ODBOJKA

Z atomsko odbojko prebledeli Beloruse

Objavljeno 10. oktober 2015 11.27 | Posodobljeno 10. oktober 2015 11.27 | Piše: M. U.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je za uvod v EP gladko odpravila Belorusijo.

Dejan Vinčić, a len Pajenk in Klemen Čebulj so povsem zablokirali Beloruse. (Foto: Tadej Regent)

No, prireditelji 29. evropskega prvenstva v odbojki, to poteka v Bolgariji in Italiji, se niso izkazali. Na svoji spletni strani imajo pod reprezentanco Slovenije napisano, da je njihov selektor Luka Slabe. V nadaljevanju teksta sta sicer slika novega glavnega trenerja Andree Gianija in priložnostno besedilo o njem, a škoda z imenom in priimkom nekdanjega selektorja je že storjena. Pa tudi v televizijskem prenosu s predstavitvijo niso zadeli italijanske legende.

Izkazala pa se je slovenska odbojkarska reprezentanca. V uvodnem krogu skupine C je v Palači kulture in športa v bolgarski Varni s 3:0 (25:12, 25:21, 25:17) premagala izbrano vrsto Belorusije. To so Slovenci letos odpravili že v dveh tekmah evropske lige, na EP pa z njo tudi ni bilo težav. Slovenski fantje so se v prvem nizu držali Gianijevih napotkov, z vrhunsko igro so povsem šokirali in razbili tekmece. Največja prednost je bila celo 14 točk (23:9); Belorusi so slabo sprejemali, njihove napade je ustavljal odličen slovenski blok, v njem je Klemen Čebulj dvakrat zaporedoma priboril točko, za nameček pa je imel, tako kot vedno, udarne začetne udarce Mitja Gasparini. V drugem nizu so Belorusi vodili v uvodu, imeli so precej boljši sprejem in tudi blok kot v prvem nizu. Pri neodločenem izidu 13:13 pa je Gianijevim fantom uspelo pet zaporednih točk, v napadu je bil neustavljiv kapetan Tine Urnaut. Slovenski odbojkarji so niz varno pripeljali do konca in utrdili temelje za prvi točki na letošnjem eurovolleyju.

Dvanajst blokov

Tudi v tretjem nizu so povedli nasprotniki, a z v napadu razigranim Gasparinijem je Slovenija spet prevzela rezultatske vajeti. Svojo priložnost je v bloku in napadu izkoristil tudi Jan Kozamernik, Čebulj pa je z drugo slovensko zaključno žogo izid tretjega niza zakrožil na 25:17 za skupno zmago s 3:0. Statistika tekme med Slovenijo in Belorusijo pove vse: Gianijevi varovanci so imeli izkoristek napadov 57-odstoten, Belorusi le 30. Slovenija je imela dvanajst blokov za osvojeno točko, tekmeci le dva, Alen Pajenk in soigralci so dosegli štiri ase oziroma začetne udarce, ki jih nasprotni tabor ni vrnil, Belorusi tri. Slovenija je storila 13 napak, Belorusi 10. Največ točk je v slovenski vrsti zbral Čebulj (16), Gasparini jih je dodal 14, Urnaut 12, Pajenk pa deset. Slovenski odbojkarji se bodo danes v skupini C pomerili s svetovno prvakinjo Poljsko, jutri pa za konec skupinskega dela še z Belgijo.

Deli s prijatelji