PRVAKI

Velenjčani izgubili takrat, ko so prišli dvignit pokal

Objavljeno 26. maj 2014 13.05 | Posodobljeno 26. maj 2014 13.05 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so z velenjsko zmago nad Gorenjem osvojili osemnajsti naslov državnega prvaka.

Kapetan Luka Žvižej je igralce Gorenja okaral zaradi vzvišenosti. Foto: Igor Zaplatil

Dan D v slovenskem rokometnem prvenstvu se je spremenil v dan CPL. Celjani so namreč v odločilni tekmi v Rdeči dvorani s 36:27 pokorili domače Gorenje in še osemnajstič, po štirih letih premora, postali državni prvaki. To so proslavili tudi z domiselno avtomobilsko (polnoletno) tablico: CE-DP-18X in majico Rekord majstri. Če računamo, da so v letošnji sezoni osvojili tudi pokalni naslov in se uvrstili v osmino finala lige prvakov, imajo v mestu ob Savinji veliko razlogov za današnje slavje od 18. ure naprej v dvorani Zlatorog. Uro pred tem bo redna volilna skupščina Celja Pivovarne Laško, nato pa bodo vsi porajali tudi ob praznovanju desetletnice zmage v elitnem klubskem tekmovanju stare celine.

Rumeno-modri Celjani so si dali duška že v Rdeči dvorani, njihov trener Branko Tamše, kot glavni strateg je z Gorenjem osvojil zaporedna naslova pred letošnjim s knezi, pa je tako slavil z novim delodajalcem, potem ko je četrt stoletja preživel v velenjskem ustroju. »Če bi bil obremenjen s tem, ne bi bil trener. Je pa bilo lepo videti, da so tudi someščani Velenjčani skandirali moje ime; to je nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi človeku v tem poslu. Vsi trije naslovi prvaka so zame isti. To je, kot da bi me vprašali, kateri od treh sinov ti je najlepši. Vsak je lep, zato delamo, zato se trudimo, in to je to,« je navrgel Tamše. Je ta zadnji še posebno sladek, ker je osvojen proti nekdanjemu klubu? »Ne bi mešal hrušk in jabolk. Kjer sem, sem maksimalen, pa naj bo to na koncu sveta, v Velenju, v Celju, dal bom vse od sebe, rezultati pa prihajajo sami,« je bil neposreden celjski strateg, ki je s svojimi varovanci tudi nadomestil pet točk zaostanka za osami.

Staš Skube najboljši igralec

Celje Pivovarna Laško je v letošnji domači sezoni osvojila ligaško in pokalno lovoriko, iz prve lige pa sta izpadla kluba Sviš in Krško, ki ju bosta zamenjala Slovenj Gradec 2011 in Loka 2012. Najboljši igralec prvenstva po izboru trenerjev je postal Gorenjev Staš Skube, najboljši vratar Klemen Ferlin (Trimo Trebnje), najboljši strelec pa je Bojan Čudič (Jeruzalem Ormož).


Veliko živčnosti, veliko stresa

Klubskemu direktorju Romanu Pungartniku se je odvalil kamen od srca, v svoji dobri razpoloženosti se je dotaknil marsikaterih tem. »Klube, denimo Prule in Cimos Koper, so naslovi, ki so jih osvojili, po finančni plati stali ogromno. Žalostno je, da moramo govoriti o klubih, ki so zaradi takšnih ali drugačnih stvari propadli. Mi smo v neke stvari šli resno, če bi zadržali določene igralce, bi bili že prej polnoletni po številu naslovov. Menim, da je bila to pravilna odločitev. Ves čas smo govorili, da je ekipa zgrajena na novo, v Celju se dela malce drugače kot prej. Ne govorim o rokometni plati, v Celju je rokomet bil in bo vedno številka ena. V ozadju imamo veliko mladih igralcev, ki v preteklosti niso dobivali takšne priložnosti za igro, kot so jo dobivali v zadnjih letih. Ves čas smo govorili, da imamo neke cilje, od teh nismo nikoli odstopali. Videlo se je, da smo zbrani le na eno stvar, čeprav so mediji pisali, da bi bila velika katastrofa, če bi Celje izgubilo. Vmes je bilo tudi veliko živčnosti, veliko stresa, ampak obstoj kluba nikoli ni bil ogrožen, niti ne bo. Danes pa lahko govorimo o super super uspešni sezoni,« je Pungartnik uvodoma razgrnil rokometno filozofijo.

