PRVI DVOBOJ

Vuja: Želim biti najboljši

Objavljeno 10. junij 2016 10.00 | Posodobljeno 10. junij 2016 10.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenske rokometaše jutri v Celju z Norveško čaka prvi dvoboj kvalifikacij za SP 2017.

Selektor Veselin Vujović v Celju proti Norvežanom očitno ne bo mogel računati na Uroša Zormana. Foto: Roman Šipić

CELJE – Slovenski rokometaši si po dolgi klubski sezoni ne bodo mogli privoščiti brezdelnega poletja. Najprej jih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo naslednjega leta v Franciji čakata tekmi z Norveško, sledijo pa še priprave in nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Norveški vikingi so tik pred vrati, celjska dvorana Zlatorog bo že pred začetkom jutrišnje tekme ob 15. uri odprla duri, da najbolj rokometno mesto v Sloveniji za piko na i sezone pozdravi in stiska pesti za varovance selektorja Veselina Vujovića.

Če so se Vujovićevi z indijanskim rokometom, brez klasičnega strelca na položaju levega zunanjega igralca, z dinamičnim in zvitim rokometom na položajih pred šestmetrskim prostorom, v olimpijskih izločilnih bojih prebili v Brazilijo, pa bo pisan rokomet potreben tudi za skandinavske hruste. Norveška je na januarskem EP na Poljskem zasedla 4. mesto, Slovenija se ni prerinila višje od 14., so pa norveški rokometaši v družbi Danske in Hrvaške kot tretji v skupini ostali brez olimpijske udeležbe. Slovenci bodo izboritev Ria zdaj poskušali oplemenititi, Norvežani si na rano nadeti obliž, sobotni celjski pa sledi povratna tekma v sredo v Stavangerju.

Če fantje Veselina Vujovića igrajo pisan rokomet, pa je pisan tudi selektorjev besednjak. Tu ni še nikoli razočaral. A pred dvobojem v Celju ima kar nekaj skrbi. »Podobne težave imajo tudi drugi selektorji, čeprav po seznamu norveške reprezentance vidim, da pridejo v popolni postavi. Naši igralci pa so na priprave prišli v zelo slabem telesnem stanju, veliko vprašanje je, ali bosta lahko v Celju nastopila Uroš Zorman in Vid Kavtičnik. Skoraj zanesljivo je, da ne bosta. S priprav je zaradi poškodbe že odšel Gregor Potočnik, še nekaj igralcev pa ima zdravstvene težave. Zdravniško osebje jih poskuša spraviti v red, in če upoštevamo še odpoved Boruta Mačkovška ter še nekatere druge detajle, nismo ravno v sijajnem položaju,« se Vujović zaveda davka dolge klubske sezone in tudi reprezentančne, ki pa še zdaleč ni končana.

Ne zahteva kredita

Črnogorec je že pred časom navrgel, da bo neuspeh, če ne bodo boljši od Norvežanov in se tako ne bodo uvrstili na svetovno prvenstvo. To bi zmotilo priprave na olimpijske igre. »Morda beseda neuspeh ni prava. Ne bi pa bilo dobro, da na SP ne bi odšli, malce bi pokvarili lep vtis uvrstitve na olimpijado. Drugačne bi bile tudi same ambicije, čustva, ki bi nas spremljala, če se prebijemo na SP ali ne. Na OI bi ob pozitivnem razpletu šli z veliko boljšim vzdušjem, z drugačnimi motivi, negativen razplet pa bi vseeno pomenil odsotnost z enega od velikih tekmovanj, s tem da se, objektivno, okoliščine včasih morajo upoštevati,« je nadaljeval. »Absolutno ne želim iskati izgovorov, vedno menim, da se bomo prebili naprej. Želim si tega, tako se bom tudi vedel. A če Zorman in Kavtičnik, dva najboljša igralca s turnirja olimpijskih kvalifikacij, ne moreta igrati, vse skupaj nima tiste teže, kot če bi bili v popolni postavi. Če poleg tega v kratkem obdobju zaradi različnih vzrokov ostanete brez Luke in Mihe Žvižeja, Dragana Gajića, Klemna Cehteta, Mačkovška, Kavtičnika in Zormana... to je pet, šest igralcev, ki so bili še pred tremi, štirimi meseci v reprezentanci Slovenije nezamenljivi. Z mlajšimi igralci je potrebnega nekaj časa, a ne iščem alibijev, ne zahtevam kredita, vem, kakšen je moj položaj selektorja. Sem sem prišel, ne da bom povprečen, tega tudi sam ne bi prenašal. Želim biti najboljši in v tej smeri se bom trudil,« je bil Veselin Vujović o rokometnih zadevah, kot vedno, brez dlake na jeziku.

Deli s prijatelji