BOKS

Venko spet kot gladiator

Objavljeno 24. april 2017 14.14 | Posodobljeno 24. april 2017 14.15 | Piše: Miha Šimnovec

Slovenski boksarji na drugi Zavčevi gali s 5:1 odpravili selekcijo Srbije oziroma Novega Sada.

Aljaž Venko (desno) je v Laškem brez večjih težav premagal Tomislava Makića iz Novega Sada. Foto Jože Suhadolnik

Ptujski šampion Dejan Zavec je s svojo prizadevno ekipo uspešno spravil pod streho še svojo drugo galo v olimpijskem boksu, na kateri so slovenski borci s 5:1 odpravili zasedbo Srbije oziroma bolje rečeno Novega Sada, ki jo je »okrepil« Banjalučan Jovan Stojanović.

Vendar ta ni mogel preprečiti visokega poraza selekcije, ki jo je v Laško pripeljal legendarni srbski boksar Tadija Kačar, dobitnik srebrnih kolajn na olimpijskih igrah v Montrealu '76, svetovnem prvenstvu v Beogradu '78 ter evropskih prvenstvih v Kijevu '74 in Kölnu '79. Stojanović (do 75 kg) je namreč z 1:2 po točkah izgubil v boju z obetavnim Edinom Sejdinovićem iz mariborskega ŽBK.

V srednji kategoriji je novo zmago slavil tudi Aljaž Venko, ki je z vsemi možnimi udarci, direkti, aperkati in (pol)krošeji, zadeval Tomislava Makića. Po tretjem štetju je sodnik v ringu prekinil neenakovreden dvoboj in dvignil roko 23-letnemu Konjičanu. »Na začetku je bil tekmec precej neugoden, imel je kar močne udarce, zaradi česar sprva nisem upal preveč riniti vanj, ker nikoli ne veš, kaj te čaka. A sčasoma mu je pošla moč, tako da sem mu lahko začel vsiljevati svoj slog boksa. Glede na to, kako je odprl dvoboj, nisem pričakoval, da ga bo tako hitro konec,« je priznal Venko, ki so ga razglasili za najboljšega boksarja večera v Laškem.

»Eden od mojih ciljev je bil pas za najboljšega borca in zelo sem vesel, da sem ga osvojil. Pred borbo sem se počutil super, bil sem spočit in vse je bilo na svojem mestu,« je razkril Zavčev varovanec, ki si bo zdaj privoščil krajši počitek oziroma teden dni aktivnega oddiha z lahkotnim tekom in kolesarjenjem, nakar se bo začel zavzeto pripravljati za junijsko evropsko prvenstvo v Harkovu.

»To bo zelo pomembno tekmovanje, saj si bo mogoče na njem zagotoviti nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo konec avgusta v Hamburgu. Za to se bo treba prebiti med osmerico,« je pojasnil Venko, ki si želi obdržati službo v Slovenski vojski, za kar se bo moral na evropskem prvenstvu uvrstiti med elitno peterico, na svetovnem pa do devetega mesta.

Laško bo zaradi zmage in pasu ohranil v še lepšem spominu, tu je zelo užival že leta 2015, ko se je udeležil t. i. urbanega gladiatorja. Aljaž ima sicer zelo rad takšne izzive, konec koncev se je 1. januarja že četrtič zapored odpravil v Portorož in se pridružil pogumni množici pri novoletnem skoku v morje.

Zanesljivo zmago je v Thermani Laško vknjižil tudi Denis Lazar (Ring Ptuj, do 85 kg), dobitnik pasu s prve Zavčeve gale v Ljubljani, ki je bil prepričljivo boljši od Igorja Nistorja. Poleg Luke Mejača (FCL Ljubljana, do 81 kg), ki je z 2:1 ugnal Brajana Jovanovića, je bil uspešen mladinec Tomi Lorenčič (DZ Boxing, do 64 kg), ki je premagal Damjana Perenčevića.

Med našimi borci je tokrat izgubil le Jan Sekol (DZ Boxing, do 69 kg), ki je moral priznati premoč Damjanu Gramuši. A si je nadarjeni boksar iz Oplotnice prislužil glasen aplavz približno 300 gledalcev zaradi bojevitosti in nepopustljivosti, saj se je kljub številnim prejetim močnim udarcem dostojno upiral nasprotniku.

Zanimivo, da je prav Jan med Slovenci naredil še največji vtis na Kačarja. »Sekol je resda izgubil, a je treba vedeti, da je bil Gramuša naš najboljši boksar na tej gali, Janov odpor pa je bil zelo dober. Kar zadeva Venka, je boksal s tekmecem, ki ni bil motiviran za borbo. Makić je sicer na začetku poskusil, ko je videl, da ne bo šlo, pa se je vdal,« je ocenil 61-letni Srb in pohvalil prireditelje z Zavcem na čelu.

Za Mr. Sympathikusa je bila gala v Laškem v vseh pogledih korak naprej od ljubljanske. »Fantje so bili tokrat samozavestnejši kot v hotelu Union, kjer so bili še malce zmedeni. Tu so prikorakali v ring veliko bolj odločni po zmage. To je zame plačilo za vloženi trud in potrditev, da smo na pravi poti,« je potegnil črto Zavec.

 

Deli s prijatelji