KOŠARKAR

Za zmage na Eurobasketu premagal tudi diabetes

Objavljeno 07. avgust 2013 13.06 | Posodobljeno 07. avgust 2013 13.06 | Piše: Drago Perko

Novomeščan Jure Balažić je dolgo čakal na svojo reprezentančno priložnost.

Jure Balažić se prebija v reprezentančno ospredje. Foto: Drago Perko

Novomeščan Jure Balažić v teh dneh doživlja prijetne košarkarske trenutke, na katere je dolgo čakal. Mnogi menijo, da predolgo. A si tega Jure ne žene k srcu. Lani je s svojimi izjemnimi igrami vodil Krko do naslova prvaka, to je opazilo tudi budno oko selektorja Božidarja Maljkovića. Četudi je na priprave prišel s kakšnim kilogramom preveč in bil kmalu zadihan, je potrdil, da je košarkar, na katerega gre računati tudi v dresu Slovenije. Po sila dobri sezoni v Turčiji, ko je Erdemir skorajda popeljal med osem najboljših, je bilo pričakovati, da ga Maljković vnovič pokliče in mu zaupa pomembno nalogo blizu obroča. To se je zgodilo. »Ko dobim ta poziv, bom dal vse od sebe, da upravičim selektorjevo zaupanje in se izkažem,« je jasen Jure, ponosni očka sina Timoteja in hčerke Nine, ki ju je povila njegova zaročenka Erika.

Balažić je do dresa z državnim grbom prehodil trnovo pot. Iz Krke je šel igrat tudi v Krško in Slovan, vmes je ostal brez očeta, kar ga je zelo prizadelo. Za nameček se je pojavila še sladkorna bolezen, diabetes. A kar ne ubije, to krepi, danes pa Jure ob asistenci inzulinske črpalke vse napore premaguje brez težav. Po vseh uspehih s Krko, manjka mu le pokalni naslov, je lani odšel v Turčijo. Pred mesecem pa je podpisal bogato pogodbo s Tofaşem, danes je z mislimi le in samo pri reprezentanci.

Težko celo dihali

»V Celju smo igrali dobro, a nas to ne sme zavesti. Saj nas niti ne bo,« je kljub trem prepričljivim zmagam na turnirju Skupine Laško, Jure je bil tudi MVP-turnirja, ostal na realnih tleh. »Rezerv je še veliko, sam pa moram zadeti odprte mete. Tega preprosto ne smem zgrešiti,« je samokritičen Novomeščan. Tako kot soigralcem mu je bilo v kotlu Zlatoroga vroče; klimo bodo namestili 19. avgusta, pred tednom dni je bila menda že pred dvorano, a so jo potem v skrivnostnih okoliščinah odpeljali proč. »Ne samo vroče, tudi naporno je bilo. Težko smo celo dihali, kaj šele, da bi igrali košarko,« je dodal Jure.
Na uvodnih tekmah Slovenije, bilo je proti Ukrajini in Makedoniji, se je ta 32-letni krilni center še lovil, tudi proti Latvijcem je bilo nekaj potez, ki so bile odveč. Še posebno če vemo, da je košarka tako preprosta igra. »Res je, malce preveč sem kompliciral, a morate vedeti, da sem bil tri mesece brez košarke. Zdaj stvari prihajajo na svoje mesto.«
Balažić pove, da s selektorjem o svoji vlogi v ekipi ni kaj posebno govoril. Svoje raje pove na parketu: »Velike filozofije ni, ve se – vsak od nas mora igrati najbolje, kot zna, ter izkoristiti minutažo,« sklene Jure, ki pričakuje, da se s soigralci izkaže tudi na turnirju v Beogradu, kamor reprezentančna zasedba odhaja v četrtek.

Deli s prijatelji