NA POVRŠJE

Zadolženi želijo korak Big Foota

Objavljeno 10. februar 2016 08.25 | Posodobljeno 09. februar 2016 18.34 | Piše: Marko Uršič

Močno zadolžena Vaterpolska zveza Slovenije želi splavati na površje.

Gorazd Gotovac je realist pri reševanju VZS. Foto: Wordpress.com

Če so okrog tebe same športne velesile, ne bi smelo biti izgovorov. Slovenija je namreč v osrčju svetovne vaterpolske elite, Hrvaška, Srbija, Črna gora, Italija, Madžarska, Grčija, a domača vodna igra z žogo je v hudi krizi. Sicer ne klubsko, kakor pravi novi predsednik Vaterpolske zveze Slovenije Gorazd Gotovac, klubska raven se dviguje, vodstveno pa bo treba marsikaj spraviti v red. Vaterpolska zveza Slovenije je v postopku prisilne poravnave, dolgov se je nabralo za 420.000 evrov, ostajata pa še dva meseca časa, da se vodstvo zveze z upniki dokončno dogovori. VZS bi želel v štirih letih odplačati deset odstotkov dolga. »To je največ, kar lahko upnikom damo,« navrže Gotovac, ki je predsednikovanje prevzel od Roka Vehovca. »Zdi se, da je zdaj relativno jasna pot, po kateri je treba iti, ni pa lahka. Pri zatonu vaterpola v Sloveniji bi rekel, da gre za en niz napačnih odločitev pri organizaciji in pri izbiri ljudi, ki so vodili zadevo. Šlo je za nevzdržno delo zveze, kar zadeva finance, kljub dobri podpori države, ne le finančni, tudi organizacijski pomoči pri razpisih za različne zadeve. Delalo se je, kar se tiče denarja, nad zmožnostmi. Pri finančnem prestrukturiranju bo šlo za to, da se porablja le tisti denar, ki se ga dejansko lahko pridobi, ne pa tistega, ki ga pričakuješ,« je nadaljeval predsednik VZS. »Pri postopku prisilne poravnave smo zaznali zelo dobro voljo upnikov, razumevajoči so. Ena stvar je, da poskušamo nastopati čim bolj iskreno, in povedati, da je to res najbolje, kar lahko naredimo. Pripravili smo finančne projekcije in z načinom delovanja športnih zvez v Sloveniji je nemogoče odplačati takšen dolg, sploh glede na velikost naše zveze. Če upniki želijo, da se neki del dolga vrne, je dobro, da stopijo na našo stran. Razumem tudi tiste, ki ne bodo. Potrebujemo petdeset odstotkov upnikov in šestdeset odstotkov zneska dolga, da bo prisilna poravnava uspešna. Gre pa za prek petdeset različnih upnikov, od bank do dobaviteljev, se pravi hotelov, avtoprevoznikov...« je dodal Gotovac.

Vaterpolist Skočir

Čaka se torej luč na koncu predora. »Če poenostavljena prisilna poravnava ne bo uspešna, smo izčrpali vsa sredstva, ki jih imamo za finančno reševanje zveze. Seveda obstaja možnost, da se klubi organizirajo, da ustanovijo neko drugo združenje, a kar se mene tiče, je to neka druga zgodba. V klubih je sicer pozitivna struja, vsi so stopili za novim predsedstvom zveze, dali so delegate zanj, pripravljeni so dejavno delati,« je Gorazd Gotovac, kakor sam pravi, realist pri reševanju VZS.

Poleg finančnega prestrukturiranja bo treba izvesti tudi organizacijsko. Denimo v tekmovalnem pomenu je v načrtu petletni program za člansko reprezentanco. Kot prvo naj bi Slovenija zaigrala v jadranski ligi, dolgoročno pa naj bi bil rod vaterpolistov letnika 2002 čez štiri leta tako kakovostno močan, da bi mladinska in pozneje članska selekcija lahko igrali tudi na evropskih prvenstvih. Letos bodo domačo ligo odigrali s petimi članskimi klubi; do konca aprila bo redni del državnega prvenstva, maja bo polfinale, junija pa finale na tri dobljene tekme. V Sloveniji pa denimo deluje amaterska mednarodna liga s štirinajstimi klubi, organizira ga VK Gorica, v njej pa, omenimo kot zanimivost, plava in zadetke zabija tudi Grega Skočir, pevec skupine Big Foot Mama. Prvi veliki korak pa je v tej sezoni že naredila Ljubljana, lanski državni prvak, saj je osvojila pokalni naslov.

 

Deli s prijatelji