SPIDVEJ

Žagar drugi v Ljubljani, a nezadovoljen

Objavljeno 07. junij 2014 22.18 | Posodobljeno 07. junij 2014 22.19 | Piše: STA, Mo. S.

Drugi slovenski predstavnik Matic Voldrih je bil 12.

Matej Žagar.

LJUBLJANA – Kvalifikacijska dirka svetovnega prvenstva v spidveju v Ljubljani se je končala s pričakovanim uspehom najboljšega slovenskega dirkača Mateja Žagarja, ki pa prireditve vseeno ni zapustil najboljše volje kljub drugemu mestu. V dodatni vožnji ga je ugnal Danec Nicolai Klindt. Drugi slovenski predstavnik Matic Voldrih je bil 12.

Žagar se je prek zapletenega in napornega sistema kvalifikacij za SP v elitno družbo uvrstil pred dvema letoma. Glede na to, da mu letos v skupnem seštevku SP po tretjini sezone kaže zelo dobro in da je očitno ujel pravo formo po zmagi na Finskem in tretjem mestu na Češkem, mu pravzaprav niti ne bi bilo treba nastopiti na današnji dirki v Ljubljani. Tudi zato po njej ni bil najboljše volje, pa čeprav je moral na koncu premoč priznati le enemu tekmecu, pa še to po dodatni vožnji.

Razočaran nad pripravo steze

»S temi motorji sem naredil odličen rezultat. Prepričan pa sem, da bi, če bi imel na voljo svoje najboljše motorje, tudi zmagal,« je po dirki dejal redkobesedni Žagar. Potrdil je, da je najboljše prihranil za naslednje nastope v seriji Grand Prix, potem pa okrcal še prireditelje dirke, svoj matični klub AMTK Ljubljana. »Sam nisem imel težav na stezi, lahko pa povem, da je sramota ljubljanskega kluba, kakšno stezo so pripravili. Totalno nezanimivo in s tem se strinja vsak dirkač,« je dejal Žagar, ki ga je takoj po dirki čakala dolga vožnja na Poljsko na nedeljsko ligaško tekmo.

Nekoliko bolj zgovoren je bil le pri analizi forme in motorjev v tej sezoni: »Ne morem se pritoževati, da imam premalo startov. Forma je dobra, treba jo je pa vzdrževati. Ni važno, kako se peljem, važno je, kaj imam pod zadnjo platjo. Zdaj je bil motor na servisu in ugotovili smo počene valje, težava pa je, ker lahko proizvajalec nove zagotovi šele čez 14 dni. Trenutno imam kar stresno obdobje glede tega, ali bodo 'mašine' nared ali ne.«

V kvalifikacijah si je naslednjo stopnjo, ki bo 21. junija, zagotovila deseterica danes najboljših. Žagar bo, tudi če se bo morda odpovedal nadaljevanju kvalifikacij (na koncu uspeh prinesejo le trem dirkačem), vsaj po dosedanjih rezultatih v sezoni, ostal član serije Grand Prix. Za neposredno uvrstitev mora biti na koncu sezone vsaj osmi, trenutno pa je peti z minimalnim zaostankom za vodilnimi.

Nadaljevanje kvalifikacij

Tako zmagovalec kot Žagar sta imela na koncu 13 točk, dodatno vožnjo je dobil Danec. Tretji je bil Poljak Janusz Kolodziej z 11 točkami, nadaljevanje kvalifikacij pa so si privozili še Avstralec Troy Batchelor (tako kot Žagar je letos stalni voznik v SP), Danec Peter Kildemand, Šved Peter Ljung, Poljak Patryk Dudek, Italijan Nicolas Covatti in Avstralec Cameron Woodward. Za zadnjo, deseto vozovnico sta se v dodatni vožnji pomerila Čeh Josef Franc in Šved Kim Nilsson, boljši je bil prvi, Nilsonu ostaja status prve rezerve, druga rezerva na naslednji stopnji bo Voldrih. Nastopila sta še Maks Gregorič in Denis Štojs, ki sta bila danes rezervi, ker je Ukrajinec Andrij Kobrin po dveh vožnjah ostal brez delujočega motorja. Štojs je tekmovanje končal z eno točko, Gregorič pa z dvema.

Deli s prijatelji