NAPOVEDUJE

Vujović: Proti nam prav nihče ni favorit

Objavljeno 20. julij 2016 11.21 | Posodobljeno 20. julij 2016 11.21 | Piše: Marko Uršič

Selektor Veselin Vujović ponavlja, da lahko sežejo visoko le s skupnimi močmi.

Selektor Veselin Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec olimpijske igre pričakujeta z nasmehom. Foto Igor Mali

Ne le da žgoče poletno sonce srka zadnje atome moči, tudi neverjetno dolga rokometna reprezentančna sezona iz teles črpa preostanke energije. Slovenska izbrana vrsta je po pripravah in nastopu na (neuspešnem) januarskem evropskem prvenstvu na Poljskem na začetku aprila v Malmöju uspešno opravila olimpijske kvalifikacije, sredi junija pa so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2017 v vročini padli še hladni evropski severnjaki Norvežani. Izbranci selektorja Veselina Vujovića so zdaj sredi priprav za olimpijske igre, slovenski rokometni šport bo na njih nastopil tretjič, po uvodnem delu na Rogli so včeraj sklenili vadbo v Zrečah, od jutri do 1. avgusta bodo v Kozini in v petek v Kopru bodo imeli pripravljalno srečanje s Hrvaško.

V Riu bodo v olimpijski skupini B v Future Areni, torej areni prihodnosti, igrali Slovenija, Poljska, Švedska, Nemčija, Brazilija in Egipt, prvi slovenski tekmeci pa bodo 7. avgusta faraonski rokometaši. V četrtfinale se bodo uvrstila po štiri najbolje uvrščena moštva iz skupin B in A; v tej so Francija, Danska, Hrvaška, Tunizija, Katar in Argentina. Ker bodo Vujovićevi začeli ravno z Egipčani, so v Mariboru in Trbovljah odigrali dve tekmi s Tunizijo, ki, jasno, igra podoben slog rokometa kot potomci slavne civilizacije ob Nilu. Zmagi s 33:25 in z 39:24 sta šli gladko, v petek pa jih, spet v Kopru, čakajo Hrvati, ki so jih pred EP v prijateljski tekmi v Bonifiki razbili z izidom 32:17. A Slovenija je nato na evropskem prvenstvu razočarala z le 14. mestom, južni sosedi pa so na koncu osvojili bron. »Dobro, ne bi se vračal na to zgodbo, kaj je na evropskem prvenstvu na Poljskem storila Hrvaška. To, kar jim je uspelo, da so v ključni tekmi s 14 zadetki razlike odpravili Poljake, ni v zadnjih 50 letih uspelo nikomur. Mi tega dejavnika sreče nismo imeli. Na pripravljalni tekmi s Hrvaško v Kopru smo bili v popolni postavi, na EP pa smo odšli brez Jureta Dolenca, ki je za nas ključen igralec. In tretjič, v prvem delu tekmovanja smo bili v skupini s poznejšima finalistkama EP Nemčijo in Španijo, bile so tudi takšne stvari, Slovenija tam ni bila videti tako slabo. Zdaj se mi zdi, da smo, glede na stanje pred evropskim prvenstvom in na njem, videti stoodstotno drugače, tako naš pristop kot sestava ekipe pa tudi mnenje javnosti o nas. Trdno smo na tleh, ne govorimo tja v en dan in dvigamo veliko prahu, opravljamo dobro delo,« se je selektor Veselin Vujović v Zrečah zazrl v aktualni trenutek.

EP jih je pretresel

Stvari so različne pri delovno-funkcionalnem pristopu, gotovo pa tudi psihološko. »V reprezentanci je dobro vzdušje, tudi novinarji lahko to sami ocenite. Na vsak zadetek, ki ga doseže kateri od mlajših igralcev, se odzove vsa rezervna klop. Ohranjamo tudi intenzivnost in agresivnost v obrambi. Sicer nimamo vrhunskih posameznikov, kot jih imata, denimo, Danska ali Francija; ko sta v igri Dolenec in Vid Kavtičnik, tega nihče ne opazi, niti ko so na igrišču Dean Bombač, Uroš Zorman, Darko Cingesar ali Simon Razgor. Če denimo na igrišču ni Danca Mikkela Hansna, pa to vsi vidite. Smo zelo složno in trdno moštvo, s katerim je zelo težko igrati,« je bil Črnogorec kot vedno besedno slikovit. Se je torej v dolgi reprezentančni sezoni v ekipi ustvarila prava kemija? »Zagotovo. Od evropskega prvenstva, ko ni bilo vse ravno na takšni ravni, kot je treba za vrhunski rezultat, smo na olimpijskih kvalifikacijah delovali zelo prepričljivo. Tam se je pri vsem že opazila sprememba. Glede kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa to, da je ocena vseh evropskih strokovnjakov, da je Norveška najboljša reprezentanca, ki prihaja. Da bo v naslednjih nekaj letih na velikih tekmovanjih osvajala odličja, mi pa smo jo izločili brez kakšnih velikih težav. To je le eden od kazalnikov. V olimpijskih kvalifikacijah smo izločili Španijo, z Norveško sta to torej dve reprezentanci, od katerih je ena na EP osvojila odličje, druga je bila četrta. Pokazalo se je, kako velik korak naprej smo storili, slab izid na Poljskem nas je pretresel. Povedal je, da moramo bolje in višje in da moramo to storiti skupaj, da po individualni poti tega ne moremo doseči. Menim, da se tega zavedamo tako igralci kot jaz in vsi, ki so odgovorni za ta projekt,« se Vujović zaveda reprezentančnega napredka.

O skupini na olimpijskih igrah, sami smo mu navrgli, da je dvolična, pa je slovenski selektor Veselin Vujović dejal: »V skupini lahko vsakogar dobite, a lahko tudi izgubite z vsakim. Zame ni problem ta skupina, težava je v tem, da se bomo v četrtfinalu križali z zelo resno in težko drugo skupino. Menim, da bi v tem trenutku lahko malce bolj spoštovali samo Francoze in do neke mere tudi Hrvate. Vse druge reprezentance lahko premagamo, in tako se bomo vedli. Jasno je, da nihče ničesar ne more zagotavljati, odločajo tudi dejavnik sreče, detajli in posamična kakovost. A v vsakem primeru proti nam nihče ni favorit, to pa je velika stvar.«

 

Deli s prijatelji