Direktor je za (nenačrtovani) prihod Boruta Mačkovška, Uroša Bundala in Davida Miklavčiča sredi sezone dodal, da so izrazili potrebo po osvežitvi, lani so denimo zaradi poškodb igrali z zdesetkano ekipo, in ti so pokazali, da so dodana vrednost. O kadrovanju v prihodnje pa dodal: »Ekipa je bolj kot ne sestavljena, neznanka je samo še na desni strani. Stvari imamo dogovorjene, v naslednjih se bo vse izvedlo. Glede Nemanje Zelenovića smo v stiku z Wislo, vse je le še vprašanje časa, na drugi strani pa imamo zagotovilo igralca in Nexeja, da k nam prihaja Šime Ivić. To bo ta zamenjava na desnem zunanjem igralcu. Miklavčiču smo dali konkretno ponudbo, v teh dneh bo padla odločitev.« Vse pa je Roman Pungartnik zaokrožil še z denarnim pogledom. »Pokrovitelj Pivovarna Laško se za zdaj ne bo umaknila iz kluba, imamo podpisano novo štiriletno pogodbo. Vemo, da so časi težki, težko zagotavljajo ta sredstva, kar me še posebno veseli, pa je, da naši igralci to razumejo. Vse stvari, ki so se med sezono dogajale, zamuda plač, tridesetodstotno znižanje, to se bo povrnilo v drugi obliki, vse so razumeli, vzeli na pravi način. Če bi se kar koli zgodilo, pa na to nimamo vpliva. Dejstvo je, da je Celje državni prvak, rekorder, to šteje. V Celju se bo rokomet zanesljivo igral še naslednja leta. Igralcem dolgujemo še premije za lansko sezono in ta variabilni del. Preračunava se zdaj in se bo, ko bo konec evropske sezone, in potem bomo videli, koliko smo zaslužili in vse to razdelili med igralce.« Celjski kapetan Luka Žvižej pa je navrgel zanimivo misel: »Velenjčani so prvenstvo izgubili takrat, ko so rekli, da pridejo v Zlatorog dvignit pokal. Prvo je treba skočiti in potem reči hop. To jih je nekako pokopalo in stvari so se obrnile v naš prid.«

Skube ostaja v Velenju

Najboljši igralec letošnjega državnega prvenstva Staš Skube soigralcem iz Gorenja zaradi poškodbe ni mogel pomagati, da bi ubranili naslov. »Razočaranje po eni strani je, po drugi ne, kajti če smo realni, bi pred sezono podpisali takšen scenarij. Menim, da bomo že naslednjo sezono veliko veliko boljši, leto dni izkušenejši. Konec koncev, naši glavni tekmeci bodo po kadru slabši, mi bomo verjetno ostali v enaki zasedbi oziroma bomo še boljši, tako da optimistično zrem v naslednjo sezono.« Pa bo mlajši brat celjskega Sebastiana Skubeta ostal v Velenju? »Da, da, zagotovo ostajam,« je odgovoril mladenič, ki je blestel v letošnji sezoni. V Gorenje sicer prihajajo vratar Klemen Ferlin iz Trebnjega, črnogorski reprezentant na zunanjem položaju Miloš Božović in krožni napadalec Blaž Kleč iz Maribora.

 

 

Deli s prijatelji