EUROBASKET

Vodstvo KZS sklenilo dogovor z župani

Objavljeno 28. avgust 2012 18.10 | Posodobljeno 28. avgust 2012 18.11 | Piše: P. J., STA

Prvi del bo potekal v Celju (dvorana Zlatorog), v Ljubljani (Hala Tivoli), v Kopru (Bonifika) in na Jesenicah (Podmežakla).

Utriniki s tekme s Španijo

LJUBLJANA – Izvršilni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je na dopisni seji minuli teden potrdil dogovor, ki ga je vodstvo KZS sklenilo z župani občin, da bodo prvi del evropskega prvenstva v košarki v Sloveniji od 4. do 9. septembra 2013 gostili Celje (dvorana Zlatorog), Ljubljana (Hala Tivoli), Koper (Bonifika) in Jesenice (Podmežakla).

Uspelo se jim je dogovoriti

Drugi del prvenstva in končnico od 10. do 23. septembra pa bosta, kot je veljalo že doslej, potekala v ljubljanski dvorani Stožice. S tem je KZS uporabila prvi rezervni načrt (plan B) izvedbe EP po tem, ko Novo mesto in Ptuj kot prvotno predvidena organizatorja nista izpolnila pogojev za sodelovanje v projektu, so sporočili iz KZS. Vodstvo KZS in župani štirih mest prirediteljic prvega kroga EP v košarki so torej v začetku avgusta podpisali pismo o sodelovanju pri izvedbi evropskega prvenstva, o tem pa so takoj obvestili tudi ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS Žigo Turka in slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.

V pismu, ki ga je KZS priložil v današnji izjavi za javnost, je zapisano, da so navedene štiri občine in KZS po odpovedi Novega mesta in neizpolnjevanju pogojev Ptuja uskladili vse bistvene vsebinske pogoje medsebojnega sodelovanja pri izvedbi EP 2013. KZS in štiri občine predlagajo vladi, naj čim hitreje sprejme ustrezen sklep o prerazporeditvi že zagotovljenih evropskih sredstev za rekonstrukcijo dvoran (v skladu s sklepom vlade iz julija 2011 in dogovora med vlado, občinami in KZS maja letos). Ob tem KZS pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev enak, kot je predviden v prvotnem vladnem sklepu, občine pa zagotavljajo, da bodo evropska sredstva uporabila izrecno v skladu z ustrezno zakonodajo.

Pričakujejo enako višino sredstev

Takšno stališče je KZS 9. avgusta že poslal pristojnemu ministrstvu, danes pa so mu poslali še posebno pismo, v katerem ministra Turka prosijo, naj skliče čimprejšnji sestanek v trikotniku vlada-KZS-občine, na katerem bi operacionalizirali izvedbo razdelitve evropskih sredstev za obnovo infrastrukture za potrebe EP in se dogovorili o izpolnitvi drugih, za to potrebnih pogojev.

S tem dogovorom z občinami je KZS izpolnil svoj del naloge, torej da zagotovi prizorišča za izvedbo EP, zdaj pa pri KZS pričakujejo, da bo svoj del dogovora z majskega sestanka izpolnilo tudi resorno ministrstvo oziroma direktorat za šport, katerega vodja je tedaj zagotovil, da bodo poskrbeli za zagotovitev evropskih sredstev za prireditelje oziroma za izvedbo ustreznega sklepa vlade.

KZS je pripravljen

Pri KZS menijo, da je odločitev o organizaciji prvega dela EP v košarki 2013 v navedenih štirih mestih najracionalnejša od vseh razpoložljivih. S tem so se izognili velikim stroškom lokalnih skupnosti in negotovostim pri gradnji novih dvoran, obenem pa so – ker posegi v obstoječo infrastrukturo niso tako obsežni – ta mesta na izvedbo prvega dela EP praktično že pripravljena.

Tako lahko tehnične priprave za organizacijo EP stečejo takoj z upanjem, da bo EP 2013, čeprav v stroškovno zelo skrčenem okviru, še vedno eno najbolje in najprivlačneje organiziranih prvenstev doslej ter z veliko udeležbo navijačev. Da so pri KZS na neki način že pripravljeni na začetek EP, pa kažejo tudi pohvale, ki so jih prejeli za izvedbo julijskega evropskega prvenstva mlajših članov v Sloveniji.

Deli s prijatelji