KOLESARSTVO

Valjavec: Kolesarstvo je najčistejši šport

Objavljeno 01. avgust 2013 13.22 | Posodobljeno 01. avgust 2013 13.24 | Piše: Marko Uršič

Svojo pot poklicnega kolesarja je končal Tadej Valjavec, sveži hotelir s Pokljuke.

Tadej Valjavec je, vsaj poklicno, sestopil s kolesa. Foto: Leon Vidic, Delo

Kolesarji gredo naprej. Na VN Kranja pa je svojo športno pot pri 36 letih končal Tadej Valjavec, ki ima za seboj bogato kariero. Ima etapne stopničke na Giru d'Italia in Vuelti, na italijanskem krogu je bil skupno tudi osmi in deveti, na francoski pentlji je bil leta 2008 deseti. Za še eno sezono poklicnega kolesarjenja pa ni dobil moštva. »Poskušal sem ga dobiti, a posledica je tudi to, da bosta dve moštvi verjetno razpadli, Euskaltel-Euskadi in Vacansoleil, zato je na trgu veliko kolesarjev. Tu je gotovo tudi starost, mlajši imajo prednost. Pa še ta črna pika. Vsi so dobili možnost, jaz pa ne,« je začel Besničan tudi o temi dopinga v kolesarstvu. Kateri uspeh mu je najbolj ostal v spominu? »Verjetno Tour, ker je najbolj poznan. Drugače mi je bila dirka po Švici vedno najlepša, pa tudi kolesariti v rumeni majici v Ameriki je bilo nekaj nepozabnega.«

Na Valjavčevo kolesarsko pot pa sta 2010. vplivali tudi dve leti kazni zaradi nepravilnosti v biološkem potnem listu, kar naj bi pomenilo sum o uporabi dopinga. Član Save se je želel posloviti z zmago na letošnji dirki po Sloveniji. »Bil sem zelo dobro pripravljen, dal sem vse od sebe, ni bilo napak, a drugi so bili pač boljši. Dve leti nisem kolesaril na tej dirki, leto dni sem bil zaradi kazni celo popolnoma nedejaven. Letos imam tudi druge obveznosti tukaj na Pokljuki. Tako da če bi v takšen položaj postavil kogar koli drugega, bi bilo to četrto mesto zelo velik uspeh. Do zadnjega sem bil v igri za zmago in ni mi veliko zmanjkalo. To mi pomeni toliko kot zmaga. Jaz in tisti najbližji, ki me poznajo, vemo, kako sem živel in koliko sem treniral,« pravi Tadej, ki se bo zdaj popolnoma posvetil vodenju hotela na Pokljuki. »Že do aprila sem delal tukaj in treniral, razen dveh mesecev pred dirko po Sloveniji, ko sem se posvetil le kolesarstvu. Glede hotela bi se rad posvetil projektu, ki sem ga pripravljal že dolgo, vodenim kolesarskim izletom, predvsem za tuji trg,« pojasni.

Tudi Froome je ranljiv

Kakšen pa je njegov komentar o novih dopinških odkritjih, o Pantaniju, Ullrichu, Zabelu, Jalabertu ...? »Komentiral ne bom, ker se o tem dopingu že tako ali tako preveč piše. Najbolj me moti to, da je zdaj kar vse v redu, relativno počiščeno, nič pa se ne piše o časih kolesarjev. To je nekaj brez zveze, samo zato, da se piše o dopingu, čeprav sem prepričan, da je najčistejši šport. Naj preteklost pustijo pri miru in naj se osredotočijo na prihodnost,« meni. Kaj pa zmagovalec letošnjega Toura Chris Froome? »Menim, da ni sumov, da bi uporabljal doping. Samo če pogledamo čase v klanec, so ti bistveno drugačni, kot so bili včasih. Froome ni robot, tudi on je ranljiv. Je pa toliko bolje pripravljen, moštvo Sky je že od začetka delalo drugače kot vsi drugi. Imajo veliko tehnologije, vse te malenkosti na koncu gotovo pripomorejo k boljšemu rezultatu,« je še dodal Tadej Valjavec.

Deli s prijatelji