PORAZ

Zadnji opomin pred kvalifikacijami za EP

Objavljeno 29. avgust 2016 14.12 | Posodobljeno 29. avgust 2016 14.12 | Piše: Drago Perko

S porazom proti Črni gori so slovenski košarkarji končali priprave na kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Klemen Prepelič je v dvoboju s Črnogorci dosegel 12 točk. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – S porazom proti Črni gori (sploh prva zmaga v tretji medsebojni tekmi) so slovenski košarkarji končali priprave na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Prva tekma jih čaka že v sredo. Če bi sodili po obračunu proti Črnogorcem (83 : 91; Zoran Dragić je bil s 16 točkami prvi strelec slovenske vrste), obeti niso najboljši. A gre verjeti in zaupati ekipi selektorja Igorja Kokoškova. Umirjeni in izkušeni srbski strokovnjak z ameriškim potnim listom pričakuje drugačen, boljši obraz svoje ekipe v boju za vozovnico za EP.

Centrska lekcija

Slovenija je v osmih pripravljalnih tekmah v povprečju zmagovala s po 16 točkami razlike, tokrat pa je bilo jasno, da so Črnogorci drug kaliber. Že pogled na centrsko linijo je nagnal strah v slovenske kosti, bil je upravičen. Slovenija je resda dobila skok (38 : 35), a črnogorskih centrov ni ustavila. NBA-jevec Nikola Vučević je 20 točkam dodal 10 skokov, tu sta bila še Bojan Dubljević (11 točk, 5 skokov) in Vladimir Dašić (7, 3). Domača vrsta je pred približno 3000 gledalci držala korak z gosti le v prvi četrtini. Po prvih menjavah pa ni šlo več, prednost gostov je rasla. Črnogorcem je hitro stekel met za 3 (13/29, Slovenija 8/22), prednjačili so tudi v prostih metih in metu za dve točki. S svojo centrsko linijo so gostje, vodi jih legendarni trener Bosne Bogdan Tanjević, z blokadami (sedem so jih podelili) zaprli pot do svojega obroča.

Gogi ni bil pri metu

Črnogorci so bili nevarni po globini. Ko se jim je zahotelo, so merili z razdalje. Nemanja Vranješ je zadel pet trojk, Črna gora skupaj 13, Slovenija le osem. Črnogorci so preprečili tudi hitre protinapade. Če naši reprezentanci, v katero je selektor vnesel številne nove akcije, odvzameš met za tri, tranzicijo in še Gorana Dragića (vnovič ni bil pri metu, 1/9 iz igre, blestel pa je pri podajah – 10), potem poraz niti ni nepričakovan. Spet je odpovedala obramba, 91 točk je več, kot bi si smela Slovenija dovoliti. Če pa si že dovoli, potem mora doseči vsaj točko več kot tekmec. Pravijo, da je to stvar motivacije. Če bi to povsem držalo, bi bili krivični do naših igralcev, ki jim volje ne gre očitati. »Včasih lahko igraš dobro, pa te tekmec naredi slabšega zaradi svoje superiornosti,« je dodal Igor Kokoškov. Imel je prav.

Vsak poraz boli

»Dobro so se pripravili na tekmo in nam odvzeli nekatere stvari, pri katerih smo dobri. Dominirali so s telesno močjo. Na začetku obračuna smo napravili nekaj nepotrebnih osebnih napak, tekmeci pa so zadeli nekaj težkih metov ter si dvignili samozavest. Za našo reprezentanco to ni najboljši trenutek, da izgubi tekmo, toda to bo preizkus, da vidimo, kako se bomo vsi skupaj odzvali na poraz. Vsak poraz boli, če ne boli, potem nisi pravi. Zagotovo se bomo iz tekme nekaj naučili in se dobro pripravili na tiste dvoboje, ki nekaj štejejo,« je tudi v slabem nekaj dobrega našel selektor. »Taka ekipa, kot je Črna gora, nam ne ustreza. Imajo tri visoke centre. Na njihovo agresivnost nismo znali odgovoriti. Ta poraz je koristen,« je dodal Goran Dragić, ki ga je iz prve vrste pozorno spremljal njegov šef, trener Miamia Erik Spoelstra. Američan je videl tudi to, kako je Dragić dobil tehnično napako zaradi upravičenih pripomb na sojenje slovenske trojke. »Če se igralci pritožujejo, pomeni, da jim ni vseeno, to je dober znak,« je v svojem diplomatskem jeziku selektor komentiral kapetanovo potezo. Košarkarska zveza Slovenije ni imela sreče pri delegiranju sodnikov (Milan Nedović, Boris Krejič, Blaž Zupančič). Za take tekme, zadnje teste, ko je vsaka nervoza odveč, je bolje poklicati izkušenega arbitra, ki bo poskrbel, da tudi preostala dva ne bosta prihajala v prvi plan. V soboto žal ni bilo tako. »Kaj magičnega v teh dveh dneh ne moremo narediti. V prvi vrsti pa želim ekipo psihološko pripraviti na prvo tekmo,« je jasen Kokoškov, ki ga poraz ni potrl. Zaveda se, da prave tekme prihajajo od srede naprej.

V sredo s Kosovom

Porazu navkljub lahko Slovenija samozavestno krene v kvalifikacije za EP 2017, ki bo v Romuniji, Turčiji, Izraelu ter na Finskem. Tja vodijo prva mesta v skupinah ter šest najboljših drugih iz sedmih skupin. Prva tekma jo čaka v sredo, 31. avgusta, ob 20. uri v Stožicah proti Kosovu, kvalifikacije se bodo po šestih krogih končale 17. septembra. Preostala nasprotnika v skupini E sta Bolgarija in Ukrajina. 

 

Deli s prijatelji