ODBOJKA

Za Sofijina čustva ubrati oranžen tulipan

Objavljeno 13. oktober 2015 10.29 | Posodobljeno 13. oktober 2015 10.30 | Piše: M. U.

Slovenska odbojkarska reprezentanca danes na EP za biti ali ne biti.

Alen Pajenk bo za slovensko zmago moral na igrišču dosledno izpolnjevati napotke selektorja Andree Gianija. (Foto: OZS)

Prišel je trenutek resnice. Slovenska odbojkarska reprezentanca bo namreč danes na evropskem prvenstvu z Nizozemsko odigrala dodaten dvoboj za uvrstitev v četrtfinale prestižnega starocelinskega tekmovanja. Slovenski fantje in strokovno vodstvo so se včeraj zgodaj zjutraj iz Varne, kjer so igrali tekme v skupini C, preselili v bolgarsko prestolnico Sofijo, tam pa so ostali drugouvrščeni iz skupine A, Nizozemci, saj so v metropoli tudi odigrali uvodni del EP. Imajo pa tulipani srečo; Slovenci so morali vstati ob 4. uri zjutraj, neprespani prišli v Sofijo, tam pa bi v Areni Armeec morali že ob 14. uri imeti trening. A selektor Andrea Giani je vadbo prestavil na 16. uro, da so se njegovi varovanci vsaj delno naspali. »Trening je bil regeneracijski. Pred tekmo je najpomembneje, da se spočijemo, uredimo glave, pogledamo videoanalizo igre tekmecev in se na njih pripravimo,« je povedal Giani. Neapeljčan, živeč v Parmi, verjame, da Slovenija na EP še ni rekla zadnje besede in da ima možnosti za napredovanje v četrtfinale. Tam pa bi se morebiti že jutri spet merila s svetovno prvakinjo Poljsko, s katero je v skupinskem delu po hudem boju izgubila z 1:3.

Na belgijski ravni

A za uspehe bo treba biti bolj zbran v končnicah nizov, pa tudi v igralnih prvinah je bilo do zdaj vse preveč nihanj. Reprezentantje verjamejo, da se bo sreča v odločilnih trenutkih naposled obrnila tudi njim v prid. Že na zadnjem EP so jih v skupini ustavili tulipani, da bi tokrat uveneli, pa se bo veliko upov polagalo v igro najboljšega slovenskega moža doslej na eurovolleyju Klemna Čebulja. Pa tudi kaj morajo fantje zablokirati na mreži. Podajalec Dejan Vinčić ni v formi s sklepnega turnirja evropske lige, tam je bil izbran za najboljšega igralca, zato Giani razmišlja o uporabi rezervnega organizatorja igre Gregorja Ropreta. »Zdaj smo tam, kjer smo si želeli biti, pred dvobojem, ki smo ga pred odhodom v Bolgarijo tudi pričakovali. Res je, da smo do sem prišli z malce sreče, verjeli smo, da bomo v svoji skupini drugi, Nizozemci v svoji pa tretji, a se je obrnilo. To je za nas najpomembnejša tekma na prvenstvu, najbrž je to za zdaj tekma generacije. Pokazala bo, ali lahko naredimo preskok, ki si ga vsi želimo. Pripravljeni smo, vemo, da s takšnimi ekipami lahko igramo, res pa je, da so Nizozemci na tem prvenstvu odlični in da bodo težak zalogaj. Motiv je ogromen,« je navrgel Gregor Ropret.

Odbojkar Hypa Tirola iz Innsbrucka pa je dodal še nekatere zanimive misli. »Nizozemci so na kakovostni ravni Belgije, čeprav gojijo drugačen slog igre. Belgija je nekoliko nižje moštvo, zato goji hitrejšo igro, Nizozemci pa so zelo atletski, visoki, skočni, imajo odličen blok. Zato bo še posebno pomemben naš sprejem, če bomo z njim prebijali njihov blok, menim, da imamo lepe možnosti. Najbrž nam nizozemska igra tudi bolj ustreza kot belgijska, res pa je, da bomo morali to potrditi na igrišču. Na preteklem prvenstvu tega nismo, smo pa jih premagali na prijateljskih tekmah. Upam, da nam bo to uspelo tudi na večjem tekmovanju,« je sklenil slovenski odbojkarski podajalec Gregor Ropret.

Deli s prijatelji