ČESTITAMO, LOS ANŽELES

VIDEO: Anže Kopitar prvak lige NHL

Objavljeno 12. junij 2012 07.10 | Posodobljeno 12. junij 2012 08.12 | Piše: D. P.

Vratar Kraljev Jonathan Quick je postal MVP končnice.

Anže Kopitar v pričakovanju finala zahodne konference.

LOS ANGELES – Ekipa LA Kings je po zmagi na šesti tekmi (6 : 1) prišla do naslova prvaka lige NHL. Stanleyjev pokal je kot četrti dvignil tudi Anže Kopitar, za kapetanom Dustinom Brownom, s katerim kot dvojčka delita prvo mesto na lestvici strelcev končnice (vsak 8 golov in 12 podaj), 35-letnim veteranom Williejem Mitchellom, ki je – verjeli ali ne – svojo prvo profesionalno pogodbo v NHL podpisal leta 1999 z ekipo New Jerseyja, in Simonom Gagnejem, ki se je vrnil v ekipo šele v finalni seriji z Vragi po hudem pretresu možganov, ki ga je doživel še v prvi polovici rednega dela sezone.

Finale odločen v prvi tretjini

Kralji so levji del posla na šesti tekmi opravili v prvi tretjini, ki so jo dobili s 3 : 0. Vsekakor je bil odločilen za razvoj tekme nespametni in nevarni nalet desnega krila četrtega napada Vragov Steva Berniera na branilca Roba Scuderija na ogradi za golom Kraljev, zaradi katerega si je prislužil petminutno kazen, poleg tega pa še 10 minut disciplinske, ker je Scuderi ob udarcu še zakrvavel iz ustnice (če je igralec ob udarcu poškodovan ali se mu ulije kri, se dosodi 10-minutna disciplinska kazen).

Vragi brez ideje

Igra z igralcem več, ki je bila ves čas končnice tako rekoč edina šibka točka Kraljev, pa je igralcem iz Los Angelesa stekla ob najboljšem mogočem času. Med 12. in 16. minuto so mrežo Vragov zadeli kar trikrat in praktično že odločili današnjo tekmo in veliki finale. Mrežo gostov je načel Brown (12.), nadaljeval je Carter (13.), posel ob številčni prednosti pa dokončal Lewis (16.). V 22. minuti je Carter še drugič matiral Brodeurja za visokih 4 : 0. Gostje so sicer v 38. minuti še znižali na 4 : 1 (Henrique), toda izkazalo se je, da je bil to njihov labodji spev.

Domačini so naslov potrdili v 56. in 57. minuti – uspešna sta bila Lewis še enkrat in Greene.

Kopistar eno prvih imen Kraljev

Slavje se je lahko začelo – LA Kingsi so prvič postali prvaki lige NHL. Do zdaj so igrali le en finale, a so ga leta 1993 izgubili proti moštvu Montreal Canadiens, ki je najuspešnejši hokejski klub s 24 naslovi NHL, takrat na čelu s kapetanom in z najboljšim igralcem, ki je sploh kdaj drsal v NHL, Waynom Gretzkyjem. Glavni statistični podatki iz njegove kariere: v 1487 tekmah je dosegel 894 golov in 1963 podaj, skupaj torej težko doumljivih 2857 točk.

Anže Kopitar je v končnici navdušil, tako govori tudi statistika.

image

»Bili so padci in vzponi, a ves čas smo verjeli,« je povedal Kopistar v pogovoru takoj po tekmi.

Anže Kopitar je seveda prvi Slovenec s Stanleyjevim pokalom, ki se je tokrat v letošnji finalni seriji že tretjič pojavil kot gledalec na tekmi, na srečo Kraljev, Los Angelesa, Hrušice in vse Slovenije pa mu ne bo treba še enkrat na pot na drugo stran ZDA v New Jersey.

Za najboljšega igralca končnice (in dobitnika nagrade Conna Smytha) je bil razglašen vratar Kraljev Jonathan Quick.

Deli s prijatelji