POD KOŠI

Vojna napoved Olimpiji in ligi ABA

Objavljeno 23. september 2016 10.15 | Posodobljeno 23. september 2016 10.15 | Piše: Drago Perko

Slab teden nas loči do začetka regionalne košarkarske lige, v kateri bosta igrali Olimpija in Krka.

Kluba Union Olimpija in Cibona bosta imela največ težav ter posledic zaradi prerivanja med zvezami in ligo ABA. Foto: Leon Vidic

Spor med nacionalnimi košarkarskimi zvezami Slovenije, Srbije in Hrvaške ter regionalno ligo ABA na drugi strani se nadaljuje. In to ravno v dneh, ko bo morala proizvodnja na parketu pokazati, kako je pripravljena na novo sezono. Okoli lige ABA se kopja na ramenih in hrbtih klubov lomijo že od lani. Svetovna košarkarska zveza in njen podanik, ali pa hlapec, evropska izpostava Fiba Europe se trudi za vsako ceno prevzeti oblast nad ligo. Takratne vodstvene kadre, prednjačili so Slovenci, so tudi s pomočjo nacionalnih zvez pregnali, popolni lastniki tekmovanja so postali klubi. A tudi to ni po godu nacionalnim zvezam, na katere pa je ves čas pritiskala Fiba, ki si je sproti izmišljevala svoje smešne pogoje. To pa je očitno dalo krila zvezam, ki so dobile idejo, da naredijo nekaj z domačo ligo. Nacionalne zveze Slovenije, Hrvaške in Srbije menijo, da je regionalna liga škodovala domačim ligam, zato so odločene, tu spet prednjačita hrvaška in slovenska, da vsi klubi igrajo tekme od prvega kroga naprej. Krka in Union Olimpija temu nista nasprotovali. Zdaj se je zapletlo pri tekmovalnem koledarju. Dolenjci imajo nekaj več manevrskega prostora, ker igrajo domačo ligo in regionalno tekmovanje, nekaj več usklajevanja in kombinatorike pa bodo potrebovali zmaji, ki igrajo še v evropskem pokalu. Osem terminov je takih, ki se prekrivajo. »Z nekaj dobre volje lahko rešimo vse,« pravi direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Predsednikov ni bilo

»Mi bomo naredili vse, da pomagamo Olimpiji, pa seveda tudi Ciboni, ki ima podobne težave pri usklajevanju terminov,« vse skupaj komentira direktor lige ABA Krešimir Novosel. Tudi zato je na sestanek v Zagreb povabil predsednike košarkarskih zvez Srbije, Slovenije in Hrvaške. Pa jih ni bilo! »Povabili smo jih na sestanek. Slovenska košarkarska zveza je v ponedeljek javila, da njenega predstavnika ne bo na sestanek. Srbi so svojo odsotnost napovedal že v petek, manjkali so tudi Hrvati. Nihče pa ni pojasnil, zakaj so se tako odločili,« nam je povedal Novosel, ki je hotel prve može zvez gostiti po skupščini regionalnega tekmovanja. Nič od tega. Tajno društvo, tako so jih klubi hudomušno poimenovali na skupščini, se je sestalo že dan prej v Slavonskem Brodu. »Nobenih formalnih zahtev nismo dobili od predsednikov. Zato uradno tega niti ne morem komentirati,« pa se je Novosel odzval na naš podatek, da predsedniki zvez zahtevajo od lige ABA, da se skrči na 12 klubov (zdaj jih je 14) ter da se tekme lige igrajo med tednom, nikakor za vikend. »Mi smo pripravljeni na ligo, sezona se začne 29. septembra, kot smo načrtovali,« je še dodal Novosel. »Ne gre za nobene zamere, pač pa za kršitve dosedanjih dogovorov in enostranske poteze, s katerimi je liga ABA zveze postavila pred izvršena dejstva, zaradi česar pogovori, za katere je bilo sicer dovolj časa in je KZS pobudo zanje dala že pred počitnicami, v tem trenutku niso smiselni,« je na temo dejal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

 

Deli s prijatelji