ČEZ LUŽO

V ZDA po nove uspehe 
s študenti

Objavljeno 24. maj 2015 18.35 | Posodobljeno 24. maj 2015 18.36 | Piše: Drago Perko

Luka Slabe bo v prihodnjih sezonah deloval v ameriški študentski odbojkarski ligi. Američani ga cenijo in spoštujejo.

Luka Slabe gre po nove izzive na drugo stran Atlantika. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V Združenih državah Amerike bo po novem deloval nekdanji selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance in trener ACH Volleyja Luka Slabe, ki se vrača v študentsko odbojko. Na Brigham Young University (sedež ima v mestu Provo blizu Salt Lake Cityja v zvezni državi Utah) bo po novem pomočnik trenerja v moški ekipi, ki jo vodi Chris McGown. Odhaja tja, kjer je bil uspešen že kot igralec. Z ekipo pum, kot je še znano to ameriško univerzitetno moštvo, je žel uspehe: 2001. je bil prvak študentske lige, 2003. je bil v finalu, zadnji naslov prvakov med študentarijo pa je BYU osvojil pred enajstimi leti. Danes velja za eno največjih zasebnih univerz v Ameriki z več kot 30.000 študenti.

Brez družine nikamor

Za Slabetom so naporni meseci. V Avstriji je s Posojilnico Dob zasedel drugo mesto v državnem prvenstvu, zatem pa ga je čakalo urejanje dokumentacije za odhod. »Administrativno pridobivanje delovnega vizuma po navadi poteka dlje, lahko gre za boleč postopek, tokrat pa se je univerza zelo angažirala,« je vesel, ker je imel po 1. maju že vse urejeno. »To bo nov začetek, 29. maja odhajam v ZDA, 1. junija se že začnejo moje obveznosti na univerzi. Družina se mi bo pridružila sredi julija, ko bo hčerka končala šolo,« pojasni, da gredo v ZDA vsi družinski člani.

Z Američani je ostal povezan, odkar je študiral na tem koncu sveta, vsako leto so bili skupaj tudi na trenerskih kampih v ZDA. Februarja mu je Chris McGown v enem od pogovorov ponudil položaj pomočnika. »Dobil me je malce na levi nogi, a sem hitro rekel da,« se spominja Slabe, ki se je o vabilu v ZDA pogovoril z ženo. Sklenila sta, da je to priložnost, ki je ne gre zamuditi. Amerika jima ni neznana, Luka je prav v Salt Lake Cityju leta 2003 uspešno doštudiral športno rehabilitacijo, žena pa se lahko pohvali s končanim študijem mednarodnih odnosov.

3 + 3 leta

V teh dneh Slabetova pospešeno iščeta hišo, v kateri bo družina bivala, otrokoma želita zagotoviti dobro šolo. Živeli bodo v Salt Lake Cityju, Luka pa se bo vozil na univerzo, ki je tri četrt ure vožnje proč. »Odhod v ZDA omogoča delo na vrhunski ravni in še družina bo z mano. Tega sem si vedno želel,« pravi Luka, ki obžaluje le, da bodo dedki in babice na drugem koncu sveta. V študentski ligi želi ostati nekaj let, čeprav mu pravilo prepoveduje podpis večletnih pogodb, a kljub temu naj bi ostal tri leta, potem pa bi podaljšali pogodbo še za tri.

Lukov delovni dan bo dolg, od sedme zjutraj pa tja do večera. Igralci začenjajo dan ob sedmih v fitnesu, kjer jih spremljajo trenerji, potem odidejo na predavanja. Trenerski štab se pripravi na trening, ki traja od 15. in 18. ure. »Zvečer analiziramo delo in pripravimo vse za naslednji dan,« dodaja Luka. »To je zame sanjska služba. Tako so menili tudi moji trenerski kolegi, ko so slišali, kam odhajam in kaj bom delal,« ne skriva veselja.

Deli s prijatelji