EUROBASKET 2013

Vprašljiv jeseniški milijon

Objavljeno 13. avgust 2013 09.54 | Posodobljeno 13. avgust 2013 09.54 | Piše: Drago Perko

Pred evropskim prvenstvom v košarki še nekaj nejasnosti pri denarnih obveznostih gostiteljev.

Dvorana Podmežakla bo v petek doživela pravi košarkarski krst. Foto: Drago Perko

JESENICE – Slovenska reprezentanca se je včeraj v luksuznem avtobusu vrnila v Slovenijo, po krepkem in morda kar koristnem porazu proti Srbiji (91 : 66) čaka ekipo Božidarja Maljkovića še precej dela. Rokave bodo morali zavihati tudi na Košarkarski zvezi Slovenije, kjer bodo vse do evropskega prvenstva in še nekaj časa po njem bili boj za evre, ki so jih dolžna plačati mesta gostitelji prvenstva. Sprva je bilo mišljeno, da bo peterica mest gostiteljev plačala po 600.000 evrov, skupaj bi se nabralo tri milijone. Ta denar so hoteli na KZS vložiti v gradnjo košarkarskega centra v Domžalah ali Grosupljem. Ideja je bila plemenita, realnost pa je v danih razmerah precej bolj kruta. Računica se je v hipu podrla kot hišica iz kart.
Ko sta se Ptuj in Novo mesto (plačali so prvi obrok kotizacije 150.000 evrov) umaknila od kandidature, so se začele težave. Rešitev so vodilni možje slovenske košarke našli v Celju, kjer pa je tamkajšnji župan Bojan Šrot zvezo nemudoma postavil pred dejstvo – prvenstvo bo gostil, kotizacije pa ne misli plačati. KZS je bila prisiljena sprejeti ultimat. S pomočjo države so na zvezi našli pot do denarja. Za tri mesta, kjer so se obnavljale dvorane – na Jesenicah, Kopru in v Ljubljani –, je bilo namenjenih 6,1 milijona evrov. Gorenjcem bi šlo 3,5 milijona, Kopru 1,4, Ljubljani pa 1,2 milijona. Ob taki računici bi Jeseničani odšteli na račun KZS 1,598 milijona, Koprčani 634.057, Ljubljančani pa 567.833. Do tu vse lepo in prav, če se ne bi oglasili Jeseničani, katerih računica se ne ujema s tisto v krovni košarkarski organizaciji.

Kot smo izvedeli, ima občina Jesenice podpisano pogodbo s Košarkarsko zvezo Slovenije ter EP 2013, d. o. o., s katero je zavezana k plačilu kotizacije v vrednosti 50.000 evrov + DDV ter sofinanciranju izvedbe prvega dela evropskega prvenstva v znesku 550.000 brez DDV. Od tega je 200.000 evrov plačala v letu 2012, 200.000 marca letos, 200.000 pa jih bo plačala v letu 2014. »Tak znesek je bil prvotno dogovorjen in usklajen tako z organizatorjem kot z občinami gostiteljicami, in tega se držimo, kakršnih koli drugačnih dogovorov občina Jesenice ni podpisala,« so jasni v občini župana Toma Mencingerja, ki si ne beli glave z morebitnimi novimi zapleti. »Občina se pripravlja na začetek prvenstva, pri čemer je prvi korak odprtje dvorane, ki bo v petek, 16. avgusta. V tem trenutku čakamo le še montažo košev, potem bo dvorana nared tudi za petkovo pripravljalno tekmo med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino. Do tega dne tudi pričakujemo ustrezno odločbo za obratovanje dvorane,« še izvemo na Jesenicah.

»Veste, Zoran si ni nič premislil«

»Veste, Zoran si ni nič premislil in si tudi ne bo. Kar je rekel, je rekel, in pri tem vztraja. Pa tudi plačal bo,« nam je včeraj zatrdil eden izmed ljudi blizu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in s tem le potrdil, kar je bilo znano – Ljubljana bo po septembrski seji mestnega sveta poravnala svojo obveznost do KZS. Tam pa za zdaj (modro) molčijo. Neuradno smo izvedeli, da so pogovori z Jesenicami v teku. Da pa bo treba biti pri vseh evrskih apetitih zmeren, je že pred časom opozoril tudi Peter Vilfan, ki se je zavoljo »šumov v komunikaciji« med Mestno občino Ljubljana in KZS znašel malodane v navzkrižnem ognju – v prestolnici je mestni svetnik, za nameček pa tudi ambasador Eurobasketa. »Glavna naloga vseh akterjev s KZS in EP 2013 na čelu je, da izpelje prvenstvo v zadovoljstvo vseh akterjev ter gostov iz tujine. Če bo na koncu kaj dobička, četudi le nekaj sto tisoč evrov, bo to velik uspeh. Kriza ne izbira, žrtve smo vsi,« opozarja Vilfan.

Deli s prijatelji