ROKOMET

Z beloruskim ključem odpreti danska vrata

Objavljeno 14. junij 2013 10.02 | Posodobljeno 14. junij 2013 10.03 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši po zmagi nad Romuni le še korak oddaljeni od nastopa na EP.

Davidu Špilerju ugaja igrati proti Romunom, najboljši strelec je bil tudi na prvi tekmi v Kopru. Foto: Mavric Pivk

No, občutek smo imeli, kot da gledamo poslovilno oziroma revijalno tekmo Dejana Perića. Slovenska rokometna reprezentanca je v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo naslednje leto na Danskem v Bukarešti zanesljivo ugnala Romunijo z 31 : 22, zmago pa je dosegla lažje, kot bi morda pričakovali. A dvoboj je bil brez pravega rokometnega šarma, obrambe so bile mehke in prepustne, pogostokrat je bila na krilnih položajih za slovenske rokometaše odprta prava avtocesta do romunskih vrat.

V nedeljo je treba v ljubljanskih Stožicah za uvrstitev na EP premagati Belorusijo s Sergejem Rutenko na čelu, Beli Rusi pa so v sredo doma Islandce v domovino poslali s porazom 29 : 23. Če so bili Romuni po balkansko mehki in okorni, predvsem pa zelo tehnično pomanjkljivi v napadu, bodo Belorusi precej težji oreh za izbrance selektorja Borisa Deniča. Čeprav imajo Rutenkovi na razpredelnici dve točki prednosti, je zavoljo neodločenega izida na prvi tekmi v Minsku za pot na Dansko in udeležbo na EP dovolj že vsaka slovenska zmaga. »Če smo dobili 22 zadetkov, potem vsaj z ene strani ni bila napadalna parada. Ne bom rekel, da smo blesteli, ampak tekmo smo odigrali ravno toliko, kolikor je bilo treba. Ni bilo nekega umetniškega vtisa. Preprosto se na tekmi poskuša zmagati s čim manj naporov,« je po presenetljivo lahkem romunskem sprehodu namignil Boris Denič. Belorusi bodo povsem drugačna zgodba? »Zadeve bodo zastavljene tako kot proti Romuniji, da se na tekmi zmaga. Pred seboj imamo kakovostnega tekmeca, ampak zavedamo se svojih kakovosti. Če imajo oni Rutenko, imamo mi malce več Rutenkov. Ne bomo se podcenjevali in pripravili se bomo, da bomo na belorusko reprezentanco kakovostno odgovorili in tekmo tudi osvojili. Ni nekega straha, zavedamo se svojih kakovosti. Zavedamo se, da smo boljša reprezentanca od njih. Tako kot njim tudi nam datum ni pogodu, igralci so utrujeni, predvsem so utrujeni mentalno. Sezona je zelo dolga, ampak preostane nam še ta tekma, in menim, da jo bomo odigrali na najboljši mogoči način,« je še dodal slovenski selektor.

Ne vtis, pomembni točki

Romuni po slavnih letih z Gheorghejem Gruio in bronastim odličjem na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972 igrajo rokomet iz kamene dobe, Slovenija je bolj ali manj v razredu sodobnih rokometnih trendov. A ko ima neko moštvo Sergeja Rutenko, tudi nekdanjega člana slovenske izbrane vrste, potem pomislekov ne more biti, obramba bo morala biti odločnejša in ostrejša kot proti Romunom. Dobro popolnjene Stožice pa bi morale Deničeve, Ljubljana po zatonu kakovostnih Prul in Slovana ne premore elitnega moškega rokometa, z navijanjem dodatno ponesti na tekmovanje, z neuvrstitvijo na EP bi bil to velik udarec za slovenski rokomet. Proti Belorusom niti ne bo popravnega izpita, januarsko mrzla Danska bo na EP sprejela v glavi in v rokometnih mišicah najbolj hladne in racionalne mojstre tega športa.

Deli s prijatelji