LJUBLJANSKI MARATON

Veter odpihnil rekord ljubljanskega maratona

Objavljeno 30. oktober 2017 09.12 | Posodobljeno 30. oktober 2017 09.12 | Piše: Marko Uršič

Kenijec Marius Kimutai in Etiopijka Shuko Genemo Wote sta dobila 22. ljubljanski maraton. Državna prvaka sta Mitja Krevs in Jasmina Pitamic Vojska.

Marius Kimutai je z zmago zaslužil 30.000 evrov, ni pa dobil bonusa za rekordni čas. Fotografije: Igor Mali

LJUBLJANA – Letošnji 22. Volkswagen ljubljanski maraton v elitni moški in ženski konkurenci ni prinesel rekorda, dopoldne se je v prestolnici prebudil veter, celo podiral zaščitne ograde ob progi, tako da ni bilo rekordnih tekov. Pri maratoncih je zmagal Kenijec Marius Kimutai (2:08:33) in tako za 14 sekund zaostal za rekordom proge, ki ga ima od predlani z 2:08:19 Etiopijec Limenih Getachew. Kenijca sta bila v letošnji izvedbi tudi na drugem in tretjem mestu, namreč Solomon Kirwa Yego (2:09:36) in Albert Korir, ki je tekel 2:10:35. »Škoda, ker nisem popravil rekordnega časa, zato je to zame slab maraton. A je tudi zelo pihalo, to je bila za nas dodatna težava, prva je namreč bila, da so tekači za ritem prehitro odstopili. Maratonska proga v Rotterdamu, kjer sem letos zmagal, in ta v Ljubljani pa sta zelo različni,« je neafriške razmere razložil Marius Kimutai. Za zmago je prejel 30.000 evrov, ni pa bilo bonusa za rekordni tek in doseženi čas. Najboljši Slovenec, s tem je postal tudi državni prvak, je bil z enajstim mestom Mitja Krevs, čas je imel 2:32:25. Krevsa so morali, ker je prišepal, po prihodu v cilj odnesti na nosilih, zato je svoje videnje podal drugi v DP, sicer skupno dvanajsti, Simon Navodnik (2:36:37, slovenski rekord za mlajše člane). »Pihalo je tako, da se ni moglo laufati. Drugače je bilo v redu, ob progi je bilo veliko navijačev. Želel sem odteči osebni rekord, po tihem sem računal na prva tri mesta, in to mi je tudi uspelo,« je navrgel Navodnik, tretji v slovenskem prvenstvu je bil s 2:36,54 Gregor Kustec. Pri maratonkah je na prestol sedla Etiopijka Shuko Genemo Wote, niti ona s časom 2:27:02 ni izboljšala rekorda iz leta 2009 Kenijke Caroline Kilel, ta je 2:25:24. Druga na 22. ljubljanskem maratonu je bila Kenijka Purity Jebichii Changwony (2:27:52), ki so jo morali zaradi onemoglosti po cilju odnesti na nosilih, tretja pa še ena Kenijka Jane Jelagat Seurey (2:28:05). »Začela sem zelo dobro, a je bilo na progi vetrovno. Poleg tega me je motila poškodba stegenske mišice,« je povedala Wotejeva. Najboljša Slovenka je bila Jasmina Pitamic Vojska, s časom 2:53:05, skupno je bila sedma, je postala državna prvakinja. »Super je bilo, po vsej progi so bili navijači. Morebiti sem s tekom presenetila tudi samo sebe. Zaradi vetra pa ni bilo nič tako hudega,« je omenila Pitamic Vojskova. Naslov državne podprvakinje je šel osmouvrščeni Petri Tratnik, tekla je 2:59:13, bron v DP pa je osvojila Eva Zorman (3:03:42).

23.303 tekači in tekačice so bili udeleženi na dvodnevnem prazniku 22. ljubljanskega maratona.

Niso upravičili vloge

Gabrijel Ambrožič, ki na maratonu skrbi za nabor vrhunskih tekačev, je imel svoje videnje vsega. »Veter nas je onemogočil. Še zjutraj ga ni bilo, po 9. uri pa se je začel dvigovati. Deloma se je umiril v drugi polovici. Veter je onemogočil rekord, absolutno bi bil rezultat približno 2:07. Imeli smo tudi nesrečo, za katero pa smo odgovorni skupaj z menedžerji. Tekači za ritem niso upravičili svoje vloge. Tri takšne smo imeli, teči bi morali frontalno, da bi rezali veter. A prvi je odstopil na 15. kilometru, drugi na 21., tretji pa je odtekel do 30., vendar je bil že sam. Tu je pač pomembna ekipa,« je opisal Ambrožič. V polmaratonu na 21 km je pri moških slavil Rok Puhar, udeleženec maratonskega teka na SP v atletiki, pri dekletih je bila najboljša Slovenka na drugem mestu Klara Ljubi. »Načrt je bil osebni rekord, ko sem na enajstem kilometru ostal sam, je bilo težko, veter je bil tokrat izjemno moteč,« je razložil Puhar, Ljubijeva pa je komentirala: »Bilo je izjemno, neverjetno. Veter je bil, poskušala sem loviti zavetrje, sicer neuspešno. A tako dobro sem se počutila, da me ni motil niti veter. Bom pa na polnem maratonu po vsej verjetnosti nastopila naslednje leto.« V sklopu prireditve je bil tudi tek na 10 km, slavila sta Jan Kokalj in Maruša Mišmaš


 

 

Deli s prijatelji