VELODROM

Včasih sramota, jutri spet ponos?

Objavljeno 05. julij 2015 09.43 | Posodobljeno 05. julij 2015 09.43 | Piše: Drago Perko

Slovenija je leta 1996 gostila svetovno prvenstvo na velodromu, ki je za sabo pustilo grehe in dolgove. Kolesarsko dirkališče naj bi po 20 letih dobilo ustrezno podobo.

Pri Češči vasi pri Novem mestu bodoči mladi asi uporabljajo velodrom. Foto: Drago Perko

Kolesarji Adrie Mobil so v teh dneh na Kitajskem, kjer že četrtič nastopajo na drugi najmočnejši tamkajšnji dirki, nagradni sklad znaša pol milijona evrov. Čeprav je ekipa na tujem, pa ni počitka v klubski pisarni v Češči vasi. Direktor kluba Bogdan Fink, na tej funkciji je že 13 let, si mane roke, ekipa bo dobila pravi trenažni center, Novo mesto pa nacionalni center atletike in kolesarstva. In to doma, pred nosom, na velodromu.

Veliki dolgovi

Velodrom so zgradili leta 1996 za potrebe svetovnega mladinskega prvenstva. Pod projekt in načrt gradnje se je podpisal arhitekt Marjan Zupanc ml., stezo pa je projektiral Ralph Schurmann. Postavili so ga na zemljišču ministrstva za obrambo, danes je v lasti občine. Septembra 2013 sta se takratni minister za obrambo Roman Jakič in nekdanji novomeški župan Alojzij Muhič dogovorila o prenosu zemljišča, na katerem stoji velodrom v Češči vasi, v last Mestne občine Novo mesto. Pri zbiranju denarja za gradnjo in prvenstvo (nad organizacijo je bdel danes uspešni zeliščar Jože Majes) je pomagal tudi nekdanji predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, a projekt je končal v rdečih številkah. Ostalo naj bi za približno štiri milijone nemških mark neplačanih obveznosti. Pri gradnji okoli 1,9 milijona mark, ob koncu tekmovanja pa približno še dvakrat toliko. Glavni upniki so bili Cestno podjetje Novo mesto, Gradis in VGP. Žalostnemu koncu je botroval tudi propad gradbenega podjetja Pionir. Pred petimi leti so poskušali propadajoči objekt rešiti z javno-zasebnim partnerstvom, a se poskus z ljubljanskim Imosom ni izšel. Očitno bo zdaj več sreče, predvsem pa evrov, da se objekt sanira.

Dva milijona evrov

»V teku so resni in konkretni pogovori o nadkritju velodroma,« nam razkrije Fink in pojasni, da so za isto mizo sedli Mestna občina Novo mesto, Olimpijski komite Slovenije ter panožni zvezi atletov in kolesarjev. Kot nam je uspelo izvedeti, je gradbeno dovoljenje na voljo že pet let, velodrom pa je v lasti in upravljanju mestne občine. Celotna investicija je vredna okoli dva milijona evrov. Za ta denar bodo velodrom pokrili, uredili bodo tribune in garderobe. To ni prva rekonstrukcija, je pa največja po izgradnji leta 1996. Pred dvema letoma so kolesarji vložili 120.000 za prenovo, zdaj pa objekt uporabljajo za trening. Tudi za vožnjo na pisti, saj so pred časom dobili kar 60 tovrstnih koles, nakup je sofinancirala Evropska kolesarska zveza.

»Terminski plan še ni določen, zdaj vsi zainteresirani, Mestna občina Novo mesto, obe panožni zvezi, OKS in MIZŠ, poskušamo zapreti finančno konstrukcijo projekta, zato v tem trenutku težko govorimo o posameznih vložkih,« povedo v kabinetu župana Gregorja Macedonija, ki ne izključuje možnosti, da bi objekt koristil še kateri olimpijski šport.

Olimpijski komite Slovenije vlaga veliko napora v dialog z resornim ministrstvom, da bi se vendarle našla ustrezna denarna sredstva za izgradnjo pokritega centra na Dolenjskem, o tem je tekla beseda tudi na srečanju predsednika OKS Bogdana Gabrovca s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Po nekaterih podatkih naj bi OKS dal 720.000 evrov za obnovo, sredstva naj bi našla tudi država.

Atleti so optimisti in naslednje dvoransko državno prvenstvo bi radi, februarja prihodnje leto, že imeli v Češči vasi pri Novem mestu. Mestna občina bo s tem objektom pridobila pomemben faktor v turistični ponudbi, saj bo lahko Novo mesto postalo center za priprave kolesarjev in atletov. Prav kolesarji pa bodo po novem lahko razvijali nove panoge, trenirali bodo lahko tudi pozimi.

Deli s prijatelji