DOPING

Val priznanj: tudi Dekker po poti Armstronga?

Objavljeno 23. januar 2013 13.23 | Posodobljeno 23. januar 2013 13.23 | Piše: T. L., STA

Thomasa Dekkerja so zasačili pri uporabi zloglasnega eritropoetina.

Thomas Dekker.

HAAG – Nizozemski kolesar Thomas Dekker, ki trenutno prestaja dvoletni suspenz zaradi jemanja nedovoljenih poživil, pravi, da bo priznal in povedal vse, kar ve o dopingu v kolesarstvu, ter hkrati razkril imena posameznikov, ki so njemu pomagali pri dolgoletnem jemanju prepovedanih substanc.

Zasačili so ga

Dekker, ki je bil zasačen pri uporabi zloglasnega eritropoetina, je za spletno stran svoje menedžerske agencije povedal, da bo popolnoma predano sodeloval z nizozemsko protidopinško agencijo, s katero se bo začel pogovarjati v prihodnjih tednih.

Dopingaš, ki bi rad očistil kolesarstvo

»Da bi očistil naš šport, bom sodeloval s protidopinško agencijo. Odločil sem se, da ji bom predal vse svoje znanje, imena, datume in podrobnosti. S tem se bo začel proces in upam, da bo tako lažje mojim bivšim sotekmovalcem in kolegom, da tudi oni pomagajo kolesarstvu,« je zapisal 28-letni Dekker.

Nekdanji član Rabobanka, Lotta in zdaj Garmina je nekaj podrobnosti o tej temi razkril že v nedavnem pogovoru za nizozemski časnik NRC. Med drugim je dejal, da je EPO začel jemati leta 2006 po predpisu zdravnikov Rabobanka, da se je naslednje leto posluževal krvnih transfuzij in da so ga leta 2009 upravičeno dobili na testu dopinga, saj je prav tedaj užival EPO.

»Doping je bil pač del mojega posla«

»Zelo lahko je bilo vplivati na nas, saj je bil tedaj doping vseprisoten. Nihče se mu ni upiral, saj je bil to način življenja za nas. Doping je bil pač del mojega posla. Verjel sem, da je avtotransfuzija edina pot do uspeha, kajti uporabljajo jo tudi ostali kolegi,« je tedaj povedal Dekker.
 

Deli s prijatelji