BEJZBOL

Z ameriškima Slovencema 
naskakujejo skupino A

Objavljeno 04. maj 2015 17.38 | Posodobljeno 03. maj 2015 23.39 | Piše: Drago Perko

Dekliška in moška vrsta v bejzbolu sta nastopili na balkanskem prvenstvu, kjer sta nabirali izkušnje za bližajoči se evropski prvenstvi.

Slovenke in Slovenci so se bejzbolsko kalili v Bolgariji. Foto: BZS

Letošnje leto bo za slovensko reprezentanco v bejzbolu zelo pomembno, saj jo julija v hrvaškem Karlovcu čaka tudi evropsko prvenstvo skupine B. Da bi bili kar se da dobro pripravljeni, so varovanci Vojka Korošca sodelovali na balkanskem prvenstvu, kjer so nabirali izkušnje v bolgarski Sofiji. Poleg Slovencev in gostiteljev so nastopili še Grki, Romuni in Srbi. Slovenska ekipa, ki sta jo vodila ameriški trener Vincent Colasuonno in selektor Vojko Korošec, je premagala le Grke, na drugih treh tekmah pa priznala premoč konkurenci. V Bolgariji je nastopala tudi ženska reprezentanca, ki jo je vodila trenerka Savina Goličnik, zasedle pa so četrto mesto. Vse skupaj je bila zadnja preizkušnja pred evropskim prvenstvom na Nizozemskem.

Z mladimi silami

»Vsi rezultati so bili zelo tesni in tudi pričakovani,« pove Korošec, ki je tudi opozoril, da je strokovni štab v Bolgarijo odpeljal najmlajše kandidate za reprezentanco, ker je hotel preizkusiti vse kombinacije pred pomembnim evropskim prvenstvom. »Nastopali smo s 16- in 17-letniki, izkazali so se, za prihodnost se nam ni treba bati,« nadaljuje Korošec. Na tekmovanju se je še posebno izkazal najmlajši igralec Jan Adlešič, ki je s svojimi 15 leti in pol dokazal, da je iz pravega testa. »Končno četrto mesto je po eni strani pričakovano, a hkrati tudi kazalnik trenutnega stanja,« meni Korošec, ki pa ima za prihajajoče evropsko prvenstvo jasne načrte. »Želimo obstati v skupini B, to je osnovni cilj,« pove sogovornik, med vrsticami pa izvemo, da se selektor in trener spogledujeta celo s prebojem v skupino A evropskega bejzbola. Lani je Slovenija iz skupine C napredovala v B. Selektor meni, da pretirane razlike med skupinama ni, zato z obstankom ne bi smelo biti težav. »Skupina A je elitna, a smo dokazali, da lahko igramo tudi z Nemci, ki so nas pred leti na turnirju na domačih tleh le tesno ugnali,« poudari Korošec. Naskok na elito bo lažji, če mu bo reprezentanco uspelo okrepiti. V teh dneh se bije bitka za pridobitev državljanstva dveh Američanov slovenskih korenin. Prvi je Joe Pavlovic, drugi pa Will Korosec. Vso potrebno dokumentacijo sta vložila na slovensko ambasado v ZDA, zdaj čakata na odgovor. »V ZDA ni težko najti Slovenca. Usedeš se pred računalnik in vpisuješ slovenske priimke. Kar pet Korošcev igra bejzbol, tu je igralec Luke Hochevar, ki blesti v Kansas Cityju. Potem pa se stopi v stik,« v naši reprezentanci povedo, kako novačijo fante iz tujine. Omenjeni dvojec, ki bo letos skoraj zagotovo prišel na pomoč, je prek svojih poznanstev v ZDA našel Vincent Colasuonno.

Slovenski biser

Da imamo tudi v Sloveniji nadarjene fante za bejzbol, je potrdil primer Bora Starca. Mladega igralca, 17 let ima, šola pa se na akademiji za bejzbol v Italiji, so izbrali v reprezentanco Evrope, ki bo poleti igrala proti Američanom. »To je velika stvar za naš šport,« še dodajo v slovenski reprezentanci in zatrdijo, da bo Bor ekipi pomagal na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Iz Italije pa Sloveniji na pomoč prihajata tudi brata Alessi, ki sta zaradi poškodbe izpustila minulo sezono. Tokrat bosta rojakom na voljo, z njima pa bo tudi elita bližje in lažje ulovljiva.

Deli s prijatelji