NASLOV PRVAKA

Vročica do prstanov s filipinskim šefom

Objavljeno 24. junij 2012 12.13 | Posodobljeno 24. junij 2012 12.13 | Piše: Marko Uršič

Košarkarji Miami Heata so osvojili naslov prvaka v Ligi NBA.

Šampionski dvojec moštva Miami Heat, trener Erik Spoelstra in LeBron James.

Vročica iz Miamija je še drugič po letu 2006 postala prvak lige NBA. Gromovniki iz Oklahome so na Floridi padli še tretjič zapored (121 : 106), zvezdnik LeBron James pa se tako prvič v karieri, pred dvema letoma je prišel iz Clevelanda, ponaša s šampionskim prstanom. Lani mu je zmagoslavje v finalu preprečil Dallas, tokrat pa je za finiš s 26 točkami, 13 podajami in 11 skoki potrdil vrhunskost in bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca letošnjega finala. Vse je začinil še z dejstvom, da je šele peti igralec v zgodovini NBA, ki mu je na odločilni tekmi finala uspelo doseči trojni dvojček. »To je zame najsrečnejši dan v življenju. Bil je že skrajni čas za naslov, ta mi pomeni vse na svetu. Lani sem hotel vse doseči s silo, letos pa sem užival in košarko igral z ljubeznijo. Ni mi bilo lahko zapustiti Clevelanda, a vedel sem, da je to nujno za mojo prihodnost in da me v Miamiju čaka svetla prihodnost. Uresničile so se mi sanje,« je bil presrečen LeBron James.

Trenerski posebnež Erik Spoelstra

Miami Heat je bil sicer ustanovljen leta 1988 kot nov klub razširjene lige NBA, po vseh uspešnih predstavah in osvojenih naslovih prvaka v zadnjih letih pa njegovo vrednost danes ocenjujejo na približno 425 milijonov dolarjev. Pri prvem naslovu najboljšega v NBA pred šestimi leti sta ključno vlogo igrala Shaquille O'Neal in Alonzo Mourning, Miami je vodil trener Pat Riley, zdajšnji trener vročice Erik Spoelstra pa je bil njegov pomočnik. Riley je zdaj sicer glavni menedžer Miami Heata. Ta je v strukturi floridskega košarkarskega kluba že 17 let, na začetku pa je trenerjem pomagal kot analitik posnetkov igre. Zanimivo pri 41-letnem Spoelstri je, da je filipinsko-ameriškega rodu, sploh prvi trener azijskega in ameriškega rodu, ki vodi klub v štirih največjih ameriških poklicnih športnih ligah. Erik je sicer sin Jona Spoelstre – ta je nizozemsko-irsko-ameriškega rodu – nekoč izvršilnega funkcionarja NBA-klubov Portland Trail Blazers, Denver Nuggets, Buffalo Braves in New Jersey Nets. Trener Vročice je vnuk pokojnega športnega novinarja iz Detroita Watsona Spoelstre, njegova mati Elisa Celino je iz San Pabla na Filipinih.

Ko je Erik Spoelstra aprila 2008 od Pata Rileyja prevzel glavne vajeti pri vodenju Miamija, je njegov predhodnik že vedel, kakšne strokovne in vodstvene kakovosti ima: »Košarka je zdaj stvar mlajših trenerjev, ki so izurjeni in obvladajo tehnologijo, ki so inovativni in prinašajo sveže ideje. To je tisto, kar čutim, da dobivamo z Erikom Spoelstro. Je človek, ki je bil rojen za trenerja. Igralci ga spoštujejo.«

Deli s prijatelji