KOŠARKA

Za Olimpijo našli evre,
 mogoča vrnitev Subotića

Objavljeno 06. julij 2012 11.42 | Posodobljeno 06. julij 2012 11.42 | Piše: Drago Perko

Ljubljanski evroligaš bo danes dobil tekmece v evropski sezoni 2012/13.

Jaka Blažič bi rad ostal v Ljubljani, kjer je lani dobil dostojno minutažo (foto: Tomi Lombar).

V Ljubljani se bo evroligaška košarka igrala še vsaj eno sezono, saj naj bi bil slovenski državni podprvak Union Olimpija v današnjem žrebu, ki se začne točno ob 12. uri. Žreb bo za zmajčke zgodovinski, utegne se namreč zgoditi, da bo zadnji za Olimpijo za nekaj let. Po novem bo veljalo, da slovenski klub ne bo imel neposrednega mesta v evroligi, ampak si ga bo moral priboriti prek lige ABA. To bo v regionalni konkurenci vse prej kot lahka naloga, ob takšnem delu in neredu, po katerem je znana Olimpija, pa bo to prej misija nemogoče kot realnost. Na skupščini in žrebu barve Olimpije zastopa Matevž Zupančič, ki je edini poleg tehničnega vodje ekipe Mite Tršaliča v ekipi od leta 2005. Predsednik Jani Möderndorfer je ostal v Ljubljani, tokrat iz opravičljivega razloga, saj gre za reševanje kluba. Kot nam je uspelo izvedeti iz neuradnih virov, sta bila v zadnjih dveh dneh vsaj dva sestanka, na katerih so odločali o prihodnosti Olimpije. Na enem je bil prisoten tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po zadnjih podatkih so našli še enega pokrovitelja, ki bo Olimpiji pomagal prebroditi finančno krizo. Koliko sredstev je zbral predsednik s člani upravnega odbora, ni točno jasno. Da bi klub do oktobra normalno deloval, je potreben milijon.

Žreb

1. boben
Barcelona, Olimpiakos (prvak), Maccabi, Panathinaikos
2. boben
Siena, Real Madrid, CSKA, Caja Laboral
3. boben
Himki, Partizan, Alba, Anadolu Efes
4. boben
Unicaja, Lietuvos Rytas, Žalgiris, Fenerbahče
5. boben
Union Olimpija, Prokom, Emporio Armani, Brose Baskets
6. boben
Cedevita, Bešiktaš, Chalon, kvalifikant

Ekipe bodo v novi sezoni razdeljene v štiri skupine po šest zasedb.

Prvi evri, nekaj naj bi jih celo že sedlo na račun kluba, bodo šli za poravnavo obveznosti do treh nekdanjih košarkarjev. Dušanu Đorđeviću, Edinu Bavčiću in Vladimirju Goluboviću so dolžni 450.000 evrov. Če tega ne bodo plačali, Olimpija ne more registrirati novih košarkarjev, na seznamu pa ima le šesterico (Erjon Kastrati, Jaka Blažič, Deon Thompson, Dino Murić, Sasu Salin, Gezim Morina) iz prejšnje sezone z veljavnimi pogodbami ter trenerja Saša Filipovskega. Po vsem tem je jasno, da se bo v prihodnjih dneh pri Olimpiji kadrovalo: začelo se bo zgoraj, pri glavi in operativi. Predsednik Möderndorfer je že večkrat zagotovil, da ima nekaj kandidatov za direktorja kluba. O imenih ni govoril, najprej hoče govoriti z njimi. Ali bo kateri izmed njih izbran, bo jasno prihodnji teden, ko je na sporedu seja upravnega odbora.

Zadnji direktor je bil Slobodan Subotić, ki pa je obupal zaradi nevzdržnih razmer. V mesecu dni je pripravil strateški plan razvoja in delovanja kluba, potem pa, videč da njegova pojavnost in delo nista dovolj, sprejel ponudbo za vodenje libanonskega kluba. Pogodbo naj bi sklenil, a naj ne bi bila tako trdna, da je ne bi mogel prekiniti. Še več – to naj bi se zgodilo ravno zaradi Olimpije. In prav ta naj bi ga hotela nazaj (na položaj direktorja). Subotić naj ne bi bil indiferenten do klica iz kluba, od koder se je prodal v Grčijo. Danes ali jutri naj bi se Subotić srečal s predsednikom Olimpije. Če mu bo ta dal jasna zagotovila, da so finančna sredstva pripravljena, bo Piksi od prihodnjega tedna naprej spet direktor Olimpije!

Vsaj zaenkrat naj bi trener ostal Sašo Filipovski, ki je v Barceloni sodeloval na trenerskem seminarju, sestava ekipe pa ni znana. Če se vrne Subotić, se bodo kockice hitro oblikovale v mozaik, ki naj bi imel rep in glavo, celotna zasedba pa naj bi bila vredna okoli 1,3 milijona evrov. V njej ima mesto tudi izjemni center Zlatoroga Alen Omić, za katerega pa se je v zadnjih dneh ogrel beograjski Partizan. Trener srbskega prvaka Duško Vujošević si želi, da bi videl mladega asa v svoji zasedbi. Bo Olimpija dovolila, da čez mejo uide še en talent? Ne bi smela, za to pa bo morala pokazati veliko resnosti, kredibilnost pa bo tako ali tako na preizkušnji vso sezono.

10 trenerjev v 12 letih

Med letoma 2000 in 2012 je bilo v Olimpiji 10 trenerjev. Leta 2002 se je poslovil Zmago Sagadin, nadomestil ga je njegov učenec Tomo Mahorič (2002/03), temu pa je sledil Sašo Filipovski (2003–2005). Poleti 2005 je z velikim pompom prišel Josip Pino Grdović, tega je za kratek čas zamenjal Denis Bajramović, novembra pa je ob asistenci politike in tedanjega ministra za šolstvo in šport Milana Zvera prišel na pomoč Zmago Sagadin. Poleti 2006 so se mu zahvalili in imenovali Mahoriča, a ta se je po porazu proti Ciboni poslovil, do konca sezone je ekipo vodil Gašper Okorn. Za kratek čas je priložnost dobil še Memi Bečirovič (pol leta), zatem pa so sledili Aleksandar Džikić, Jure Zdovc, Miro Alilović in znova Filipovski. Največji pečat je pustil Zdovc, čigar ekipa se je prebila v drugi krog. Razdelitev klubov pred žrebom po kakovostnih bobnih:

Union Olimpija v evroligi 2001–2012

2000/01 – drugi krog (9 zmag, 6 porazov)
2001/02 – drugi krog (10 zmag, 10 porazov)
2002/03 – drugi krog (12 zmag, 8 porazov)
2003/04 – drugi krog (7 zmag, 13 porazov)
2004/05 – prvi krog (6 zmag, 8 porazov)
2005/06 – prvi krog (5 zmag, 9 porazov)
2006/07 – prvi krog (5 zmag, 9 porazov)
2007/08 – prvi krog (4 zmag, 10 porazov)
2008/09 – prvi krog (2 zmagi, 8 porazov)
2009/10 – prvi krog (1 zmag, 9 porazov)
2010/11 – drugi krog (7 zmag, 9 porazov)
2011/12 – prvi krog (1 zmag, 9 porazov)

 

Deli s prijatelji