(NE)SLOVO

Veteran Jagr 
se poslavlja, a samo 
od reprezentance

Objavljeno 17. maj 2015 14.43 | Posodobljeno 16. maj 2015 22.03 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Jaromir Jagr

Češki hokejski superzvezdnik Jaromir Jagr navdušuje na svojem poslovilnem svetovnem prvenstvu na domačih tleh. Še vedno je lačen uspehov, z moštvom Florida Panthers želi osvojiti Stanleyjev pokal.

Svojo kariero je v severnoameriški ligi NHL začel že davnega leta 1990, ko je podpisal prvo pogodbo za moštvo Pittsburgh Penguins. Foto: Reuters

To, kar sta Pele in Diego Armando Maradona v nogometu, Jaromir Jagr pomeni v hokeju. Češki veteran blesti tudi na 79. svetovnem prvenstvu v domovini, kjer je zadnjo iskrico evforije v hokejsko obnoreli državi prižgal z zmago proti Finski v četrtfinalu.

Triinštiridesetletni as iz Kladna je že nekajkrat napovedal slovo od reprezentančnega vabila, toda vabila selektorja Vladimirja Ružičke, da na domačih tleh znova poskusi osvojiti vrh svetovnega hokeja, ni mogel zavrniti. Pri tem ne gre za vabilo v izbrano vrsto na podlagi starih zaslug. Jagr je še vedno poln energije in lačen uspehov, navsezadnje je podpisal novo enoletno pogodbo z NHL-moštvom Florida Panthers.

Kot oče

Ko je Jagr odigral svojo prvo tekmo za reprezentanco takratne Češkoslovaške, se pet njegovih današnjih soigralcev v nacionalnem moštvu še sploh ni rodilo. Že leta 1990 je prvič igral na svetovnem prvenstvu. »Igra neverjeten hokej. Bori se na vso moč, velik navdih je za vse druge igralce. Ko pridejo na led, dajo vse od sebe, tako kot on. Potrebuje preostalih 20 igralcev, ki prav tako garajo, on pa jim je kot oče,« je pojasnil selektor Ružička, ki je z Jagrom leta 1998 osvojil zlato olimpijsko kolajno, potem ko so Čehi na kolena spravili Kanado z Waynom Gretzkim.

Vsakič, ko uradni napovedovalec v praški O2 Areni napove Jagra s številko 68 na dresu, ki si jo je izbral v spomin na rusko invazijo njegove domovine, sproži zaglušujoče skandiranje 17.000-glave množice. Bolj ljubljenega športnika Češka še ni imela. Niti bolj uspešnega.

Konec le za reprezentanco

Leta 1990 je podpisal prvo pogodbo v ligi NHL, postal je član moštva Pittsburgh Penguins. V letih 1991 in 1992 je osvojil Stanleyjev pokal, pozneje pa je zbirki dodal še pet naslovov za najboljšega igralca po točkah (goli plus podaje), in enega za najučinkovitejšega igralca v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

V letih 2005 in 2010 je s češko reprezentanco osvojil naslova svetovnega prvaka, potem so sledile sezone, ko je že resno razmišljal o športnem pokoju. Toda... »Še vedno igram, ker uživam v hokeju. Vse je v fizični moči, drsanju in hokejski inteligenci,« pravi Jagr, ki tudi na tokratnem SP žanje občudovanje in pohvale strokovnjakov, ne samo navijačev, za svoje igre, gole in podaje ter siceršnji prispevek ekipi.

In nikar ne mislite, da se kani hitro upokojiti, potem ko bo danes odigral zadnjo tekmo za svojo reprezentanco. Kot rečeno, ima v prihodnji sezoni velike načrte s floridskimi panterji v ligi NHL, kjer ima v napadu ob sebi mlada supertaletna, Finca Aleksandra Barkova in Kanadčana Jonathana Huberdeauja. »Odkar sem se preselil na Florido, menim, da imamo enega najboljših napadov v ligi. Zraven so mi dali dva mlada fanta, pri našem slogu igre gre za veliko hitrost. Storil bom vse, da osvojimo Stanleyjev pokal. Imamo fantastično ekipo in verjamem, da nam lahko uspe,« ostaja ambiciozen zimzeleni hokejist, ki ima med drugim v lasti svoj domači klub Kladno. 

Deli s prijatelji