SLOVENSKA FAVORITINJA

Za mojstra Fabjana ni dileme: treba je biti tiho in delati

Objavljeno 13. junij 2016 14.00 | Posodobljeno 13. junij 2016 14.00 | Piše: Rok Tamše

Na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bo nastopilo pet slovenskih judoistov, dve borki in trije borci. Vse oči so uprte v svetovno prvakinjo Tino Trstenjak, a ta se ne obremenjuje s tem, da je prva favoritinja.

Tina Trstenjak navdušuje s premočjo v kategoriji do 63 kilogramov. Foto: Reuters

PODČETRTEK – Sicer je bilo minuli konec tedna nadvse živahno na tatamijih v Podčetrtku, kjer je bil evropski pokal za judoiste in judoistke, a vsa letošnja tekmovanja so tako rekoč v službi olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Tja bo odpotovala peterica slovenskih predstavnikov, Tina Trstenjak, aktualna svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov, in Ana Velenšek med borkami do 78 kilogramov, v moškem delu turnirja pa Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg). Vsi so člani Judo kluba Z'dežele Sankaku Celje, kjer je glavni trener Marjan Fabjan, že večkrat dokazani vzgojitelj borcev in bork za najsijajnejša odličja na svetu. Cilji slovenske ekipe so letos znova visoki, tudi zato ker aktualna olimpijska prvakinja med borkami do 63 kg Urška Žolnir naslova v Braziliji ne bo branila. Na blazinah bo imela dostojno naslednico, Trstenjakovo, ki v zadnjih letih premaguje vso konkurenco, na olimpijski turnir se podaja z vodilnega mesta jakostne lestvice. »Ne obremenjujem se s tem, da sem prva favoritinja. Treba je premagati vsakogar, osredotočena sem na to in grem svojo pot. Če si uvrščen na vrh jakostne lestvice, je lažje, a vsak je na blazini premagljiv, tudi jaz. Imam že olimpijske izkušnje, saj sem bila v Londonu Tinina sparing partnerica, videla sem, kako je, če zmagaš, tega ne doživiš vsak dan. Zdaj se bom lažje osredotočila na svojo tekmo,« je povedala Trstenjakova, ki jo zdaj čakajo zaključne priprave, najprej v Franciji, nato še doma, vmes pa še tekmovanje v Budimpešti.

Od 1. do 33.

Mesta, ki jih letošnji slovenski judo olimpijci zasedajo na svetovni lestvici v svojih kategorihjah: Tina Trstenjak (1.), Ana Velenšek (7.), Rok Drakšič (18.), Mihael Žgank (19.) in Adrian Gomboc (33.).

Visoke cilje ima tudi preostali del ekipe, glavno je, da bodo vsi pokazali svoje najboljše borbe, potem lahko sledi dober rezultat. Visoko bo meril tudi Drakšič, izkušeni borec, tokrat se podaja na svoje tretje olimpijske igre. »Ne nalagam si pritiska. V miru se pripravljam, sproščen sem, vem, da se bo treba za dober rezultat maksimalno potruditi,« je dejal Drakšič. V celjskem klubu in olimpijski ekipi je glavni trener Marjan Fabjan. »Skrivnosti ni, treba je delati načrtno. Ne samo govoriti, treba je delati in biti tiho, to je naše načelo,« meni glavni tvorec slovenskih uspehov na tatamijih. Prepričan je, da so želje vsakega športnika, da se uvrsti na OI, nekateri pa sanjajo tudi o kolajnah. »Vemo, da je to zelo težko, rezultatov ne bi napovedoval, menim, da bodo kolajne morda prišle tudi od tistih, od katerih jih ne pričakujemo,« je povedal Fabjan. Dela za enega človeka je veliko, zato vedno večje breme prevzemajo borci in borke iz kluba. »Ogromno mi pomaga Urška Žolnir s svojimi izkušnjami. Veliko se je v judu spremenilo, prihajajo nove generacije, ki se razlikujejo od prejšnjih. Prilagajamo tehnike treninga, se prilagajamo na nova pravila v svetovnem judu. V športu je najpomembneje, da je trener resen vodja, tudi če vodi še vse drugo, da lahko v miru vzgaja športnika,« je še dejal Fabjan, trener, ki ne sprejema kompromisov.

Tri olimpijske kolajne

Slovenski judo ima tri olimpijske kolajne. Danes 34-letna Urška Žolnir je za svoj prvi olimpijski podvig poskrbela leta 2004 v Atenah, kjer si je priborila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kg. Danes 31-letna Lucija Polavder, ki je lani prekinila športno kariero zaradi naraščaja, je osvojila bronasto kolajno v kategoriji nad 78 kilogramov na igrah v Pekingu leta 2008. Štiri leta pozneje je na olimpijskih igrah v Londonu Žolnirjeva osvojila še zlato kolajno v kategoriji do 63 kg in na najboljši možni način okronala bogato kariero. 

 

Deli s prijatelji