FINALE

Venezuelska Baskinja na poti ameriškemu tanku

Objavljeno 11. julij 2015 13.27 | Posodobljeno 11. julij 2015 13.27 | Piše: Marko Uršič

Finale teniškega turnirja v Wimbledonu bo naproti postavil Sereno Williams in Garbiñe Muguruza.

Garbiñe Muguruza bo po polfinalu za zmago nad Williamsovo potrebovala nov čudež. Foto: Reuters

V Wimbledonu še niso pojedli vseh jagod s smetano, nekaj jih je treba pustiti tudi za zadnja tekmovalna dneva letošnjega teniškega turnirja za veliki slam. Danes je na sporedu ženski finale, favoritinja Serena Williams se bo namerila na izjemno zanimivo dekle. Garbiñe Muguruza Blanco je bila namreč pred enaindvajsetimi leti rojena v Guatireju v Venezueli, odraščala je v Barceloni, kjer živi tudi zdaj. Njen oče José Antonio Muguruza je iz baskovskega Eibarja v Španiji, mati pa je Venezuelka Scarlet Blanco. V jugozahodnem Londonu se je prvič uvrstila v finale katerega turnirja za veliki slam, a bo imela težko delo ogroziti šesto posamično wimbledonsko zmago, 21. za grand slam, telesno izjemno močno grajene Floridčanke, ki je v polfinalu kot tank pregazila krhko Rusinjo Marijo Šarapovo.

Serena Williams je letos zbrala že 38 zmag, ima en sam samcat poraz, če ji danes v osrčju Združenega kraljestva uspe, pa bo po letu 2003 znova hkrati držala vse štiri titule na največjih turnirjih. Če v žep spravi Wimbledon in odprto prvenstvo ZDA, pa bo po Steffi Graf in letu 1988 prva tenisačica, ki bo zmagovito velikoslamirala v istem koledarskem letu. »No, prvih osemnajst zmag za grand slam je bilo zame izjemno stresnih, teh uspehov sem si namreč obupno želela. Po tem pa le še uživam. V bistvu niti ne potrebujem nove wimbledonske titule, a resnično sovražim izgubljati,« se je 33-letna Serena Williams pred svojim osmim wimbledonskim finalom igrala z besedami.

Vstane na isto nogo

Serena ima 67 turnirski zmag, Muguruzova le eno, a pozor! Južnoameriška Španka je prvo igralko sveta ugnala lani na odprtem prvenstvu Francije v Parizu. Garbiñe pa se je na angleški travici odlično znašla tudi po strokovnih in motivacijskih pogovorih z zadnjo špansko zmagovalko Wimbledona; Conchiti Martinez je to uspelo leta 1994. Takrat je bila Muguruzova stara le devet mesecev. »Ne bojim se Američanke. A imeti Sereno v finalu Wimbledona je najtežji izpit, kar jih je. Toda psihično sem postala trdnejša,« je po baskovski strani pogumna mladenka, ki je pred letošnjim Wimbledonom z le eno zmago na travi zelo slabo opravila na turnirjih v Eastbournu in Birminghamu. Povrhu pa se letošnja dvajseta nosilka v minulih letih v Londonu ni prebila dlje kot do drugega kroga. A z zadnjim uspehom bo naslednji teden na lestvici WTA uvrščena med deset najboljših teniških igralk na svetu, šele četrta Španka bo, ki ji je to uspelo. Če danes potolče prvo igralko sveta Sereno Williams, pa se bo povzpela celo na številko šest. Gospodična Garbiñe pa je tudi vraževerna, na vprašanje, ali bodo na londonski finale prišli tudi njeni starši, je šaljivo navrgla, da se pri navadah ne želi opeči. »Ne spreminjaj vsakdanjika. Vstanem na isto nogo, zobe si umijem vedno ob isti uri. A zaradi staršev bom videla, pogovorili se bomo.« 

Deli s prijatelji