KVALIFIKACIJSKA TEKMA

Vujović začel z zmago, Poljska pa na obzorju

Objavljeno 11. junij 2015 10.45 | Posodobljeno 11. junij 2015 10.45 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši so v kvalifikacijski tekmi za EP s 26:20 ugnali Slovaško.

Borut Mačkovšek je vse tri svoje zadetke dosegel v uvodnih desetih minutah prvega polčasa. Foto: Aleš Černivec/Delo

Slovenska rokometna reprezentanca v Prešovu seveda ni imela težav. V svoji predzadnji tekmi v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2016 na Poljskem je na gostovanju ugnala Slovake s 26:20 (13:10) in brez težav odšla proti tekmovanju stare celine.

Varovanci novega selektorja Veselina Vujovića so že od začetka zagospodarili na igrišču, in čeprav so nastopili brez poškodovanih in odsotnih Uroša Zormana, Dragana Gajića, Gorazda Škofa in Matjaža Brumna, so brez težav polnili slovaško mrežo. Še posebno je bil razpoložen levi zunanji igralec Borut Mačkovšek, v uvodnih desetih minutah je trikrat zatresel mrežo, in po nasprotnem napadu, v katerem je zadel kapetan Luka Žvižej, je Slovenija vodila s 5:2. Pozneje je pri 7:3 prednost narasla na štiri, tudi visok in telesno močan osrednji del domače obrambe Vujovićevim ni pomenil prevelike ovire. A Slovaki so v 18. minuti prek Lukaša Urbana izid znižali le na zadetek zaostanka (6:7). Tudi favoriti morajo namreč rokomet igrati močno in zbrano ves potek tekme, vseh šestdeset minut. Po cepelinu Gašperja Marguča in Sebastiana Skubeta pa je moštvo Veselina Vujovića z izidom 9:6 spet ušlo na tri zadetke prednosti. Takšna razlika je bila, v ne preveč telesno zahtevni in trdi tekmi, tudi na koncu prvega polčasa (13:10).

Izvrstni Zarabec

V drugem polčasu je v slovenski izbrani vrsti namesto Deana Bombača na mestu organizatorja igre prvič zaigral Miha Zarabec in se takoj izkazal z izvrstno podajo za zadetek Mateja Gabra. Mario Šoštarič je v 35. minuti Sloveniji spet priigral izid plus štiri (16:12), pozneje pa se je Zarabec izkazal še z zadetkom v svojem značilnem slogu. Tudi David Miklavčič je strelsko prispeval svoje in Vujovićevi fantje so v 44. minuti imeli izid 21:16 in pet zadetkov prednosti. V 51. (Luka Žvižej) pa s 24:17 tudi sedem. Za vmesni čas velja omeniti, da je zadetek dosegel še en tokratni novinec, levo krilo Darko Cingesar. V vratih se je izkazal še Aljoša Rezar, tako da so slovenski rokometaši tekmo mirno pripeljali do konca in zmagali s 26:20. Najboljša slovenska strelca sta bila Mario Šoštarič in Jure Natek s štirimi, pri Slovakih je Oliver Rabek zadel sedemkrat. Slovaki seveda kakovostno niso bili pravi izziv za Slovence, ki utrujeni zaradi dolge sezone niso igrali na polno, a prav toliko, da gostitelji nikoli niso resnično ogrozili zmage osmih s svetovnega prvenstva v Katarju. Ti bodo zadnjo izločilno tekmo za EP sicer odigrali v soboto, ko v Velenje prihaja Latvija.

Deli s prijatelji