ZAGNANI

Zagnanost premalo za predajo favoritov

Objavljeno 23. november 2015 19.39 | Posodobljeno 23. november 2015 20.12 | Piše: Marko Uršič

Slovenska predstavnika v rokometni ligi prvakov ponovno nista obrala sadu. Celjani so še drugič izgubili z Veszpremom, krimovke pa so podlegle ruskemu Rostovu na Donu.

Čudeža na Madžarskem ni bilo. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 8. krogu skupine A-lige prvakov gostovali v Veszpremu in tako kot v domačem Zlatorogu v dvorani, ki je dvojnica celjske, doživeli poraz. Tokrat z 28:34 (15:17), a so pustili dober vtis, saj so še posebno v prvem polčasu namučili favorizirane gostitelje. Slovenski prvaki se sicer vse bolj oddaljujejo od uvrstitve v osmino finala prestižnega starocelinskega tekmovanja, v soboto pa bodo v Zlatorog prišle zebre, torej Kiel. Izbranci Branka Tamšeta za štiri točke zaostajajo za Zagrebom, ki drži zadnje mesto, ki pelje v osmino finala. To pomeni, da bodo morali po januarskem evropskem prvenstvu na Poljskem konec februarja rokometne purgerje ugnati na njihovih tleh, potrebujejo pa tudi kakšen uspeh proti velikanom evropskega klubskega rokometa.

Tamšetovi fantje so obračun v Veszpremu odprli z vodstvom 3:0, povsem drugače kot v Celju, ko je madžarski finalist zadnje LP povedel že z 10:3. Tudi v 21. minuti so gostje ponovno vodili za tri (13:10), nato pa šest minut niso dosegli zadetka, veszpremovci pet, ob polčasu je na semaforju svetil izid 15:17. V drugem delu igre so se knežji rokometaši do 41. minute držali hunske zasedbe (20:21), nato pa sta jima padli moč in zbranost. V 53. minuti je bilo 30:24 za moštvo, v katerem igra šest nekdanjih rokometašev Celja, do konca pa je Veszprem rezultatski potek tekme zanesljivo peljal po svojih notah. Pri Celjanih sta Šime Ivić in Miha Zarabec dosegla po šest golov, Blaž Janc in Blaž Blagotinšek pa po pet. Pri Veszpremu je že 36-letni Renato Sulić zadel osemkrat, Momir Ilić sedemkrat.

»Kljub porazu smo lahko zadovoljni z nekaterimi zadevami. Večji del prvega polčasa smo igrali tako, kot smo vadili in se dogovorili. Tekmo smo zelo dobro odprli, kar je edini način, da lahko igraš proti tako močnemu tekmecu. Pokazali smo, da smo sposobni igrati z ekipami iz najvišjega kakovostnega razreda, kar je pomembno za našo samozavest. Visok ritem je bilo težko držati skozi vso tekmo, ponovno smo storili nekaj tistih napak, ki si jih ne želimo, prav tako nisem zadovoljen z igro v obrambi. V določenih delih tekme je bila na dobri ravni, vendar smo prejeli 34 golov, kar je odločno preveč. Glede na potek tekme je poraz tudi nekoliko previsok, a napake, ki smo jih naredili, so domači kaznovali s hitrimi in lahkimi zadetki,« je celjski trener Branko Tamše pojasnil dobre in slabe strani igre svojih varovancev.

Spreminjajo znanost

Krimovke pa so se od rokometne lige prvakinj poslovile še s šestim porazom. V 6. krogu skupine A je v Stožicah gostoval Rostov, Rusinje pa so tekmo dobile s 36:31 (18:14). A za Ljubljančanke še ni konec evropske sezone, zdaj bodo tekmovanje nadaljevale v pokalu pokalnih zmagovalk, in sicer med najboljšimi šestnajstimi klubi. Gostiteljice so tudi tokrat pokopale črne minute v igri, saj so se dobršen del tekme enakovredno kosale z rusko vrsto. Polona Barič je v 18. minuti celo dosegla gol z več kot polovice igrišča, domače so imele igralko več, Rostovčanke pa so bile brez vratarke. Krim je drugi polčas začel brez poškodovane Tamare Mavsar, mučila jo je roka, celo povedel je z 28:27, a so Rusinje v končnici dosegle pet zaporednih golov in uvodni skupinski del lige prvakinj končale s šestimi zmagami. Pri Krimu je Polona Barič dosegla osem zadetkov, Alja Koren šest, pri Rostovu na Donu sta strelsko izstopali Jekaterina Ilina (7) in Oksana Kiseleva (5).

»Če ne bi bilo padcev v igri, bi spreminjali vso znanost in teorijo športne vadbe. Na neki način to celo delamo. Glede na to, da smo imeli na bokih 20-letne igralke z izkušnjami 0,3 leta ali manj, vemo, kaj je bilo. To so pač te stvari. Zadovoljna sem s pristopom, odločnostjo, osredotočenostjo, a je naravno dejstvo, da se zgodijo padci. Všeč pa mi je bilo, da smo tako izkušene igralke, kot so Rusinje, prisilili k toliko napakam. Toliko jih še niso storile. Zaradi naše obrambe sem vesela, in to je velik dosežek,« je tudi Marta Bon pogledala po dobrih in slabih straneh igre svojih Krimovih varovank. 

Deli s prijatelji