DIRKA PO SLOVENIJI

Vznemirjeni Machado končno zbran v Sloveniji

Objavljeno 23. junij 2014 16.10 | Posodobljeno 23. junij 2014 16.12 | Piše: Marko Uršič

Portugalec Tiago Machado je zmagal na enaindvajseti kolesarski dirki po Sloveniji, Kristijan Koren četrti.

Portugalec Tiago Machado si je zmago na dirki po Sloveniji priboril z vzponom na Tri Kralje v tretji etapi. Foto: Dejan Javornik/Novice

Pa so jo odvozili! Enaindvajseta kolesarska dirka po Sloveniji se je z zadnjo etapo od Škofje Loke do Novega mesta iztekla, v ciljnem sprintu na Mestnem trgu pa jo je dobil sloviti sprinter italijanskega Cannondala Elia Viviani pred Romunom Eduardom Grosujem iz ekipe Vinni Fantini, tretje mesto pa si je prisprintal šest dni rožnati na Giru Michael Matthews iz avstralske Orice. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič iz državne reprezentance z mestom tik za stopničkami. »Po Giru sem se dobro spočil. Tam nisem imel sreče, da bi si prisprintal etapne zmage, nisem zadovoljen z letošnjim razpletom na Giru. Zdaj sem hotel vzeti toliko etapnih zmag, kolikor bi se dalo. Moštvo mi je perfektno pomagalo, v ciljnem sprintu sem videl, da je bila moja stran prava in da na tlaku v zadnjih sto metrih lahko vzamem vse,« je bil sprinterske zmage vesel Elia Viviani. »Zelo je bilo pomembno zadnji zavoj vzeti v čim boljšem položaju, ne tudi preveč spredaj, ker nas je tlakovano cestišče zelo upočasnjevalo. Zadnji ovinek sem s pomočjo moštvenih kolegov Damiana Carusa in Kristijana Korena prekolesaril na petem, šestem mestu, potem sem se odločil, da grem na desno stran in se prebijem naprej. Uspelo mi je, sicer ravno za las, a se je dobro izteklo. Ta cilj smo že poznali, v letih 2010 in 2011 sem že bil na dirki po Sloveniji. V tem ciljnem finišu smo že naredili napake, enkrat smo izgubili, enkrat zmagali, moštvo je zelo dobro poznalo ta cilj. Naredili smo pravi trezor napak, a tokrat se je dobro izteklo,« je bil zadovoljen Italijan, ki je še omenil, da so sezono dobro začeli, zdaj pa formo, po njegovi slabi sreči na dirki po Italiji, spet pridobivajo nazaj.

Razbil je prekletstvo

Po zaslugi drugega mesta v kraljevski etapi na Tri Kralje je skupno zmago odnesel Portugalec Tiago Machado, to gorsko etapo je sicer dobil Italijan Francesco Manuel Bongiorno, in 28-letni možakar iz Vila Nova de Famalicaoja se je v njej triumfalno zašopiril tudi na odru v Rudolfovem. Machado, član nemškega moštva NetApp-Endura, se je odlikoval v prvi etapi, v vožnji na čas v Ljubljani je bil četrti, drugo mesto v gorskem kolesarjenju smo že omenili, tako da je na ciljnem prostoru v mestu državnih košarkarskih prvakov in pokalnih zmagovalcev zadovoljno delil izjave. »Ni bilo lahko nadzirati skupine, moji sotekmovalci so zadnji dan trdo delali, rad bi se jim zahvalil. V zadnji etapi je bilo že od začetka veliko napadov. Na koncu smo rešili majico, razbil sem prekletstvo štirih let brez zmage in sem vesel. Imel sem veliko drugih, tretjih in četrtih mest, osemdeset odstotkov uvrstitev na dirkah sem imel med desetimi najboljšimi,« je po angleško čebljal portugalski prvak v kronometru iz leta 2009. »Sicer v nedeljo ni bilo težko dirkati, a zjutraj sem se zbudil zelo vznemirjen. Moral sem se spraviti pod nadzor, morda sem nekaj razburjenosti in napak prenesel tudi na dirko, a smo končali z rumeno majico, cilj je izpolnjen. Ceste v Sloveniji so lepe, prav tako hribi, lepo je bilo dirkati. Dirka je bilo zelo dobro organizirana, na startih in v ciljih je bilo veliko ljudi,« je dodal prvi Portugalec z zmago na slovenskem Touru.

Na naše vprašanje o vsestranskosti pa je dodal, da je trikratni državni prvak v vožnji na čas, zmagal je na veliko kronometrih, tudi v vožnji navkreber je vedno boljši. Dobri so tile Portugalci, Rui Costa je denimo lanski svetovni prvak v cestni preizkušnji. »Zdaj sem bolj vznemirjen, kaj se je dogajalo na dirki po Švici, kot pa kako bo državna reprezentanca odigrala tekmo na svetovnem prvenstvu proti ZDA,« pa je nogomet v zapeček porinil Tiago Machado.

Osemindvajsetletnik bo nastopil tudi na letošnjem Touru, lani je bil denimo skupno 36. na Giru d'Italia. »Upam le, da bom dober na vzponih in bom poskušal narediti nekaj dobrih rezultatov. Pred tednom dni smo končali višinske priprave za Tour v Sierri Nevadi in se preizkusili tu v Sloveniji. Zdaj imam teden dni časa, da se pripravim za državno prvenstvo, in upam, da bom zmagal,« je v prihodnost pogledal letošnji zmagovalec kolesarske dirke po Sloveniji. Skupno drugo mesto je osvojil Rus Inur Zakarin (Rusvelo), tretje pa Italijan Matteo Rabottini iz moštva Neri Sottoli. Najboljši Slovenec na koncu je bil Kristijan Koren (Cannondale) na četrtem mestu.

Deli s prijatelji