PRIPRAVE

Vsi bi se izognili srebrnim fantom

Objavljeno 14. julij 2017 11.12 | Posodobljeno 14. julij 2017 11.12 | Piše: Marko Uršič

Odbojkarji začeli priprave za evropsko prvenstvo.

Na reprezentančni zbor je prvi prišel Alen Pajenk. Foto: Marko Feist

KRANJSKA GORA – V Kranjsko Goro nismo prišli zaradi nogometa, pred hotelom Kompas so se namreč za trening že vneto pripravljali igralci turškega prvoligaša Istanbul Bašakšehirja, ki so na pripravah v Sloveniji. Prišli smo zaradi odbojke, srebrni fantje z zadnjega evropskega prvenstva v Bolgariji so namreč v gorenjskem biseru začeli priprave na EP, ki se bo na Poljskem začel konec avgusta.

Prvi je na reprezentančni zbor prišel Alen Pajenk, sledil je Alen Šket, kapetan Tine Urnaut seveda ne sme manjkati, nato so počasi prikapljali še drugi. Varovanci Slobodana Kovača bodo na prvenstvu stare celine startali v skupini C v Krakovu, tekmeci pa bodo Rusija, Bolgarija in Španija. Prvouvrščeni neposredno napreduje v četrtfinale, drugi in tretji se bosta morala še malo pomučiti v dodatnih izločilnih bojih, zadnjeuvrščena vrsta pa bo morala napolniti kovčke in zapustiti vojvodstvo Malopolsko.

24. avgusta bo Slovenija s tekmo s Španijo začela EP.

Selektor Slobodan Kovač je torej od predhodnika Andree Gianija dobil lepo zapuščino, a tudi nalogo branjenja srebrnega odličja na evropskem prvenstvu. »Vse je velika naloga, težko se je bilo denimo kvalificirati in narediti takšen rezultat v svetovni ligi. Gremo korak za korakom, ne bežimo od odgovornosti, naloga je velika, skupina na EP pa težka. Že od začetka smo pokazali, da imamo kakovost in da morajo zdaj vsi resno razmišljati o Sloveniji,« je pogovor uvedel Kovač, ki je glede priprav tudi omenil, da so prejeli poziv poljske in srbske zveze za vadbo in prijateljske tekme pri njih. »Očitno so videli, da smo resna reprezentanca in da bodo priprave z nami tudi njim prinesle dobrobit. Letos imamo za seboj že veliko tekem, zato je treba igrati le proti najboljšim, da bi našo raven dvignili na želeno,« je nadaljeval. Lepo priznanje torej, a to tudi pomeni, da bodo tekmečevi selektorji pred tekmami Slovenije na Poljskem še resneje razčlenili slovensko igro. »Že na začetku sem povedal, da je bila Slovenija, brez omalovaževanja rezultata, veliko presenečenje zadnjega EP. Zdaj je ena resna reprezentanca, ki bi se ji vsi radi izognili. Z druge strani pa je odgovornost, a tudi čast, da damo od sebe maksimum in poskušamo ponoviti uspeh,« je opomnil slovenski selektor.


No, prva skupina svetovne lige pa je zdaj že dolga zgodba, bo Slovenija v njej le zaigrala?

Predsednik mednarodne zveze FIVB Brazilec Ary Graça se dela gluhega na slovenske pozive za sestanek, selektor in igralci pa imajo vso pravico za kakšno kritično besedo. »Da se razumemo, mi nismo tukaj, da govorimo. Verjeli smo v to, da imamo kakovost za prvo skupino, vse smo naredili, kar je bilo potrebnega, in z igrami pokazali, da si jo zaslužimo. Svetovna liga ne more biti uradno tekmovanje zaprtega tipa, saj ekipe dobivajo točke za olimpijske igre in svetovna prvenstva.

 

»Naša reprezentanca se nima česa bati, tudi pritiska ni. Zavedamo se, da drugo mesto ni bilo naključno.«

V nogometni ligi prvakov najslabše ekipe igrajo kvalifikacije, pa lahko pridejo do konca, tako mora biti tudi tukaj. Sami in še nekatere reprezentance smo zelo oškodovani, Azija nima kakovosti za pet ekip, ni v redu, da je Nemčija iz tretje lige kar v prvi,« je menil Slobodan Kovač. »Naša reprezentanca se takšna, kot je, nima česa bati, tudi pritiska ni. Zavedamo se, da drugo mesto na EP ni bilo naključno. Če bomo igrali odbojko, kot smo jo na zaključnem turnirju svetovne lige, smo lahko brez kakršnih koli pomislekov, da nam ne bi moglo uspeti,« se slovenskih sposobnosti zaveda tudi Klemen Čebulj. »Z mirno vestjo in povsem sproščeni lahko gremo braniti to srebrno medaljo,« je dodal Alen Šket.

Deli s prijatelji