PROVINCA PRED PRESTOLNICO

Z 80.000 evri do naslova prvakinj

Objavljeno 09. maj 2016 11.17 | Posodobljeno 09. maj 2016 11.18 | Piše: Marko Uršič

Rokometašice Zagorja so po dolgoletni vladavini ljubljanskega Krima prvič postale državne prvakinje. Krono so osvojile dobesedno z drobižem, za sezono z igranjem lige prvakinj pa bi moralo klubsko vodstvo zbrati vsaj 300.000 evrov.

Zagorjanke so prvič postale državne prvakinje v rokometu. Foto: Mavric Pivk

ZAGORJE – Provinca je pred prestolnico! Ljubljanska Olimpija je bila državni rokometni prvak za ženske med letoma 1992 in 1994, od letnice 1995 do lani pa je 21-krat zapored kraljeval galjeviški Krim. Ljubljana pa za sezono 2015/16 ni več najboljša, žensko državno krono so prevzele Zagorjanke. V zadnjem krogu so v Zasavju odpravile Brežice z 31:15 (15:6), kar je bil povod za slavje ob debitantski kroni. Torej, naj se Zasavje veseli, mi pa smo povprašali po razlogih, da je Zagorje iz Krimovih rok izpulilo državno krono za rokometašice.

Odločila sta duh, volja, punce se res dobro razumemo.

Trener Bojan Voglar je iz igralk zmesil šampionsko torto, po lanskem umiku glavnega pokrovitelja GEN-I in s tem predsednika je tudi vodstvene niti spletel v vrv državne lovorike. Je tudi padec skoraj bankrotiranega Krima pripomogel k temu. »Tudi sami smo se po koncu lanske sezone razšli z nekaterimi igralkami, tudi vsi sponzorji so nas zapustili, potekle so jim pogodbe in jih niso podaljšali. Bili smo v težkem položaju, a kakor se velikokrat zgodi, da ekipa v takšnih trenutkih še bolj stopi skupaj, tako smo tudi mi. Že pred prvenstvom, ko smo začeli priprave, smo si rekli, da je letos morebiti res ta priložnost. Dvakrat smo bili zelo blizu, vendar nam ni uspelo, a v tretje gre rado. Vzdušje v ekipi je bilo res odlično, prisoten je bil kolektivni duh. Odhod še dveh igralk med sezono, Neli Irman in Ivane Ljubas, smo nadomestilo z vratarko Aleksandro Petruhino in Aneto Benko, prinesli sta še dodatno motiviranost. Izrabili smo tisto, kar smo si prigarali na tekmi proti Krimu v Ljubljani, ko smo odigrali neodločeno, potem pa res držali dobro formo in duh v slačilnici. Menim, da je bila ta pozitivna energija v nas tista, ki nas je vlekla iz tekme v tekmo,« se Voglar spominja remija 22:22 v zagorski tekmi s Krimom in nato januarskih 23:23 v prestolnici, ki jim je ob istem številu točk z Ljubljančankami (42) zaradi zadetka več v gosteh prinesel nagrado državnega naslova. »V spomladanskem delu smo imeli res težak razpored, tekme s Krimom, Mlinotestom, Celjem, Žalcem so bila gostovanja, a smo jih oddelali z odliko.«

Vsaj sto tisoč

Brez glavnega sponzorja je zdaj seveda vprašanje, kako naprej, kako obdržati šampionski položaj. »Za zdaj potekajo pogovori z možnimi sponzorji, nekaj je pozitivnih odzivov, v nekaterih primerih pa ni posluha. Časa imamo do 6. junija, da se prijavimo za kvalifikacije za ligo prvakinj ali ne. Če ne gremo v LP, bomo pač igrali slovensko ligo in po kakovosti drugo najmočnejše evropsko tekmovanje. V klubu smo si zadali, da do konca maja rešimo finančno konstrukcijo. Nismo obremenjeni, da moramo spet naskakovati oziroma ubraniti prvo mesto. Tudi če nam ne uspe zbrati dovolj denarja, bomo poskušali narediti vsaj takšno ekipo, kot jo imamo zdaj, da še vedno ostane v vrhu slovenskega ženskega rokometa. Letošnjo sezono je bil naš proračun 80.000 evrov. Na vsakem koraku smo pazili, da nismo šli čez mejo, res smo varčevali. Igralke imajo neke majhne štipendije, hranarine, to ni velik denar, a nekaj imajo, so zadovoljne. Če ne bomo zbrali 300.000 evrov za ligo prvakinj, pa potem vsaj da zberemo sto tisoč, da lahko res delujemo na takšni ravni, kot smo do zdaj. Smo skromni, pazimo na vse stvari,« je sklenil trener Zagorja Bojan Voglar. Kapetanka Janja Rebolj je bila ob naslovu razumljivo presrečna. »Toliko let smo bili blizu, vedno smo se bojevali s Krimom, a zdaj nam je naposled uspelo. Menim, da je zelo dobro za ženski rokomet, da se je nekaj spremenilo. Odločila sta duh, volja, punce se res dobro razumemo. Čeprav je naša rezervna klop kratka, nam je vseeno uspelo,« je bila ob prvem državnem naslovu Reboljeva skrajno čustvena.

 

Deli s prijatelji