NAJBOLJŠI

Wiggins britanska športna osebnost leta po izboru BBC

Objavljeno 17. december 2012 10.25 | Posodobljeno 17. december 2012 10.25 | Piše: D. P., STA

»Rad bi se vsem, ki ste dvignili telefonsko slušalko in glasovali zame, najlepše zahvalil za to priznanje.«

Zmagovalec Wiggins.

LONDON – Kolesar Bradley Wiggins, zmagovalec najprestižnejše dirke na svetu (po Franciji) ter dobitnik olimpijskega zlata v vožnji na čas na minulih igrah v Londonu (sicer še trikrat olimpijski prvak na velodromu v Atenah in Pekingu), je na nedeljski slovesnosti BBC v Londonu prejel nagrado za britansko športno osebnost leta. V glasovanju je sodelovalo več kot 1,5 milijona ljudi.

Ugnal sedmerobojko in tenisača

32-letnik je v glasovanju prehitel atletinjo Jessico Ennis, olimpijsko prvakinjo v sedmeroboju, ter teniškega igralca Andyja Murrayja, ki je v tem letu prav tako postal olimpijski prvak na igriščih Wimbledona, ob tem pa je osvojil tudi prvi turnir za grand slam, odprto prvenstvo ZDA.

»Rad bi se vsem, ki ste dvignili telefonsko slušalko in glasovali zame, najlepše zahvalil za to priznanje. Kakšno leto! To, da sem na odru s takšnimi športnimi asi, je neverjetno,« je dejal Wiggins, ki je julija postal prvi Britanec v zgodovini z zmago na francoski pentlji. Nagrado je prejel iz rok Kate Middleton in nogometnega zvezdnika Davida Beckhama.

Prvič v javnosti

Kate, soproga princa Williama, se je prvič pojavila v javnosti po težavah zaradi nosečniške slabosti minuli teden. Letos je bila uradna ambasadorka britanske olimpijske in paraolimpijske ekipe v Londonu.

Za svetovno športno osebnost leta so poslušalci BBC razglasili jamajškega sprinterja Usaina Bolta, potem ko je v Londonu ubranil naslove na 100 in 200 metrov ter 4 x 100 metrov s štafeto. Nagrado za življenjsko delo pa je BBC podelil Sebastianu Coeju, dvakratnemu olimpijskemu prvaku (iz Moskve 1980 in Los Angelesa 1984 na 1500 metrov), ki je bil letos na OI v Londonu na čelu organizacijskega odbora iger.

Deli s prijatelji