ATLETIKA

Zakrčena na nehvaležnem 13. mestu

Objavljeno 12. avgust 2017 11.20 | Posodobljeno 12. avgust 2017 11.21 | Piše: M. U.

Maruša Černjul se kot zadnja slovenska predstavnica na atletskem SP v Londonu ni prebila v finale, poraz Wayda van Niekerka.

LONDON – Maruša Černjul je bila zadnja slovenska predstavnica na svetovnem prvenstvu v atletiki v britanski prestolnici. Nastopila je v kvalifikacijah skoka v višino, na koncu je delila 13. mesto, z 1,89 metra ni preskočila kvalifikacijske višine za finale (194 cm). Je pa le za mesto zgrešila sklepni nastop najboljše dvanajsterice. »Dokazala sem, da spadam med najboljše na svetu. Sem pa razočarana, zasedla sem nehvaležno 13. mesto, do 1,92 m sem tehnično opravila dobre skoke, nato pa sem se zakrčila. Celotno poletno sezono sem lovila normo za SP, na prvenstvo sem se uvrstila po lestvici izidov na svetu, saj ni bilo dovolj tekmovalk z normo, in morda je tudi to pustilo posledice. Ko so tu letvico dvignili kot doslej v sezoni prek 190 cm, nisem bila uspešna,« je dejala Černjulova, ki je vse višine do 1,92 m zmogla v prvih poskusih, potem pa nanizala tri ničle.

Maruša Černjul v ZDA opravlja magistrski študij prehrane in zdravja, je pa tudi asistentka profesorja na univerzi Nebraska v Lincolnu. »Tako v ZDA kot v Sloveniji imam zelo dobra trenerja in sem zaradi tega zelo vesela. To je bila moja zadnja tekma v sezoni, vračam se v ZDA, kjer bom opravljala zadnji letnik magisterija, tako da zame ni počitka. Imam pa v dolgoročnem načrtu olimpijske igre v Tokiu, EP prihodnje leto pa je moj glavni cilj in morda bom zato izpustila naslednjo dvoransko sezono,« je še pripomnila Černjulova, lani z devetim mestom finalistka EP v Amsterdamu in 21. na OI v Riu de Janeiru.

Van Niekerk se ni izenačil z Michaelom Johnsonom, ta je doslej edini na enem SP zmagal na 200 in 400 m.

Glavna točka sedmega dne sporeda tekmovanj v Londonu je bil finalni sprint moških na 200 metrov. Ramil Gulijev iz Azerbajdžana, ki nastopa za Turčijo, je na koncu osvojil zlato in z 20,09 sekunde preprečil drugouvrščenemu Južnoafričanu Waydu van Niekerku (20,11), da bi se po zmagi na 400 m z drugim zlatom izenačil z legendarnim Michaelom Johnsonom. Van Niekerku, ki ga je pred časom veliki Usain Bolt označil kot svojega naslednika, namreč ni uspelo izenačiti Johnsonovega podviga, ko je ta pred 22 leti kot prvi in doslej edini na enem SP zmagal na 200 in 400 m. »Šok? Ne zame,« je le pripomnil presenetljivi svetovni prvak Gulijev. Van Niekerk je reševal celo srebro in je Jereema Richardsa iz Trinidada in Tobaga, ki je tudi tekel 20,11 sekunde, po fotofinišu ugnal za pičlo tisočinko. 

Deli s prijatelji