USPEH

Vasilij Žbogar srebrn na evropskem prvenstvu

Objavljeno 10. maj 2014 17.26 | Posodobljeno 10. maj 2014 17.26 | Piše: STA, Mo. S.

Evropski prvak je postal Britanec Giles Scott.

Vasilij Žbogar.

NANTES – Z regato za kolajne se je danes končalo evropsko prvenstvo jadralnega razreda finn, na katerem sta poleg vseh najboljših svetovnih jadralcev nastopila tudi Slovenca Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec. Najuspešnejši slovenski jadralec vseh časov Žbogar je prvenstvo zaključil na drugem mestu, kar so njegove tretje zaporedne stopničke na EP.

Vinčec je prvenstvo stare celine končal na 35. mestu.

V dežju in močnem vetru s sunki prek 20 vozlov se je končalo letošnje odprto prvenstvo stare celine v najelitnejšem jadralnem razredu finn, kjer so nastopili vsi najboljši svetovni jadralci tega olimpijskega razreda. Žbogar je regato za kolajne začel z modro majico drugouvrščenega ter s ciljem, da ubrani drugo mesto in osvoji srebrno odličje. V močnem vetru, ki Žbogarju zaradi premajhne telesne mase ne ustreza najbolje, je regato končal na devetem mestu, njegov tekmec za srebrno kolajno, Britanec Edward Wright, pa na šestem mestu, kar je zadostovalo za končno drugo mesto mesto in srebrno odličje.

Evropski prvak je postal Britanec Giles Scott, ki si je naslov prvaka prijadral že v petek, danes pa z zmago v regati za odličja potrdil, da je trenutno najboljši.

Naslednji cilj: svetovno prvenstvo

Za Žbogarja, sicer nosilca srebrnega in bronastega olimpijskega odličja iz Aten leta 2004 in Pekinga leta 2008 v razredu laser, je to že peto odličje na evropskem prvenstvu. Dvakrat je na stopničkah stal v razredu laser, v razredu finn, kjer jadra trenutno, pa je na odru za zmagovalce neprekinjeno od leta 2012, ko je v Italiji osvojil drugo mesto. Lani je v Nemčiji postal evropski prvak, letos pa osvojil drugo mesto.

Naslednji cilj obeh Žbogarja in Vinčeca je svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Santanderju v Španiji. Slovenca bosta na njem naskakovala olimpijsko vozovnico za Rio de Janeiro leta 2016, Žbogar pa bo med glavnimi kandidati za naslov prvaka.

Kot zanimivost velja omeniti, da Žbogar v svoji bogati karieri še nikoli ni stal na stopničkah na svetovnem prvenstvu, dvakrat je bil na nehvaležnem četrtem mestu.

Deli s prijatelji