NA VRHU

Z vrha Evrope v ZDA

Objavljeno 23. april 2016 12.58 | Posodobljeno 23. april 2016 13.00 | Piše: Drago Perko

Nika Barič se z Ekaterinburgom veseli naslova evropskega košarkarskega prvaka.

Nika Barič se je lovorike razveselila v družbi grškega agenta Vasilisa Giapalakisa. Foto: Osebni arhiv Nike Barič

Tudi Slovenija je dočakala prvi naslov v ženski košarkarski evroligi. Za to je poskrbela 23-letna Trboveljčanka Nika Barič, ki je z bajno bogatim ruskim Ekaterinburgom v finalu v Istanbulu porazila ruske tekmice Nadeždo. V tekmi za 3. mesto je domači Fenerbahče premagal Prago. »Slavje je bilo konkretno. Še sami nismo vedeli, kako nam je to uspelo,« uvodoma Nika nekaj besed nameni finalu, v katerem je ob koncu ekipo iz Jekaterinburga s tremi trojkami rešila izvrstna Diana Taurasi. Da je tako draga in bogata ekipa trepetala do zadnjega, ji ne gre v čast. A naslovu se ne bo gledalo v zobe. »Nismo bile prave, igrale smo v krču, tudi sodniki so bili na strani tekmic. Kljub temu pa smo v zadnji četrtini strnile vrste, kljub zaostanku nobena od nas ni povesila glave, na koncu smo bili nagrajene,« je o tekmi dodala Baričeva.

Po slavju v hotelu se je ekipa odpravila domov, kjer so jih na letališču pričakali zvesti navijači. Igralke so bile po celodnevni poti krepko utrujene. Je pa klubska uprava odločila, da tak uspeh ne sme ostati le bežno zaznamovan, zato so za 25. april že napovedali veliko mestno slavje. Nike Barič v finalu ni bilo na parketu, ostala je na klopi, čeprav si je močno želela, da bi ji trener Olaf Lange namenil vsaj minuto igre. Dejansko je finalni turnir v Istanbulu ponudil le nadaljevanje trenerjevega odnosa do Baričeve. V uvodnih devetih tekmah evrolige (skupaj jih je ruska ekipa odigrala 19) je Nika igrala več kot 10 minut, trikrat celo 20 ali več. V nadaljevanju se je preselila na klop, prave priložnosti pa ni več dobila. Kljub temu je vesela, ker je dobila priložnost v najboljšem klubu na svetu. Selitve iz Moskve na drug konec Rusije nikakor ne obžaluje, z zasedbo pa ima še eno leto veljavno pogodbo.

»V prvem delu sezone sem igrala, v drugi polovici pa sem dobila po tri minute in nalogo, da v treh minutah nekaj naredim. Potem sem za 15 minut spet sedla na klop, da bi spet zaigrala za tri minute. To ni moj način igre. Na srečo sem še mlada, moje priložnosti še prihajajo,« se Baričeva ne huduje. V ruskem prvenstvu ne bi igrala, saj imajo preveč tujk. Zato se je s klubom dogovorila, da 27. aprila zapusti Rusijo in se preseli v Združene države Amerike. »Pred mano je tritedenski kamp, kjer bom še s 15 igralkami vadila in se borila za mesto v ekipi. Čeprav so mi dejali, da računajo name in da imam mesto med 11 izbranimi košarkaricami,« se Nika veseli novega izziva. Ameriška poklicna liga WNBA za igralke se začne 14. maja, za naslov prvakinj se bo pomerilo 12 ekip, med njimi tudi Minnesota, aktualni prvak. Prav Minnesota pa je ekipa, s katero je Baričeva lani podpisala štiriletno pogodbo. V ZDA bi Nika odpotovala že lani, a je ostala doma zaradi zdravstvenih težav.

Prijatelji in družina, obiskala jo je tudi mama, so ji stali ob strani v teh težkih trenutkih, ki pa so jo še okrepili. Obilo moči in volje ji daje tudi ženska reprezentanca, ki je z eno nogo že na evropskem prvenstvu na Češkem. Slovenke so porazile Litvo v gosteh in Latvijo doma. Zavoljo sistema igranja, dvakrat so se igralke vrnile v Slovenijo med sezono, je bila sprva skeptična. Danes ga pozdravlja. »Smo ekipa, ki potrebuje trening. Zato si nisem predstavljala, kako bomo delovale, saj po dosedanjem načinu dela časa za trening praktično ni. A funkcioniramo izvrstno, vzdušje je pravo. Verjamemo, da bomo zaigrale na Češkem,« se prihodnjega leta veseli Nika, ki jo poprej jeseni čakata še dve tekmi, proti Litvi doma in Latviji v gosteh.

 

Deli s prijatelji