NAZAJ

V Tivoli se vrača košarka

Objavljeno 28. januar 2016 10.13 | Posodobljeno 28. januar 2016 10.15 | Piše: Drago Perko

Predsednik KZS Matej Erjavec je zanikal, da so kaznovali domžalski klub Helios.

Lani smo v pokalnem finalu gledali Laščane in Dolenjce, slednji tudi letos merijo visoko. Foto: Ljubo Vukelič

Evropska sezona se za slovenske klube počasi končuje, pred trojcem Tajfun, Krka, Union Olimpija je ogorčen boj za obstanek v ligi ABA. Vse skupaj bo dobra predigra za finalne boje v pokalnem tekmovanju Spar. »Slovenski klubi imajo težave v vseh tekmovanjih, kjer nastopajo. To ne nakazuje nič dobrega. Želel bi si, da bi bilo obratno, pa ni,« je na boren izkupiček Slovencev v Evropi opozoril Igor Mervič, predsednik uprave Spar Slovenija in velik košarkarski navdušenec.

Mervič se nadeja, da se ljubiteljem košarke obeta zanimiva končnica pokalnega tekmovanja, kjer je v celotni sezoni sodelovalo 58 klubov, do danes pa je bilo odigranih sto tekem. Osmerica klubov se bo borila za naslov, ki ga branijo Novomeščani. »Letos je bila na pobudo klubov vpeljana sprememba v tekmovalni sistem,« je povedal komisar pokala Boris Majer. V preteklih letih je potekal finalni turnir osmerice, letos pa bo med 19. in 21. februarjem v ljubljanski Hali Tivoli na sporedu turnir najboljše četverice. Žreb kroglic je hotel, da se bodo v četrtfinalu pomerili Krka in Helios, Šenčur Gorenjska gradbena družba in Tajfun, Zlatorog in Union Olimpija ter Hopsi Polzela in Lastovka. Krka in Olimpija (19-kratni pokalni prvak) se lahko pomerita šele v finalu, ki bo v nedeljo, 21. februarja, ob 18. uri. Prvič je med osmerico Lastovka. »Saj se bom ponovil, a drugače ne gre: ve se, kaj se od Olimpije pričakuje,« je povedal direktor Union Olimpije Matevž Zupančič. »Če hočemo zmagati, potem bo treba premagati vse,« je bil kratek in jedrnat Miro Župevec, direktor košarkarjev Krke. »Že v četrtfinalu nas čaka zahtevno delo. Naj zmaga boljši,« je bil sila diplomatski podpredsednik Tajfuna Dušan Debenak. Predsednik Lastovke Bojan Čad je izrazil zadovoljstvo, da je njegovemu klubu sploh uspelo priti med osmerico. Že jeseni so v Heliosu na glas dejali, da bi radi gostili finalni turnir. Ker je vmes glavni mecen domžalske košarke Gerald Martens usmeril par kritičnih puščic na račun delovanja košarkarske zveze, se je zdelo, da mu je ta vrnila milo za drago. »To ne drži! Domžalski Helios je hotel gostiti turnir, a ni mogel sprejeti organizacije, dokler ni prišel med osem najboljših. Ker tako dolgo nismo mogli čakati, smo se odločili za Halo Tivoli,« je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec kategorično zanikal, da bi z izbiro Ljubljane koga želeli disciplinirati.

Finančna nagrada za prvaka?

Erjavcu se je smejalo tudi zato, ker je KZS s Sparom sklenil novo pogodbo. »Vsako leto preverimo, ali smo za skupaj,« je Erjavec slikovito opisal odnos s podjetjem, ki je drugi največji sponzor zveze. To je za klube bolj slaba uteha. Kdaj bodo imeli tudi klubi neposredno kaj od tega (beri: par sto evrov!), se je glasilo naše vprašanje za predsednika. »V prihodnjih dneh se bomo sestali s predstavniki združenj in se dogovorili,« je bil na naše vprašanje pripravljen Erjavec. Mervič pa je dal vedeti, da bo Spar prisluhnil pobudi zveze, med vrsticami je celo obljubil še kakšen cekin za prvake. Ni skrivnost, da je Mervič velik privrženec Jureta Zdovca, zato nad menjavo na selektorskem položaju ni najbolj navdušen. »Matej, tebi in tvoji ekipi želim, da ste imeli srečno roko pri izbiri. Brutalno, a resnično – če nam spodleti v kvalifikacijah, popravnega izpita ne bo! Če se ne prebijemo na evropsko prvenstvo, bo narejena nepopravljiva škoda za slovensko košarko,« je bil Mervič neposreden, ko je po svoje komentiral izbor Igorja Kokoškova za novega selektorja članske vrste.

 

Deli s prijatelji