PRIPRAVE

Začela se je operacija Eurobasket 2013

Objavljeno 20. julij 2013 09.20 | Posodobljeno 19. julij 2013 20.52 | Piše: Drago Perko

Najboljši slovenski košarkarji so se zbrali na pripravah pred domačim evropskim prvenstvom.

Za Zorana, levo, in Gorana Dragića bo septembra srčno navijal tudi Lipko, maskota Eurobasketa. Foto: Drago Perko

»Vedno sem govoril, da se veselim tega, da bom delal s tako skupino igralcev. V preteklih letih smo ustvarili dobro ozračje,« je bil dobro razpoložen selektor Božidar Maljković, ki je zbral reprezentante Slovenije. Cilj je jasen: medalja na evropskem prvenstvu, Maljković pa bi s tem napisal svojo doktorsko trenersko delo in dodal še en biser v svojo bogato in uspešno trenersko kariero. A pot do tega bo naporna in dolga. Košarkarji so z ličnim avtobusom odpotovali v Rogaško Slatino, kjer bodo ostali do srede, ko se bodo vrnili v Ljubljano. Osemkolesnik je bil pred potjo ohlajen na primerno temperaturo, šofer Janez iz Izletnika Celje pa vidno navdušen in počaščen, da bo naokoli vozil reprezentanco. Avtobus je urejen in udoben, med Eurobasketom bo v njem deloval celo brezžični internet, da bi imeli igralci na voljo vse za nemoteno delo. Zbrane je zabaval Andrej, oblečen v maskoto Lipka. Po koncu akcije je priznal, da mu je bilo vroče, ohladil pa se je šele na motorju, s katerim se je pripeljal na zbor.

Morina ni spal

Prvi je na petkov zbor pred Košarkarsko zvezo Slovenije prišel Gezim Morina. Ni priznal, a se je zdelo, da od navdušenja zadnjo noč ni spal. Vesel je, da bo lahko treniral in se boril. »Če bo treba, bom tudi golman ali pa štoper,« je v nogometnem žargonu – pet let je na Kosovu igral tudi nogomet – opisal svojo srčno predanost dresu Slovenije. Drugo mesto prihoda je pripadlo Edu Muriću, ki je poprej preživel dan z bratom Dinom, ki dobro okreva po poškodbi, v teh dneh pa odhaja na Dolenjsko. Pa ne da bi zapustil Olimpijo in oblekel dres Krke, ampak da bi nadaljeval rehabilitacijo v Šmarjeških Toplicah.
 Gašperja Vidmarja je pripeljalo dekle, potem pa je Gapi razkril, da si išče nov klub. Novi trener Fenerbahčeja Željko Obradović ne računa nanj, Vidmar si s tem ne beli glave, verjame pa, da bo med pripravami že vedel, kje bo igral po novem. »Erazma Lorbka razumem, da ga ni z nami, zdravje je na prvem mestu,« je Vidmar obžaloval odsotnost centra Barcelone, vsi reprezentanti pa so se spretno in bistro ognili komentiranju odpovedi Bena Udriha.

Maljković 
ima čisto vest

Prisrčen je bil objem Zorana Dragića in Jureta Balažića, ki sta v sezoni 2010/11 Krko popeljala do pokala eurochallenge, Balažić je zadnjo sezono preživel v Turčiji, Dragić pa v Španiji. »Ni dobro za to ekipo, če dva od petih ključnih mož ne prideta. A verjamem, da se je ta moja skupina igralcev sposobna kosati z vsemi v Evropi. Nismo popolni, a nihče nam ne more vzeti tega, da delamo boljše kot drugi in da se borimo bolj kot drugi,« je bil jasen Maljković, ki je še enkrat zatrdil, da je naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi bila v reprezentanci tudi Udrih in Saša Vujačić. »Moja vest je čista,« je še dodal visoko cenjeni strokovnjak. »To prvenstvo je slabše, kot je bilo prejšnje, saj manjka precej zvezdnikov. Ekipe bodo zelo izenačene,« pa Maljković v številnih odpovedih vidi priložnost Slovenije, da izpolni svoje sanje. »Nisem slab prognozer. Lani sem napovedal, da bo Igokea prva v ligi ABA. Prav tako sem pred dvema letoma napovedal, da se bodo Makedonci borili za medaljo,« je še pristavil Maljković, čigar hči Marina je letos popeljala srbsko žensko člansko vrsto do 4. mesta v Evropi. Hitro se je v ekipo vklopil novinec v trenerskem štabu, Američan Chris Thomas, ki opravlja videoanalize, s svojo prijaznostjo in nasmehom je očaral tudi natakarico v kavarni Hollywood.

Slovenija se bo javnosti prvič predstavila v petek, 26. julija, v Domžalah proti Ukrajini, dva dni pozneje pa v Litiji proti Makedoniji.

Deli s prijatelji