POGODBA

Vročica Gogiju namenja 16 milijonov evrov na leto

Objavljeno 03. julij 2015 09.55 | Posodobljeno 03. julij 2015 09.55 | Piše: R. T.

Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić je podpisal pogodbo kariere.

Goran Dragić po podpisu mega pogodbe nestrpno pričakuje rojstvo drugega otroka.

Že kar prvi dan tržnice, kjer se za sodelovanje dogovarjajo klubi in prosti igralci iz košarkarske lige NBA, je ljubljanski zmaj Goran Dragić bruhnil veliki finančni ogenj. Ekspresno se je namreč dogovoril s svojim klubom Miami Heat, da za 90 milijonov dolarjev (81,4 milijona evrov) podpiše petletno pogodbo in tako ostane na Floridi. S to pogodbo, ki jo bodo uradno podpisali 9. julija, ko se izteče obdobje pregovorov s prostimi igralci na NBA-sceni, je Dragić postal lastnik najdonosnejše pogodbe v zgodovini slovenskega športa. Po tej plati mu v hrbet gleda zvezdnik NHL-moštva Los Angeles Kings Anže Kopitar, ki mu bo prihodnje leto potekla sedemletna pogodba s kralji, vredna 47,6 milijona dolarjev (42,9 milijona evrov). Nekdanji košarkarski reprezentant in zdajšnji generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović je leta 2003 z NBA-moštvom San Antonio Spurs podpisal šestletno pogodbo v vrednosti 42 milijonov dolarjev (37,9 milijona evrov). Pri ostrogah je sicer ostal tri sezone, a je pogodbene zneske uveljavljal v naslednjih klubih, Toronto Raptors in Indiana Pacers. V najmočnejši košarkarski ligi na svetu je lep denar zaslužil tudi Beno Udrih, ki onstran luže igra že enajst sezon, v novo pa bo šel z moštvom Memphis Grizzlies in plačo 2,1 milijona na leto (1,9 milijona evrov). Seveda je treba pri tem upoštevati, da gre pri zapisanih številkah za bruto zneske, a naši športni asi kljub temu ostajajo izdatni milijonarji, saj so njihovi delodajalci prepoznali njihovo kakovost.

Uganka Wade

Vrnimo se k Dragiću, ki je bil celo prijazen do predsednika Miamija, karizmatičnega Pata Rileyja. S svojim agentom bi namreč lahko Ljubljančan iztržil tudi do 110 milijonov dolarjev za petletno zvestobo, a ima razumevanje za ambicije kluba, ki bi rad v svojih vrstah zadržal Dwyana Wada. Vseeno je slovenski as opravil izjemen posel, če upoštevamo, da je bila njegova štiriletna pogodba, ki jo je podpisal s Phoenix Suns in se je iztekla letos, vredna 30 milijonov dolarjev (27 milijonov evrov). Vse to je treba zdaj le še športno nadgraditi, saj Dragić ni prišel v vročico, da bi ta igrala stranske vloge, tako kot v minuli sezoni, ko se ji ni uspelo uvrstiti niti v končnico. Dragon Gogi je februarja prispel v Miami iz Phoenixa, da bi skupaj z Wadom, Chrisom Boshem, Luolom Dengom (ta je prav tako podaljšal sodelovanje s klubom za letno plačo 10,1 milijona dolarjev) in Hassanom Whitesidom. Dejansko pa skupaj niso odigrali niti sekunde, saj so pri Boshu odkrili krvni strdek na pljučih, zato ni več igral. Whiteside se je že odzval na Dragićevo potezo, na twitterju je zapisal: »Dobrodošel nazaj v družini. Mi lahko posodiš 5 dolarjev?« V Miamiju naslednjo sezono ostaja tudi Goranov brat Zoran, medtem pa je vsa pozornost usmerjena v pogajanja med Rileyjem in 33-letnim Wadom, ki se je leto pred iztekom pogodbe odločil za status prostega igralca, čeprav je imel za naslednjo sezono zagotovljeno plačo 16,1 milijona dolarjev. Mediji ugibajo, da si želi triletno pogodbo za 45 milijonov dolarjev, Riley pa je že sporočil, da pričakuje tudi nekaj finančnega žrtvovanja pri igralcu, ki ga sicer želi zadržati v Miamiju do upokojitve.

 

Love bi rad dokončal posel

Kevin Love je sporočil, da ostaja košarkar NBA-moštva Cleveland Cavaliers, ki je v finalu minule sezone izgubilo proti Golden State Warriors. Love je po koncu sezone postal prosti igralec, zdaj pa se je dogovoril za petletno pogodbo, ki mu bo prinesla 110 milijonov ameriških dolarjev. »Po sestanku s soigralci ter vodstvom je bilo jasno, da je Cleveland mesto zame. Vsi smo na isti strani, vsi smo v tem. Imamo nedokončane posle, zdaj je čas, da se vrnemo k delu,« je dejal Love in priznal, da je veliko vlogo pri odločitvi odigral tudi prvi zvezdnik kluba LeBron James. Medtem je Kawhi Leonard s San Antoniem podpisal petletno pogodbo za 90 milijonov dolarjev, Jimmy Butler iz Chicaga je za štiriletno zvestobo z možnostjo podaljšanja za eno leto prejel 95 milijonov ameriških zelencev, Draymond Green je s prvakom lige NBA Golden Statom podpisal petletno pogodbo za 85 milijonov. Vse je potolkel zvezdnik New Orleansa Anthony Davis, ki je s klubom podpisal petletno pogodbo, vredno kar 145 milijonov dolarjev.

 

Deli s prijatelji