NAVDUŠENJE

Vugi Veliki Makedonski

Objavljeno 01. april 2014 18.48 | Posodobljeno 01. april 2014 18.48 | Piše: Marko Uršič

Makedonija je na nogah, Metalurg in Vardar sta se uvrstila v četrtfinale rokometne lige prvakov.

Renato Vugrinec je kot vino, starejši je, boljši je. Foto: EHF

Slovenskima kluboma se ni uspelo prebiti v četrtfinale rokometne lige prvakov. Pri Celju Pivovarni Laško so se, potem ko jih je izločil Flensburg, tudi pritoževali, da je veliko severnonemško ime in njegov proračun šestih milijonov evrov otopilo roge savinjskega kozoroga, pilo v rokah pa so držali veljaki evropske rokometne zveze. Gorenje je v Parizu proti PSG s 13 milijonov in 580.000 evri proračuna imelo sape za polčas, nato pa so razvajeni domači zvezdniki le dobili brco v zadnjico in opravili svojo nalogo.

A da se proti velikim da, sta dokazala makedonska predstavnika. Tako Metalurg kot Vardar sta se namreč uvrstila v četrtfinale! Metalci so danski Kolding izločili s skupno zmago za deset zadetkov, prvo tekmo doma so dobili za šest, klub, ki ima ime po reki, pa je po neodločenem izidu v Skopju v gosteh za gol presenetil HSV iz Hamburga, branilca naslova evropskega klubskega prvaka. Torej grdi rokometni strici iz EHF so ustavili slovenska palčka, Makedonci pa so zarjoveli kot Aleksander Veliki in rokometno nore Nemce in Dance poslali v zapeček.

Če Makedonci tako čislajo svojega kralja in vojskovodjo, potem je Renato Vugrinec - Vugi Veliki Makedonski! Koldingu je v uvodni tekmi nasul 13 zadetkov, osebni rekord v ligi prvakov, v povratni v Skandinaviji še deset, in tako Ptujčan pri 38 letih igra svojo najboljšo sezono v ligi prvakov. Vugi je kot vino, čim starejši je, tem boljši je. Renato pri Metalurgu igra svojo drugo sezono v Makedoniji, s 85 zadetki pa je Slovenec z nedavno pridobljenim makedonskim potnim listom, po novem bo igral tudi za izbrano vrsto te države, dosegel tudi najboljši strelski izkupiček doslej v elitnem klubskem tekmovanju stare celine. Še več, v letošnji sezoni je najboljši strelec v ligi prvakov, zanimivo, z 79 zadetki mu sledi Gašper Marguč iz Celja Pivovarne Laško. Metalurg je tako še drugič zapored prišel v četrtfinale lige prvakov, Vugi pa je že pred časom znal povedati: »Najlepše je, ko zmaguješ, imaš mir v hiši. Treba je priti sem in videti, kako ljudje to doživijo in cenijo, kako se vedejo do nas. Še malo, pa bodo verjetno začeli postavljati spomenike. Tako daleč je prišlo. Moramo pa vedeti, da je tako na Balkanu in da tako vedno bo. Ko se zmaguje, je vse v superlativih, ko se izgublja, je toliko huje. Tistega vmesnega ni.«

Sreča spremlja pogumne

Če bodo Vugiju Velikemu Makedonskemu postavili spomenik, se podobno obeta tudi rokometašem Vardarja. Klub sponzorira ruski milijonar Sergej Samsonenko, njegovi rublji, bolje rečeno kakšna druga valuta, pa so privedli do prve Vardarjeve uvrstitve v četrtfinale lige prvakov. Tako imajo Makedonci kar dva kluba med osmimi najboljšimi v Evropi! A sreča spremlja pogumne. Vardarjevo senzacijo proti Hamburžanom sta pletla tudi slovenska rokometaša Matjaž Brumen in Miladin Kozlina; desno krilo je na prvi tekmi dvakrat zadel mrežo, v nedeljo v Nemčiji trikrat, Kozlina pa je opravljal obrambne naloge. Velja tudi omeniti, da je trener Metalurga legendarni hrvaški rokometni Napoleon Lino Červar, vardarovce pa strokovno vodi Španec Raúl González Gutiérrez. Uspehi so se torej, seveda tudi s pravim denarnim pologom na mizo za elitni rokometni poker, krojili s kakovostjo od glave vse do peta, igralskega kadra na igrišču.

 

Deli s prijatelji