SLOVO

Zadnji party z rdečim 9

Objavljeno 12. julij 2016 09.50 | Posodobljeno 12. julij 2016 09.51 | Piše: Boštjan Fon

V soboto dobrodelna poslovilna tekma kapetana slovenske hokejske reprezentance.

Legendarna devetka Tomaž Razingar in direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar. Foto: Boštjan Fon

Dvajset let je minilo, odkar je po ledeni ploskvi kot profesionalni hokejist zadrsal Tomaž Razingar. Oblekel je rdeči dres železarjev, zaupanje še ne polnoletnemu nadobudnežu je ponudil trener Franci Žbontar. Razingar se mu poskuša oddolžiti s povabilom na svojo zadnjo uradno tekmo, na poslovilno in hkrati dobrodelno hokejsko tekmo. »Žbontar je bil moj prvi trener in zato bo vodil moštvo Jesenic, ki bo zaigralo proti moštvu Slovenije v soboto na Bledu, ki ga bo vodil Matjaž Kopitar,« je sredi vročega blejskega poletja povedal Raza, hokejist, ki je z izjemno športno potjo, načelnostjo tako na ledeni ploskvi kot zunaj nje ter z duhovitimi potegavščinami užival neomejeno spoštovanje tako pri soigralcih kot nasprotnikih in navijačih. »Imam privilegij, da na skrivaj malo potreniram na hokejski akademiji, ki jo s 23 trenerji vodiva z Anžetom Kopitarjem. Tako se bom lahko izkazal,« se je pošalil Razingar, ki je zaigral kar na petnajstih svetovnih prvenstvih, nazadnje pa je na uradni tekmi nastopil lani. Seveda čez zimo ni počival zleknjen v naslanjaču, igral je v veteranskih ekipah na Jesenicah in Bledu trikrat na teden, in kot smo seznanjeni, se fantje tam kar pošteno kosajo med seboj, za bleferje med gorenjskimi hokejskimi rekreativci ni prostora. »Bliža se formalni konec športne poti. Vesel sem, da bo dogodek dobrodelne narave, poskušali bomo zbrati čim več sredstev za jeseniško bolnišnico,« je povedal absolutni rekorder po nastopih za reprezentanco, skupno je za slovensko čast in slavo odigral 212 uradnih tekem in dosegel 81 golov.

Vstopnica za sobotni hokejski spektakel na Bledu bo veljala devet evrov, kar je številka, ki je bila značilna za Razingarja: »V dobrodelni sklad bomo dodali tudi izkupiček z dražbe za vse drese, s katerimi bomo igrali mojo zadnjo uradno tekmo.« Ob tem je direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar povedal: »Že pred časom smo spoznali naše hokejiste, pridružili so se nam vsakič, ko smo organizirali humanitarne akcije. Iskrena hvala za dobrodelno noto Tomaževe poslovilne tekme. Le s težavo zagotavljamo sredstva za obnavljanje infrastrukture, ki je nujna. Na pediatričnem oddelku želimo zgraditi in vzpostaviti delovanje ambulante, kjer bodo babice obravnavale porodnice tik pred porodom, sobe za porodnice in poseben prostor, kjer bodo družinski člani nastanjeni pri nas v času poroda, hkrati želimo obnoviti vse sanitarje v porodniškem oddelku.«

Razingar ne bi bil Razingar, če ne bi ušpičil še kakšne posebno duhovite poteze. Tako je novinarsko srenjo, vse te, ki smo popisovali dosežke v njegovi karieri, izzval, naj se pomerijo v predtekmi, ki bo tako kot njegova poslovilna trajala dvakrat po dvajset minut. Nalogo zbrati ljudi, ki lahko kolikor toliko spodobno vihtijo tako pero kot hokejsko palico, je dobil novinar Radia Slovenija Marko Pangerc, ki je kislo ugotovil: »Novinarji nizajo ponudbe za selektorski mesti ali za vratarja precej večkrat kot za klasičnega igralca na sredi igrišča.« »Vesel sem, da se je velika večina novinarskih kolegov odločila preizkusiti v vlogi hokejistov, in zna biti zanimivo,« se je na vsa usta zarežal Razingar in nato dodal: »Po novinarskem derbiju bo na sporedu moja zadnja tekma, nato pa koncert na olimpijskem trgu s tremi lokalnimi skupinami. Lahko tudi izdam, da bo slovensko himno pred tekmo zapela Nina Bauman iz skupine Panda. Ves program bo neposredno prenašala Nova24TV od 16.50 naprej.« Kot smo lahko izvedeli, bodo prve postave na zadnji tekmi velike devetke Tomaža Razingarja sestavljene takole: Matjaž Kopitar bo prve v boj poslal Boruta Vukčeviča in Bojana Zajca na branilskih pozicijah, v vratih bo Klemen Mohorič, v napadu pa bosta ob Razi zaigrala še Anže Kopitar in Boris Pretnar. Nasproti jim bo Franci Žbontar postavil v vratih Roberta Kristana, branilca bosta Aleš Kranjc in Drago Mlinarec, napadalno trojko pa bodo tvorili Ivo Jan, Nik Zupančič in Gregor Polončič.

 

Deli s prijatelji