PRVENSTVO AVSTRALIJE

Wawrinka namučil Đokovića

Objavljeno 21. januar 2013 12.44 | Posodobljeno 21. januar 2013 12.44 | Piše: R. T.

Na odprtem prvenstvu Avstralije je prvi tenisač sveta zmagal šele po petih urah igre.

Marija Šarapova navdušuje z igro in videzom.

Prvi igralec sveta in dvakratni zmagovalec Melbourna Novak Đoković si verjetno ni predstavljal, da bi mu jo lahko petnajsti nosilec odprtega prvenstva Avstralije Švicar Stanislas Wawrinka v osmini finala tako močno zagodel. A zgodilo se je prav to. Sedemindvajsetletni igralec iz Lozane, ki ima zaradi očeta tudi nemško državljanstvo, je kar pet ur mučil Noleta v Rod Laver Areni. Prvi niz je dobil s presenetljivih 6 : 1, srbski šampion se je hitro pobral in povedel z 2 : 1 v nizih (7 : 5, 6 : 4). Toda Wawrinka, za katerega je sloviti John McEnroe dejal, da ima najmočnejši enoročni backhand v teniški karavani, je imel svojo računico. Najprej je izenačil (7 : 6), potem pa je poskrbel za maratonski peti niz, ki je trajal uro in 44 minut. Đoković si je oddahnil šele po 22 igrah, ko je postavil piko na i z 12 : 10. Toda že v četrtfinalu ga čaka nova past, peti nosilec Čeh Tomaš Berdych.

»Tudi on je zaslužil zmago. Dal sem mu veliko kredita. Zasluži vse moje spoštovanje. Bil je zelo agresiven, moral sem se boriti na vso moč,« je priznal Nole, ki se je spomnil lanske zmage proti Rafaelu Nadalu po uničujočih petih urah in 53 minutah igre. Letos bomo v četrtfinalu spremljali tudi španski dvoboj med četrtim nosilcem Davidom Ferrerom in 10. nosilcem Nicolasom Almagrom.

Lepa Marija ne popušča

Rusinji Mariji Šarapovi, drugi igralki sveta, se do zdaj v Melbournu še ni niti malo zataknilo. Tudi v osmini finala je bila prepričljiva, Belgijko Kirsten Flipkens je premagala s 6 : 1 in 6 : 0. Prvi niz je trajal 45 minut, drugega pa je bilo konec že po četrt ure. Zmagovalka OP Avstralije leta 2008, ki je bila še lani v resni zvezi s slovenskim košarkarjem Sašem Vujačićem, je v štirih dvobojih skupno oddala le pet iger. »Seveda sem zelo zadovoljna s prikazano igro, vendar si ne želim delati preveč utvar, saj pričakujem, da se bodo stvari precej zaostrile v četrtfinalu,« je dejala 25-letna Rusinja, ki že od otroštva živi in trenira v ZDA. S tako hitro potjo do četrtfinala je Šarapova postavila nov mejnik v Melbournu, saj do zdaj po začetku sedanjega načina tekmovanja in ere odprtih prvenstev še nobena od igralk ni oddala tako malo iger kot Šarapova. Rekord na turnirjih za grand slam pa je še vedno v rokah Mary Pierce, ki je leta 1994 na poti do četrtfinala OP Francije v Parizu izgubila le štiri igre. Šarapova bo v četrtfinalu prekrižala lopar z rojakinjo Jekatarino Makarovo, 19. nosilko turnirja. Ob Rusinjah se bosta v četrtfinalu udarili tudi šesta nosilka Kitajka Li Na in četrtopostavljena Poljakinja Agnieszka Radwanska. Na celini tam spodaj dvoboje osmine finala v posamični konkurenci nadaljujejo danes.

Deli s prijatelji