LIGA PRVAKOV

V Zlatorogu z napakami sami sebi odrezali rog

Objavljeno 28. september 2015 11.51 | Posodobljeno 28. september 2015 11.51 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v ligi prvakov na tekmi proti Zagrebu vse imeli na krožniku, a to z lastnimi napakami tudi zapravili.

David Razgor se je v napadu bodel s telesno močnimi purgarji. Foto: Leon Vidic/Delo

Balkanski El Clasico rokometne lige prvakov je bil bolj balkanski kot klasičen. Napake, napake, napake ... Namesto da bi videli rokometnega Messija, smo videli mess (po angleško zmešnjavo). Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 2. krogu LP po lastnih neumnostih zapravili zmago proti Zagrebu, rokometni purgarji so uspeh v prvem krogu nad Kielom v Zlatorogu nadgradili z zmago z 21:20 (9:10). Čeprav je Urban Lesjak na vratih pivovarjev branil vrhunsko, zbral je kar osemnajst obramb, pa so igralci izpod Starega gradu v napadu delovali takšni, kakšni so v resnici, mladi in neizkušeni. Pri vodstvu s 7:4 so, ker je Zagreb dvakrat zaradi igralca manj v napadu igral z rokometašem namesto vratarja, najprej dobili zadetka, iz hitrih centrov so nato s sredine udarili na prazen gol, a nizka strela Luke Žvižeja in Vida Poteka, morala bi uporabiti tako imenovani lob, je ustavil Zagrebov mož. V zadnjem, dvajsetsekundnem napadu Celjanov za izenačenje, imeli so kar dva igralca več, pa je Žiga Mlakar, v nasprotju z dogovorom s trenerjem Brankom Tamšetom, prehitro udaril z zunanjega položaja, Filip Ivić, ki je v končnici zaklenil vrata, pa je preprečil izgubo zagrebške točke. Miha Zarabec je v odločilnih trenutkih zapravil tudi najstrožjo kazen ... skratka, rokometne celjske grofe so pokopale lastne napake. Pri slovenskih prvakih so, kot najboljši strelci, po trikrat zadeli Blaž Janc, David Razgor, Žiga Mlakar in Luka Žvižej, pri purgarjih je najbolj naravnano roko imel Antonijo Kovačević s štirimi zadetki.

»Ne vem, zakaj vas zanima, kaj je bilo po tekmi v slačilnici. Ni bilo veselice,« se je Branko Tamše razjezil po uvodnem vprašanju na novinarski konferenci. Vprašanje je namreč ciljalo na to, da je Mlakar zadnjo akcijo izpeljal svojeglavo, ne upoštevajoč dogovora. »Naša obramba je naredila svoje, napad pa je bil slabši del igre. Bilo je nekaj prav otroških tehničnih napak, te so nas udarile po glavi. Nekaterim igralcem še manjka določene zrelosti in izkušenj. V igri z igralcem več smo sami sebi skakali v trebuh,« je celjski strateg govorno pisano, tako kot vsakič, razložil, kaj ga je kot trenerja zmotilo pri predstavi njegovih varovancev. Tudi Urban Lesjak je razložil nekaj bistvenih dejstev: »Vsako sezono je ekipa na novo sestavljena, zato ni preprosto odigrati takšnih tekem. V ključnih trenutkih smo bili premalo zbrani in preveč samozavestni.«

Lastno uničenje

Celjanom je poraz seveda težko padel, kapetan Luka Žvižej pa je po tekmi racionalno ocenil vzroke za neuspeh. »Vso tekmo smo zelo dobro igrali, bili smo boljši 57 minut, na koncu pa smo se uničili z lastnimi napakami.« Enako je menil David Razgor. »Če potegnemo črto, smo tekmo izgubili, ko smo imeli igralca več. Takrat smo dobili preveč golov. Ta njihova igra z dodatnim igralcem, ko so umaknili vratarja, nam je povzročala velike težave. Vedeli smo, da se bo to dogajalo, a tega nismo uspešno reševali. Bilo je tudi nekaj nespametnih potez v napadu,« je analiziral srednji zunanji igralec.

»Celje je nadziralo igro, toda pokazalo se je, kaj pomeni dobra obramba. Nisem pričakoval tako malo zadetkov, zato ker Celjani veliko tečejo, zabijajo iz hitrega prehoda v napad. A mi smo se tudi hitro vračali v obrambo. Celjani so mlado moštvo, plačali so davek neizkušenosti. Zadovoljen pa bi bil tudi z neodločenim izidom, ta bi bil tudi najbolj pošten. Kot slovenski selektor pa sem zadovoljen, da so celjski reprezentanti tekmo odigrali na visoki ravni,« je zadovoljstvo sijalo iz videza in besed Veselina Vujovića, trenerja Zagreba in seveda tudi slovenske izbrane vrste. Vratar Filip Ivić pa je kar žarel od zanosa: »Čestitke fantom, v zaključnih minutah smo pokazali, da smo prava ekipa. S tem pa seveda ne želim reči, da celjska ni. Obramba je bila ključ do zmage.« Celje Pivovarna Laško bo tudi naslednjo tekmo v ligi prvakov odigralo v Zlatorogu, v soboto pričakuje poljsko Wislo Plock.

Deli s prijatelji