ima tudi poškodovano ključnico, a operacija ne bo potrebna. Noseta, ki je tudi dvakratni zmagovalec dirke po Sloveniji, dve leti je vozil za švicarski Phonak, so v soboto z intenzivne nege premestili na odprti oddelek, jutri (v torek) pa že odhaja v domačo nego. V dveh mesecih naj bi bil 31-letnik zopet na kolesu.

Skrivnostna bolezen

Tenisač Gregor Žemlja se že nekaj mesecev bori s še neznano boleznijo. Zdravniki ne vedo, kaj je našemu prvemu loparju, sumijo na mononukleozo in okvaro mišic. »Na sto načinov se borim s tem. Dolgo že traja. Vse sem že poizkusil, od elektrod do prehranskih dodatkov. Upam le, da bo kaj pomagalo in delovalo,« začne Žemlja, ki mu je bolezen preprečila še višji skok na lestvici ATP, kjer je bil julija letos že na 43. mestu. Žemlja je pomoč iskal tudi v Kanadi, a tudi to še ni obrodilo sadov. Položaj je za 27-letnega na Jesenicah rojenega Žemljo še težji, saj je sploh prvič poškodovan oziroma bolan, kljub temu ne meče puške v koruzo: »Vsak se mora enkrat soočiti s tem. O črnem scenariju, zakaj se je moralo to zgoditi prav meni, ne razmišljam, ampak verjamem, da se pozdravim in vrnem.« Gregor, lani je bil kot prvi Slovenec finalist turnirja ATP na Dunaju, je pisal tudi Božičku in si zaželel le zdravja.

Padel na zapestje

Enaintridesetletni rokometaš Jure Natek se je veselil vnovičnega igranja za Slovenijo, a je usoda hotela drugače. V enem od napadov v dresu nemškega Magdeburga je nerodno padel in pristal na desnem zapestju, to pa ni zdržalo pritiska. Tudi Jure ne tarna, ampak v tem najde celo nekaj pozitivnega: »Sreča v nesreči je, da sem levičar, poškodoval pa sem si desno roko. Zato po vrnitvi ne bo težav.« Jure bo do 8. januarja nosil longeto, kako naprej, pa mu bodo povedali na pregledu, ki ga čaka. »Pričakujem, da bom 5. februarja, ko se nadaljuje nemško prvenstvo, že v postavi,« še doda Natek, ki je imel v zadnjem letu težave s kolenom. »Danes lahko le potrkam ob les, koleno je v dobrem stanju,« še doda Natek, ki opozori, da je ritem tekem za športnike iz leta v leto surovejši in napornejši. »Tudi zaradi tega je ogromno poškodb,« sklene Natek, preden mu zaželimo srečno in zdravo 2014.

V pričakovanju Ajaxa

Pod nož je moral tudi 24-letni nogometni reprezentant Tim Matavž. Desno koleno ga je mučilo vso jesen, zato je bil poseg neizogiben. V Valdoltri ga je 18. novembra opravil dr. Bogdan Ambrožič. Odstranil je košček zunanjega meniskusa, ki je bil počen. Po odstranjenih šivih se je Matavž vrnil na Nizozemsko, kjer nadaljuje rehabilitacijo. Računa, da bo 19. januarja v postavi PSV, ki ga čaka derbi z Ajaxom. Slovenski napadalec je v letošnji 58. izvedbi nizozemske eredivisie v devetih nastopih dosegel dva zadetka, PSV pa je na skromnem 7. mestu.

Brez operacije?

Nekaj dni pred prazniki je kot strela z jasnega udarilo, da se je poškodoval odbojkarski as Alen Pajenk. Skupil jo je na tekmi poljskega državnega prvenstva, kjer igra za prvoligaša Jastrzebsko, prej je igral za italijanski Macerato. »Poškodba se je zgodila že na začetku tekme, ob prvem stiku z žogo, ko me je ob udarcu močno zabolelo v rami. Prve preiskave kažejo, da gre za staro poškodbo, vendar je natrganina mišice nekoliko večja kot prej. Zdravnik mi je celo predlagal operacijo, toda zdaj se za to nisem odločil, tako da delam terapije ter vaje za krepitev mišic. Kako dolgo bom odsoten z igrišč, je zelo težko reči. Če bodo terapije pomagale, upam, da bom v treh tednih že nared, v nasprotnem primeru pa je odsotnost lahko daljša,« pojasnjuje 27-letni Mariborčan Pajenk, ki med 3. in 5. januarjem ne bo mogel pomagati reprezentanci na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu.

Izpustil Eurobasket

Krilni center ljubljanske Union Olimpije Dino Murić se ravno v teh dneh vrača na parket po dveh poškodbah desnega kolena. Prvič jo je skupil februarja 2011 in ostal brez nastopa na evropskem prvenstvu v Litvi, drugič pa aprila letos. Tudi to pot je moral izpustiti veliko tekmovanje – domači Eurobasket. Pred slabimi tremi leti je imel 23-letni Ljubljančan, ki je kariero začel pri Parkljih, pretrgano kolensko kolateralno vez, to pot je strgal sprednjo. »Take poškodbe so težke in naporne, a tudi to moraš preživeti, saj so sestavni del športa,« od realnosti ne beži Murić in pravi, da je imel srečo. »V teh trenutkih so bili z mano družina in prijatelji.« Danes je po dveh zahtevnih poškodbah tik pred tem, da spet zaigra. Slab mesec že vadi košarkarske prvine, po novem letu, 10. januarja, pa se bo pridružili ekipi. »Februarja bi rad igral, z Olimpijo pa želim postati pokalni in državni prvak!« je jasen in odločen, preden vsem bralkam in bralcem zaželi srečno, predvsem pa zdravo 2014.! To vsem športnicam in športnikom želimo tudi mi.

Deli s prijatelji