NOVI SELEKTOR

Veselin Vujović za vesele čase

Objavljeno 26. maj 2015 14.23 | Posodobljeno 26. maj 2015 14.23 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Veselin Vujović

Predsedstvo RZS bo jutri potrdilo novega selektorja moške reprezentančne vrste.

Veselin Vujović bo po balkansko krotil najboljše slovenske rokometaše. Foto: Tadej Regent

Kdo naj bo selektor slovenske rokometne reprezentance? Odgovor je povsem preprost: Claude Onesta. A ker legendarni francoski trener iz Albija v Franciji ponovno hkrati drži olimpijski, svetovni in evropski naslov prvaka in ne bo zapustil klopi galskih petelinov, mora vodstvo Rokometne zveze Slovenije iz ostankov perja sestaviti pravi selektorski peruti. Takšni, s kakršnima bi slovenski rokometni reprezentanci spet leteli.

RZS se je v iskanju seveda, mentalitetno in jezikovno, ozrla na Balkan. Veselin Vujović je svetovno znano ime, to je postal že kot igralec, kot selektor je vodil skupno reprezentanco Srbije in Črne gore ter Makedonijo. Vse odkrito kaže, da bo od srede, ko bo to potrdilo predsedstvo RZS, poleg klubskega Zagreba vodil tudi Slovenijo. A če za Onesto lahko napišemo, da se lahko naredi Francoza, se je Cetinjčan tokrat naredil Balkanca. Javno je oznanil, da ne zapušča rokometnih purgerjev iz hrvaške metropole in da ne gre v Slovenijo. Kar je v bistvu tudi prav, poleg slovenske izbrane vrsti bo torej še naprej vodil Zagreb. A javno je namignil, da sta po podatkih, znanih njemu, v ospredju za slovenski selektorski stolček Španec Raul, seveda nekdanji Realov as nogometa ni zamenjal za rokomet, gre za drugega Raula Gonzaleza, in trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše. Vujović je torej vrgel dimno bombo, iz dima pa bo na plan kot slovenski selektor prilezel ravno Veselin.

Lovil sodnike

Izjemno zanimive so Tamšetove besede, ki jih je izrekel po sobotni uvodni finalni tekmi državnega prvenstva proti Gorenju. Da ga namreč zaradi selektorjevanja ni klical še nihče iz Rokometne zveze Slovenije, od celjskega klubskega predsednika Bojana Cizeja, ta je sicer resda član predsedstva RZS, pa je dobil namig, da je možnost, da bi bil reprezentančni pomočnik enega od vrhunskih strokovnjakov. Vse skupaj je od RZS izjemno nespoštljivo do Branka Tamšeta, kot trenerja z Gorenjem in Celjem prvaka že zadnje tri zaporedne sezone. Spodobilo bi se, da bi glavni, torej predsednik RZS Franjo Bobinac stopil v stik s selektorskim kandidatom, če je glavi rokometne zveze v interesu tako želeni nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Tamše je moral, denimo, velenjsko klop zapustiti po dveh osvojenih državnih lovorikah, ker je pokončen človek, pa po slovesu ni hotel zlivati gnojnice po vodstvu šaleškega kluba. Vujović je igralska legenda, slovenski reprezentantje ga bodo gledali kot boga, torej je pričakovati, da bo vzpostavil red in uveljavil svojo avtoriteto. Je pa Črnogorec, ki ima lahko svetle in temne trenutke. Če je reprezentančna slačilnica pri nekdanjem selektorju, ciničnem filozofu Borisu Deniču, zaradi odnosov med drugim imela hude krize, je pri Vujoviću v primeru negativnega scenarija pričakovati eksplozijo. V Makedoniji je namreč med drugim lovil sodnike. Slovenija bo v prvi polovici junija s tekmama proti Slovaški in Latviji zaključevala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, na Poljsko se bo skoraj zagotovo uvrstila, prej pa mora novi selektor do konca meseca evropski zvezi sporočiti širši seznam igralcev za omenjena dvoboja.

 

Deli s prijatelji