VATERPOLO

Vaterpolo splaval na površje

Objavljeno 30. marec 2017 09.15 | Posodobljeno 30. marec 2017 09.15 | Piše: Marko Uršič

Nova Zveza vaterpolskih društev Slovenije je po odpravi stare pogumno stopila na prizorišče. Letos se še ne bo razcvetela, ob pomoči državnih sredstev in fundacije morebiti v letu 2018.

Vaterpolo se v Sloveniji počasi dviga. Foto: Aleš Černivec

Po zimi pride pomlad, po dežju posije sonce. Vaterpolska zveza Slovenije je pridelala 420.000 evrov dolga, prisilna poravnava ni uspela. Zato je šla rakom žvižgat, klubi pa so ustanovili novo Zvezo vaterpolskih društev Slovenije. Ta na začetku delovanja stopa po dobri poti. »Kot zvezo nas je potrdil Olimpijski komite Slovenije. Ko se je to dogodilo, smo dobili tudi možnost, da se na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Fundaciji za šport prijavimo za sredstva. Ko smo se prijavili na razpis fundacije, sicer še nismo bili potrjeni od OKS, zato od nje letos ne bomo dobili nobenih sredstev. Vendar nam bodo šli na roko, kolikor pač lahko po njihovih pravnih sistemih. Na razpis ministrstva smo se prijavili že, ko smo bili priznani, in nam je tako za letošnje delovanje zveze odobrilo 28.800 evrov. Zaradi razreda, v katerem je vaterpolo, nam ministrstvo več sredstev preprosto ni moglo nameniti. Prejeli smo pogodbo, začeli bomo črpati sredstva, voditi reprezentančne programe. Uspelo nam je namreč pridobiti kvalifikacije za kadetsko evropsko prvenstvo, te bodo od 11. do 14. maja v Ljubljani na kopališču Kolezija. Kadeti se na to tekmovanje že pripravljajo, torej začeli so se reprezentančni programi, ki jih dolgo nismo mogli izvajati. Vsi nam gredo naproti, stvar je le še na nas, da delamo,« je optimistično začel član predsedstva Zveze vaterpolskih društev Slovenije Andraž Žurman. No, da se vodni polo pobira, priča tudi dejstvo, da je bil predsednik zveze Boštjan Tušar povabljen na sklepni turnir evropske lige v Dubrovnik, kjer bo priložnost, da se doreče še kakšna stvar za evropsko integracijo nove vaterpolske zveze. V domačih logih veseli dejstvo, da državna prvenstva v vseh kategorijah potekajo nemoteno.

Nadgradnja domačega prizorišča so reprezentance. »Program zveze smo realno ocenili na 220.000 evrov, če bi dobili toliko denarja, je to vizija, ki bi jo nekoč želeli videti. S to vsoto so na letni ravni pokriti vsi reprezentrančni programi razen članskega, oprema, trenerji, administrativni stroški. Prepričan sem, da bodo pri mlajših selekcijah, če se bo staršem predstavilo program, tudi nekateri starši sofinacirali določene programe, zveza pa vsekakor mora pridobiti pokrovitelje. Ni prav, da računamo le na državno pomoč. Nekaj sredstev smo zagotovili že sami, predsednik Boštjan Tušar je šel v pogovore tudi z malce večjimi sponzorji. Prepričan sem, da se bo ta naš idealen program večinoma izvedel. V sezoni 2017 zagotovo ne, morebiti se mu bomo približali v naslednjem letu. Takrat lahko računamo tudi na sredstva od Fundacije za šport in dodatna od ministrstva, saj bomo kot šport prišli v višji razred,« jel Andraž Žurman sklenil o boljšem vaterpolskem jutri.

 

Deli s prijatelji