KOŠARKARSKI BISER

Zahvalil se je Srbom, igral bo za Slovenijo

Objavljeno 07. junij 2015 11.22 | Posodobljeno 06. junij 2015 22.00 | Piše: Drago Perko

Komaj 16-letni Luka Dončić je veliki up madridskega Reala. Po igranju v mlajših selekcijah in B-ekipi ga trener uradno najboljše ekipe v Evropi Pablo Laso redno uvršča tudi v člansko moštvo.

Luka Dončić v dresu madridskega Reala. Foto: kiaenzona.com

LJUBLJANA – Slovenija ima talent. Na veselje košarkarskih navdušencev se v tem hipu zagotovo najbolj talentirani mladi up Luka Dončić kali v dresu madridskega Reala, prvaka evrolige. Kot fantič se je Ljubljančan pred tremi leti poslovil od soigralcev v Košarkarski šoli Uniona Olimpije, danes pa ga njegovi nekdanji soigralci ponosno spremljajo na televizijskih športnih programih in se hvalijo, da so igrali z njim ali proti njemu.

Prepeva z zvezdniki

Dončića v Španiji cenijo tako zaradi njegove skromnosti kot zaradi odnosa do košarke in dela, saj ob napornem ritmu trening-tekma obiskuje še srednjo šolo. V Madridu gara, zato prihajajo tudi nagrade in vpoklic v člansko ekipo. Trener Pablo Laso mu zaupa, po novem pa ne dobiva minut in sekund le ob koncu srečanj, ko je vse odločeno. V ogenj ga pošilja tudi, ko Realu ne gre. Dončića so prav tako lepo sprejeli soigralci, po spletu pa kot velik hit kroži videoposnetek, na katerem z zvezdnikoma Rudyjem Fernandezom in Sergiem Llullem prepeva italijansko zimzeleno Volare.

Za Lukovo kariero skrbita mati Mirjam Poterbin in oče Saša Dončić.
 

Da je razred zase, je pokazal na letošnjem evroligaškem finalnem turnirju za mladince. Dve leti mlajši od konkurence je bil izbran za najboljšega igralca turnirja (s povprečjem 12,3 točke, 8 skokov in 5 podaj ali 20,3 statistične točke na srečanje), Real pa je prav Dončić (14 točk, 11 skokov, 5 podaj) popeljal do naslova. V finalu (Dončić je večji del tekme odigrali na mestu organizatorja igre) so Madridčani ugnali beograjsko Crveno zvezdo.

Madžarom 45 točk

Dončić je decembra lani igral za kadetsko reprezentanco na turnirju na Madžarskem, kjer je bil prepričljivo prvo ime turnirja. V finalu je Madžarom nasul kar 45 točk. Na uvodni tekmi proti Romuniji pa jih je v prvih 15 minutah dosegel 34 …

Košarica Đorđeviću

Na Košarkarski zvezi Slovenije se zavedajo, da je Luka košarkarski biser, ki ga ne smejo zapraviti. Vsaj ena reprezentanca se je že trudila, da bi ga zvabila, kar ni skrivnost. Selektor Srbije Saša Đorđević je priznal, da je bil v Madridu in mu je ponudil igranje za njihovo državo. Luka se mu je zahvalil za prijazne besede in znova poudaril, da bo igral za Slovenijo. Le nekaj dni za Đorđevićem je v Španijo odpotoval tudi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki ničesar ne prepušča naključju. V Madridu se je sestal s klubskim vodstvom in mladim Lukom, ki pa ga letos ne bo v dresu Slovenije, kjer uradne tekme sploh še nima. Zadnji dve poletji je bil poškodovan. Letos bi lahko igral za kadete, mnogi so ga videli pri mladincih, tretji v zasedbi do 20 let, najdrznejši pa kar v članski reprezentanci. Če je dober za Real, bi ga moral Zdovc vpoklicati na članske priprave, je bilo slišati po košarkarskih kuloarjih. A iz te moke kruha še ne bo. Španci se zavedajo, da je za njim naporna sezona, zato so sklenili, da bo to poletje zanj najkoristnejši počitek, pa naj je to Luki (oziroma Sloveniji) prav ali ne. »Prehod iz mlajših kategorij v člansko je eden najpomembnejših trenutkov v karieri vsakega športnika. Pri tem Luko na KZS podpiramo ter želimo, da si čim prej pribori stalno mesto v postavi Reala,« je zvrhano mero razumevanja pokazal Nesterović, ki mu je Dončić obljubil, da bo prihodnje leto Sloveniji na voljo za igranje v kateri koli reprezentanci. 

Tretji najmlajši

Dončić je v članski ekipi Reala debitiral 30. aprila proti Unicaji. Končni izid je postavil prav Luka, ki je ob prvem stiku z žogo zadel trojko. Na dan debija je imel 16 let in dva meseca ter je tako postal tretji najmlajši košarkar v prvi španski ligi. Mlajša sta bila le Ricky Rubio (14 let in 11 mesecev) ter Angel Rebolo (15 let in tri mesece).

 

Deli s prijatelji