DRŽAVLJANSTVO

Zaprisegel bo kraljici, čaka ga škotski kralj

Objavljeno 28. marec 2015 13.13 | Posodobljeno 29. marec 2015 14.15 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Aljaž Bedene

Aljaž Bedene se lahko veseli odobritve prošnje za pridobitev britanskega državljanstva.

Aljaž Bedene.

No, če bi bilo v tenisu tako kot pri katarskih rokometaših, potem bi bil nacionalni kaos z rodovniki in potnimi listi res popoln. Eden izmed najboljših slovenskih vihtalcev loparja Aljaž Bedene od leta 2008 živi in vadi v Veliki Britaniji, v južni grofiji Hertfordshire, tudi njegova boljša polovica je Otočanka, zato si je silno prizadeval za pridobitev britanskega državljanstva. Zdaj pa je, natančneje v četrtek, prišla odločitev, da se bo na potovanjih na svetovne turnirje lahko predstavil s potnim listom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Petindvajsetletni Ljubljančan se zaradi želje postati državljan dežele, za katero so nekoč rekli, da je v prekrasni osamitvi, zadnja leta tudi ni več udeleževal akcij slovenske reprezentance oziroma ni bil nato niti več klican. A vsaka zgodba ima dve plati. Veselje ob britanskem potnem listu in nastopih na turnirjih pod zastavo Union Jacka lahko skazi spoznanje, da Aljaž Bedene zaradi novih pravil Mednarodne teniške zveze, ki veljajo od 1. januarja, sveže domovine ne more zastopati v Davisovem pokalu in na olimpijskih igrah. Po novem v teniški karieri ne moreš zastopati več kot ene države, Aljaž pa je kvoto, od let 2010 do 2012 je v pokalu Davis igral za rojstno domovino, izrabil s Slovenijo. A Bedene ne bo stal križem rok in v bistvu ima celo prav; zaradi novega pravilnika ITF se bo pritožil, saj je vlogo za državljanstvo Združenega kraljestva oddal pred spremembo pravil. Zanimivo, Aljaž Bedene, 83. igralec sveta, ima na lestvici ATP poleg imena in priimka še vedno oznako SLO; torej je trenutno najbolje uvrščeni slovenski (!?) tenisač. Na spletni enciklopedijski strani wikipedia pa so mu že pripeli Union Jacka.

Murrayjeva družba

Aljaž Bedene je sezono začel na 145. mestu, lani je imel težave s poškodbo, napredoval pa je po zaslugi zelo dobrega tenisiranja; na januarskem turnirju v indijskem Čenaju je izgubil šele v finalu, ko je bil od njega boljši zdaj osmi igralec sveta, Švicar Stan Wawrinka. Minuli teden pa je dobil igralsko dobro zaseden izzivalski turnir challenger v Teksasu. Sicer pa je bil na lestvici ATP najvišje 5. februarja 2013; zasedal je 71. mesto.

Otoški mediji so se razpisali, da bo njihov najboljši mož Andy Murray, četrti tenisač sveta, zdaj na razpredelnici najboljših sto dobil družbo. Škot in nekdanji Ljubljančan pa se denimo na teniških igriščih še nista pomerila med seboj. Nekdanjemu Slovencu so med postopkom za pridobitev otoškega potnega lista pravno pomagali predstavniki britanske teniške zveze. Aljaž Bedene bo v bližini svojega doma v Hertfordshiru kmalu opravil slovesnost, na kateri bo zaprisegel zvestobo britanski kraljici, ob tem pa bo tudi izrekel prisego, da bo spoštoval pravice, svoboščine in zakone v Združenem kraljestvu. Nato bo dobil potrdilo o državljanstvu, novem, s katerim bo nadaljeval športno pot v teniškem svetu.

 

Deli s prijatelji