KOŠARKAR

Z dobrimi igrami 
do reprezentance

Objavljeno 26. julij 2015 15.34 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.03 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Luka Vončina

Heliosov branilec Luka Vončina želi dokazati, da vabilo Jureta Zdovca med najboljše košarkarje ni prišlo po naključju.

Stisk roke selektorja Jureta Zdovca pred začetkom priprav Foto: Igor Zaplatil/Delo

Morda sta prav Luka Vončina in Blaž Mahkovic dokaz, da so lahko dobri košarkarji tudi uspešni študenti. Mahkovic je po študiju ekonomije šele začel resno igrati košarko, najprej pri Heliosu in Zmagu Sagadinu, v minuli sezoni še pri Alešu Pipanu. Zdaj nanj računa tudi selektor članske reprezentance Jure Zdovc. Precej ovinkasto pot do Zdovčevega vabila je prehodil tudi 24-letni branilec Luka Vončina, ki je bil z Olimpijo mladinski prvak leta 2009, potem pa je odšel na študij v ZDA.

Z dobrimi igrami 
do vabila

Nastopal je v študentski ligi NCAA, igral je za ekipo Charlotte 46ers ter študiral finance in menedžment. Leta 2013 se je vrnil, sprva je igral za škofjeloški LTH Castings, od 2013. je član Helios Sunsev.

»Presenečen sem bil, ko sem dobil poziv selektorja Jureta Zdovca,« se je Luka kar začudil, da je z dobrimi igrami opozoril nase. Bil je član Heliosa, ki je pod taktirko trenerja Gašperja Okorna prehodil pot od boja za obstanek tja do polfinala. Tudi s pomembnim deležem Vončine, ki je dobre igre nadaljeval v dresu B-reprezentance na Kitajskem. »Moj trud se je izplačal, priprave so v teku, moja naloga pa je, da se dokazujem. Rad bi, da se ve, da nisem po naključju med izbranci,« je poln motiva Vončina, ki mu ne manjka podjetniške žilice.

Podjetniška žilica

Tri leta že deluje njegovo podjetje LV Prospects, kjer z izkušnjami, znanjem in poznanstvi mladim pomaga na poti v ZDA, kjer študirajo in trenirajo. »Bil sem tam, in vem, kaj to pomeni,« je jasen Vončina, ki mu pri delu pomagajo Lisa Ana Mislej, Martin Lovšin in Maja Jeranko. Ponosni so, da so lani v ZDA poslali svojo prvo stranko, Marka Čergiča. Ob študiju se je z ekipo GRU Jaguars že v prvi sezoni uvrstil na zaključni turnir najboljših 64 ekip 2. divizije NCAA. »Naša naloga je, da svetujemo pri izbiri univerze, vodimo bodočega študenta skozi prijavne postopke, pomagamo pri iskanju štipendije, vzpostavimo pa tudi stik med športniki in trenerji,« Luka opiše svoj delokrog. »Košarka je na prvem mestu,« priznava in daje prednost igri pod košem, pri usklajevanju obveznosti pa si v ekipi delo razdelijo.

To bo treba storiti tudi letos, saj bo Luka s Heliosom vnovič velikopotezno začel sezono, ekipa bo nastopala na domači sceni in v evropskem pokalu EuroChallenge. Glavni mecen moštva Gerald Martens pa se odkrito spogleduje z najvišjimi mesti tudi v Sloveniji.
»Prepričan sem, da bomo še naprej navduševali. Dobro smo se okrepili, z našimi zvestimi navijači pa je vse mogoče. Precej pa k uspehu doda še trener Gašper Okorn, ki dobro krmari med profesionalnostjo in sproščenostjo, kar krepi našo samozavest,« še doda.

Deli s prijatelji