ZMAGA

Za konec pogodbe preskok v 2. razred

Objavljeno 04. julij 2016 10.45 | Posodobljeno 04. julij 2016 10.45 | Piše: M. U.

Slovenski odbojkarji so na sklepnem turnirju tretjega kakovostnega razreda svetovne lige prekosili Grčijo in Nemčijo ter se prebili stopnjo više.

Danijel Koncilja je briljantno odigral frankfurtski turnir. Foto: FIVB.

Neverjetno! Slovenski odbojkarji so na sklepnem turnirju tretjega kakovostnega razreda svetovne lige v Frankfurtu po polfinalni zmagi nad Grčijo s 3:0 (22, 20, 16) v finalu s 3:1 (19, 18, -21, 20) ugnali še gostitelje Nemce in se že v prvem letu igranja v globalnem tekmovanju kot zmagovalci razreda C prebili v drugo kakovostno skupino. Neverjetno po dveh kriterijih. Prvič, Slovenija je v letu dni nastopila v kar treh finalih; najprej lani v finalu evropske lige, premagala Makedonijo in se uvrstila v svetovno, nato je na evropskem prvenstvu po fantastičnem nizu v sklepni tekmi morala priznati premoč Francozov, a vseeno osvojila sijajno srebrno odličje, zdaj pa je sledilo še finalno igranje v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige. Izbranci selektorja Andree Gianija so v Frankfurtu prikazali vrhunsko odbojko. Na uvodnem turnirju v Ljubljani so bili po formi še zarjaveli, sredi Nemčije pa so oba tekmeca prekosili v vseh prvinah odbojkarske igre.

Vedelo se je, da sta glavni slovenski vrlini začetni udarec in napad, v dvorani Fraport pa so Gianijevi briljirali tudi v bloku ter grškega in nemškega tekmeca spravili povsem v obup. Grki so po izgubljenem prvem nizu psihološko zelo padli, v njihovih očeh je bil zaradi odlične slovenske igre prisoten že obup, 211 cm visoki Mitar Đurić, po rodu iz Bosne in Hercegovine, je tako v obupu v napadu povsem mehansko udarjal po žogi in razen v srednjem delu tekme naredil veliko napak. Ker so Nemci psihično močnejši, so se po zaostanku v nizih z 0:2 z enim dobljenim vodstvu približali, a ne vrnili v tekmo. Odlični začetni udarci, napad, izrabljanje nasprotnih napadov in vsake nasprotnikove napake, zvite točke podajalca Dejana Vinčića, povrhu pa vrhunsko blokiranje na mreži Alena Pajenka in Danijela Koncilje, so bili za bronaste z zadnjega svetovnega prvenstva leta 2014 na Poljskem preveč.

»Zelo zelo sem vesel te zmage in rad bi pohvalil svoje igralce za vse, kar so prikazali na tem turnirju. Po dveh izjemnih nizih smo v tretjem za trenutek izgubili disciplino, a smo se v kritičnih trenutkih pobrali in v nadaljevanju odigrali tako, kot smo se dogovorili. Čestitke fantom, na njih sem zelo ponosen,« je po finalu dejal selektor Andrea Giani. Kapetan Tine Urnaut je povedal: »Na začetku priprav smo si zadali jasen cilj, uvrstiti se v drugo kakovostno skupino svetovne lige, in izpolnili smo ga. Za nami je fantastičen turnir, na katerem nam je v primerjavi s prvimi tekmami uspelo dvigniti raven igre.«

»Nemci niso imeli nobene možnosti oziroma so jo imeli le takrat, ko smo jim to sami dovolili. Če Slovenija igra kot eno, diha kot eno in se veseli, igra dosti dosti bolje,« je dodal korektor Mitja Gasparini. Srednji bloker Danijel Koncilja je menil: »Počutili smo se tako, kot smo se lani na evropskem prvenstvu v Bolgariji, upam, da smo zares postali ekipa za odločilne tekme, za tekme na izpadanje.« Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, je tudi okušal slast končne zmage: »Andrea, celoten štab in fantje so znova izpolnili cilj, ki so si ga zadali. Dokazujemo, da imamo izredno generacijo fantov.« Njegov sin, reprezentančni podajalec Gregor Ropret, pa je še zaupal, da so si po zmagi s pivom v roki ogledali še četrtfinalno tekmo nogometnega EP med Nemčijo in Italijo.

Sproščeni selektor

Neverjetno je tudi, kako je italijanska odbojkarska igralska legenda Andrea Giani nadarjene slovenske fante preobrazil v zares vrhunsko ekipo. Seveda se neverjetnost skriva v trdem in načrtnem delu, Giani ima neverjetne odbojkarske možgane in italijanski občutek za potezo v pravem trenutku tako v taktičnem kot tudi psihološkem pomenu. Najbolj pa nam je imponiralo, kako je selektor v obeh tekmah v Frankfurtu ob robu igrišča povsem sproščeno, celo z nasmeškom, spremljal igro svojih varovancev. Bil je, za naše predstave, celo nekoliko malce preveč sproščen, kot da je imel v mislih še kaj.

S finalnim turnirjem v Frankfurtu je namreč potekla njegova pogodba z Odbojkarsko zvezo Slovenije. Ker srebrna Slovenija ne bo igrala kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo leta 2017 na Poljskem, je bilo to pri Gianijevi pogodbi sklepno dejanje. Parmčan je za nadaljevanje sodelovanja z OZS že dejal, da ga ne zanima plača, temveč le to, v kako resnem projektu bi kot selektor lahko sodeloval. OZS bi torej morala precej povečati proračun, da bi Italijanove ambicije uskladila z reprezentančnim delovanjem, ne le članske ekipe, tudi mladih selekcij. Andrea Giani pa nam je že pripomnil, da le en močan pokrovitelj, Telekom Slovenije, za vrhunsko rast izbrane vrste ni dovolj. Tu se odbojkarsko nora Italija in športno konservativna Slovenija zelo razlikujeta in predsednika OZS Metoda Ropreta tu čaka še trdo in naporno delo.

Slovenija se je tako uvrstila v drugi kakovostni razred, skupaj s prvim, med 24 najboljših reprezentanc na svetu. Slovenski fantje so sicer na jakostni lestvici Mednarodne odbojkarske zveze na 25. mestu. Ta konec tedna bo finalni turnir druge kakovostne skupine svetovne lige, na katerem so si igranje že zagotovile Portugalska, Kanada in Turčija, pa vseeno poglejmo, s kom se bodo slovenski odbojkarji prihodnje leto lahko merili v razredu B. Poleg omenjenih treh držav so tam letos igrale še Nizozemska, Slovaška, Japonska, Južna Koreja, Finska, Kuba, Kitajska, Egipt in Češka. No, brez lažne skromnosti lahko zapišemo, da po imenih sodelujočih držav Slovenija po kakovosti gotovo spada v sam vrh drugega razreda.

Deli s prijatelji