PARAOLIMPIJSKE IGRE

Valjavec in Kobilica skupaj v Rio 2016

Objavljeno 25. maj 2015 14.25 | Posodobljeno 25. maj 2015 14.27 | Piše: Drago Perko

Nekdanji vrhunski kolesar in paratriatlonec sta združila moči v lovu na normo za paraolimpijske igre, ki bodo v Južni Ameriki septembra prihodnje leto.

Tadej Valjavec je profesionalno kariero sklenil julija 2013. Foto: Leon Vidic/Delo

Nekaj manj kot 500 dni je ostalo do paraolimpijskih iger v Riu, kjer bodo medalje lovili tudi Slovenci. Z visoko uvrstitvijo se spogleduje tudi Alen Kobilica. Včasih je bil plavalec, danes je vrhunski triatlonec, na igre v Rio pa bi šel kot triatlonec. Alen je v svetovnem pokalu paratriatlonske serije nanizal dve prepričljivi zmagi, a še danes ni jasno, ali bo njegova skupina triatloncev sploh lahko nastopila v Riu.

Nov izziv v kolesarstvu

»To je malo neresno obnašanje mednarodne triatlonske zveze, od 1. julija bi že morali nabirati točke za kvote za nastop na paraolimpijskih igrah, vendar sploh ne vemo, ali bo naša skupina triatlona sploh v programu. Zato sem se odločil, da poiščem izzive tudi v kolesarstvu,« je pred dnevi Kobilica razkril, da želi v Rio za vsako ceno. Moči je združil z nekdanjim kolesarskim asom Tadejem Valjavcem. Kobilica pravi, da ni ravno namen, da bi skakal od športa na šport, še vedno stavi na triatlon. A se zaveda, da je dobro pripravljen, zato bi se lahko tudi na kolesu kosal s svetovno konkurenco. Pot v Rio bo na kolesu precej težja kot v triatlonu. Točke za posamezno kvoto nabira celotna reprezentanca posamezne države, torej vsi parakolesarji za enega. »K sodelovanju me je povabil Aleksej Dolinšek, ki vodi ekipo parakolesarjev,« pripoveduje Valjavec, ki se je razveselil izziva. »Poizkusiti ni greh. Alena prej nisem poznal, sem pa seveda slišal zanj,« nadaljuje Tadej, ki je tesno vpet v domač posel. Na Pokljuki imajo družinski hotel Vila Triglav, Tadej priskoči na pomoč, kjer ga potrebujejo – kuha, pospravlja, vodi izlete. Kolesa ni zanemaril, a v prvem planu bicikliranje zagotovo ni. Danes se rad spravi na gorsko kolo, na cestnem že lep čas ni sedel. V dveh mesecih sta z Alenom opravila pet treningov, nove načrtujeta za prihodnje dni, trenirata pa vsak zase. Tadej se zaveda, da bo treba za povečanje konkurenčnosti večkrat skupaj na kolo. »Tako Alen kot jaz sva lahko odlično pripravljena, a morava vaditi skupaj. Problem je, ker se težko uskladiva,« pove Tadej. Ob tem pohvali, da se iz treninga v trening, iz kilometra v kilometer, bolje ujameta in sinhrono vozita na dvokolesu. »Bila sva na Pokljuki in po dolini reke Soče. Voziva tam, kjer sem tudi sam svojčas treniral,« pojasni Tadej.

Junija v Italijo

Tadej je tudi tisti, ki skrbi za komunikacijo. Alen ne vidi, zato ga sovoznik opozarja na spremembe ritma. »Največ komunikacije je pri spustu in menjavi tempa, tudi za skok in podobne ovire je treba vsakič povedati. Na ovinkih ni težav. Ko se nagnem, Alen takoj ve, koliko je ura,« še izvemo od Tadeja, ki bo 4. junija prvič z Alenom na dirki. V svetovni konkurenci se bosta preizkusila v Italiji. »Morava na tekmo, da vidiva, kako delujeva. Potem bo tudi lažje govoriti o ciljih,« še umirjeno pristavi Valjavec, ki je trikrat nastopil na poletnih olimpijskih igrah, svojo poklicno pot je sklenil leta 2013.

Deli s prijatelji